A mostanihoz hasonló sötét, hideg időben szinte életmentő lehet hangulatjavító hatása, hiszen elősegíti a szerotonin- és a dopamintermelést, de ezenkívül jót tesz a bőrnek, mindenféle antioxidánst tartalmaz, csökkenti a koleszterinszintet, és a bőrt is képes szebbé varázsolni. Azonban nemrég az is bizonyítást nyert, hogy a kakaó még az eszünket is élesíti: konkrétan gondolkodni és emlékezni is segít. Ezért a jó tulajdonságáért pedig a benne található úgynevezett flavonolok a felelősek.
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a kakaóban található flavonolok képesek az átlagos érték háromszorosára növelni az agy oxigénellátását. Egy a flavonolok áldásos hatásait kutató vizsgálat szerint a kísérletükben résztvevő alanyoknak javult a memóriája, könnyebben tudtak vizuális információkat feldolgozni és más, az agyi tevékenységekkel összefüggő pozitív változásokat is meg lehetett figyelni rajtuk azután, hogy csoki formájában kakaóflavonolokat vittek be a szervezetükbe.
![Cocoa dust on silver sieve](/data/generated/articles/116/1161/article-116196/35671255_l_fit_1060x10000.jpg?key=MjI5ZWRjZTlkN2UwZTNlMWFjZTA4NWM2NDk1ZTQ4YzVlYjJiNTFhYjZlNDkxYjVmNjRlZDliNWFjMTA4YjllNA==)
Fotó: 123RF
A kutatók megállapításai szerint ez azért történhetett így, mert a kakaóflavonolok növelték az úgynevezett prefrontális kéreg oxigénellátását, ez pedig az agynak az a területe, ami a tervezésért, a viselkedés szabályozásáért és a döntéshozatalért felel. Az oxigénnel telített hemoglobinok aránya háromszor nagyobb volt azoknak az alanyoknak a szervezetében, akik flavonolokban gazdag kakaót fogyasztottak, mint azokéban, akik alacsony flavonoltartalmút. A kísérletben résztvevők a flavonolban gazdag kakaó fogyasztása után átlagosan tizenegy százalékkal gyorsabban oldottak meg különböző problémákat azoknál, akik nem fogyasztottak a csokis italból, vagy csak alacsony flavonoltartalmút ittak.
Ez a pozitív hatás egyébként a nők, az alvászavarral küzdők és az idősek esetében volt a legjobban megfigyelhető, nem volt viszont jelentős azoknál, akiknek egyébként is sok oxigén volt a vérükben.
![Cup with hot cocoa drink on table�](/data/generated/articles/116/1161/article-116196/114436375_l_fit_1060x10000.jpg?key=NDc3NGZlMzYxMjEyNzAzMTVhZDRhOWM2Njg1MmJiNDJkZTljOTBlOTI0NWUxYjI2YjMyYjA4MjI5MzgxYjIzZQ==)
Fotó: 123RF
Az viszont egyszerre jó és rossz hír, hogy a kakaó és a csoki nemcsak flavonoltartalmának köszönhetően pörgeti fel az agyunkat – ugyanis sokan nem tudják, de ezeknek az édességeknek jelentős a koffeintartalma is.
Olyannyira, hogy 100 gramm édesítetlen, természetes kakaóporban nem kevesebb, mint 230 milligramm koffein található.
100 grammnyi kávébabban persze 7-szer, 8-szor ennyi van, de ettől még azoknak, akik nagyon odafigyelnek a koffeinbevitelükre, számolniuk kell ezzel a tényezővel is. És persze azzal, hogy a hozzáadott cukrok és zsírok miatt a kakaót tartalmazó édességek nemcsak az agyunk sebességét, de a testünk méretét is hajlamosak megnövelni.
Szerencsére van olyan megoldás, amivel nem kell két pofára tömnünk magunkba a csokit akkor sem, ha ezt az áldásos agy-gyorsító hatást szeretnénk elérni. Ahogy a fentebb említett kutatás vezetője, Catarina Randeiro magyarázza: „a flavonolokban gazdag ételek, például a szőlő, a zöld tea, az alma vagy a különféle bogyók fogyasztása segíthet minket hozzájutni azokhoz a flavonolokhoz, amik jótékonyan hatnak az agyműködésre(...) Annak semmiféle hátrányos hatása nem lehet, ha a flavonolokat friss gyümölcsökön és zöldségeken keresztül visszük be a szervezetünkbe.”
![](/data/generated/articles/116/1161/article-116196/jonathan-pielmayer-RK8fagqbZ8g-unsplash_fit_1060x10000.jpg?key=ZDY3YzIwYTA2ZTI2Nzg4OWIwNmRmYTZiOWE4NDUxMmFiYWNiMjJhYjgyMTg0MDA3OTU0NGQzMjUzMzQ1ZTBkMw==)
Fotó: Unsplash / Jonathan Pielmayer
Tegyünk hát így, de azért ha télen forró, habos kakaót iszunk, nyugodtan fejtsünk utána keresztrejtvényt vagy tanuljunk néhány szót idegen nyelven, és lássunk csodát!
Nyitókép: 123RF