18

Figyelem!

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha ön elmúlt 18 éves, az „ELMÚLTAM 18 ÉVES” gombra kattinthat és a tartalom az ön számára elérhető lesz. Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a „NEM MÚLTAM EL 18 ÉVES” gombra; ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

Egészség

A kék bogyó csodája – hitek és tévhitek a potencianövelőkről

Mire kell figyelni, és mit szoktak elhallgatni a kék tablettákat örömmel reklámozó cikkek? 

Másfél évtizede tartok különféle gerontológiai előadásokat, s az egyik legnépszerűbb téma az Időskori szerelem és szexualitás tematikája. Ezeken az alkalmakon tudományos kutatások eredményeit ismertem és az időskori szerelmet csodálatosan ábrázoló művészfilm-részleteket vetítek le. Nagyon sokszor maradunk aztán beszélgetni a szenior diákokkal egy-egy előadás után, és ilyenkor rendszerint ugyanazok a kérdések merülnek fel: hallom az aggodalmakat a „gyógymódok” kapcsán, amelyek időlegesen vagy tartósan visszahozzák a teljesítőképességet az élet ezen, fontos területén is. Igyekszem most a leggyakoribb kérdésekre e cikkben is válaszolni.

Erekciós zavarok – mikor, min segíthet a gyógyszer?

Erekciós zavarként tartja számon a tudomány, ha nehézséget okoz az erekció előidézése és megtartása, vagy ha a szexuális együttlétet akadályozza, hogy a pénisz túl lágy. Ezen segíthet a különböző potencianövelők használata – ugyanakkor nem garantált, hogy gyógyszerekre van szükségünk, ha ilyen problémával szembesülünk. 

Az egészséges szexuális élethez életünk sok területén szükséges „rendet tartani”. Vagyis ha valamilyen nehézséget tapasztalunk, könnyen lehet, hogy nem fiziológiai oldalon kell az okokat keresni, hanem lelkünkben, esetleg párkapcsolatunkban. Lehetséges, hogy a szexualitáshoz sajnos gyakran kapcsolódó teljesítménykényszeres gondolkodás miatt megszülető idegesség vagy stressz, esetleg az együttlétre fordított csekély idő okoz kisebb-nagyobb merevedési problémákat, de az is előfordulhat, hogy a partner nem eléggé figyelmes, türelmes.

Régi igazság, hogy

a szex nem az ágyban kezdődik – sem a nők, sem a férfiak számára.

Tehát mielőtt szervezetünkre komoly hatást gyakorló tablettákhoz fordulnánk, érdemes utánajárni (például egy szexuálmedicinával foglalkozó szakember segítségével), valóban gyógyszerekre van-e szükségünk.

Nagyon fontos az is, hogy ilyen gyógyszert felíratni ma már egyáltalán nem szégyen, de nem is erény. Senki nem ér sem többet, sem kevesebbet azért, mert „mer” ilyen gyógyszereket szedni. Azonban azt is tudni kell, nem biztos, hogy minden típus (pl. a szildenafil vagy a tadalafil) ugyanúgy hat ránk, tehát ha a tabletta mellett döntünk, még mindig rá kell jönnünk, hogy számunkra melyik fajta a legoptimálisabb. A gyógyszerekkel kapcsolatban pontosan be kell aztán tartani az utasításokat, valóban úgy szükséges szedni azokat, ahogyan a betegtájékoztató előírja. Máskülönben önnön biztonságunkat veszélyeztetjük.  

A kék bogyóknak elsődleges rendeltetésén túl pozitív hatása is van, sőt: az orvostudomány egyre több ilyenről számol be. Értágító jellege miatt valóban csökkentheti a stroke vagy bizonyos szív- és érrendszeri szűkületekkel járó betegségek kockázatát, s az is igaz, hogy nagyon sok embernél a teljesítmény visszatérése nagyobb önbizalmat, lelki stabilitást hoz. Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy azoknak is kell szedniük, akiknek csekély mértékű vagy valójában lelki eredetű a problémájuk, s ha odafigyeléssel, szeretettel, nyugalommal, vagy egyszerűen csak a lassabb élettel ezek a gondok megoldhatók lennének.  

Tévhitek a potencianövelőkről

Fontos megérteni, hogy a gyógyszerek nagyobb mennyiségű beszedése nem okoz jobb hatást. Hiába szed be valaki 200 mg-ot a szildenafilból, nem növekszik a hatás ereje, mert a felnőtt ember számára a hatás maximumát a 100 mg okozza. Amennyiben többet veszünk be, saját magunkat tudjuk megbetegíteni vele, akár elég gyorsan is, egy infarktus vagy stroke formájában.

Gyakori tévhit az is, hogy maga az erekció elmaradása bár kellemetlen, valódi problémát nem takar – a valóságban számos betegség tünete lehet, ezért is érdemes orvoshoz fordulni, ha merevedési zavarokat tapasztalunk. Nem garantált, hogy gond van a szervezetünkkel (pláne, hogy a péniszünkkel), ahogyan az sem biztos, hogy lelki oka van a problémának. De fontos, hogy utánajárjunk, mi húzódhat a háttérben –  bármilyen korúak is legyünk. Ugyanis tévhit az is, hogy csak az igazán idős, hetven plusszos korosztályt érintik potenciazavarok.

A férfiak fele érintett negyven- és hetvenéves kora között valamilyen erekciós zavarban.

Tévhit az is, hogy egészséges férfiak teljesítményén is javítana a potencianövelő – kutatások bizonyítják, hogy ez nem így van.

A hurráoptimizmustól rajongó cikkek azt is elfelejtik megemlíteni, hogy számos mellékhatás kísérheti ezen szerek rendszeres szedését. Ilyen lehet a fejfájás, a szédülés, a látásvesztés, az izomfájdalom, ritkán pedig a fájdalmas erekció is. Nem örömteli, ha ilyetén tünetekkel találkozunk, de az igazán nagy bajt azzal okozhatjuk, ha nem fordulunk orvoshoz (még ekkor sem), hanem házilag próbálunk meg tenni a kellemetlen mellékhatások ellen. Csakhogy a potencianövelők is gyógyszerek: interakcióba léphetnek más, általunk szedett tablettákkal, ráadásul hatással vannak a vérnyomásunkra, szívműködésünkre is! Tehát nagyon fontos, hogy kezelőorvos írja fel ezeket a gyógyszereket, és ne az interneten rendeljük őket, bizonytalan eredetű gyógyszergyártóktól, csak azért, „mert az olcsóbb” – ahogyan itt már kifejtettük: az ember szexuális potenciája nem szabad, hogy az otthoni barkácsolás terepe legyen!

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X