Egészség

13 lisztalternatíva gluténmentes helyzetekre

A gluténérzékenység nem gyerekjáték, és sajnos egyre többen kényszerülnek lemondani azokról a nagy becsben tartott gabonákról, amelyek glutént is tartalmaznak. Az árpa, a rozs és a búza alapvetően értékes élelmiszereink, ebben a különleges esetben azonban igen kártékonyak. Nincs más választás: meg kell találni a legjobb gluténmentes alternatívákat, hogy az érzékenyebbek is élvezhessék az étkezés sokat jelentő pillanatait, mindezt utólagos kellemetlenségek és egészségügyi kockázatok nélkül.

Fontos tudnunk, hogy a gluténmentes lisztek nem tartalmaznak sikért, ami a tészta puha, nyújtható, rugalmas tulajdonságát adja. A jó hírünk viszont az, hogy számos sikérhelyettesítő anyag létezik, ezért nem kell lemondania senkinek sem a finom, házi péksüteményekről.

1. Szentjánoskenyérmag-liszt

Nagy mennyiségű vizet képes felvenni, ezért nagyon jó a duzzadóképessége, ráadásul zselésítő tulajdonsággal is rendelkezik. Főként péksüteményekhez, de lekvárokhoz, konzervekhez és fagylaltokhoz is szokták használni. Az útifűmaghéj nemcsak méregtelenítő hatású, hanem több mint 80 százaléka élelmi rost, így javítja a tészta állagát, és emésztőrendszerünkre is pozitív hatással van. Élelmi rostban gazdag, kedvelt alapanyag a chiamag is, a guarbab magjából előállított guargumi pedig gyakori hozzávalója a gluténmentes lisztkeverékeknek.

2. Rizsliszt

Az egyik legkedveltebb gluténmentes liszt, és akár 1:1 arányban is ki lehet váltani vele a búzalisztet. Leginkább piskóták készítésére alkalmas, kelt tésztát, például kenyeret már nehézkesebb vele készíteni. Oda kell rá figyelnünk, mert a fehér rizsliszt sütés közben nem barnul meg, ezért tűpróba mindenképpen szükséges. Ha rugalmasabb tésztát szeretnénk vele sütni, akkor érdemes egy kevés keményítőt hozzáadni, ennek a tippnek leginkább palacsintasütéskor vesszük hasznát. Jól lehet vele sűríteni, és kiváló alapanyag rántott ételekhez is. Barna változata magasabb rosttartalmú, kedvezően hat az emésztésre.

3. Quinoa

Könnyen emészthető, tartalmazza az összes fontos aminosavat, gazdag cink-, rost-, folsav-, vas- és magnéziumforrás, valamint B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamint és béta-karotint is találhatunk benne . A quinoából készülhet kása, köret, saláta, a belőle készült lisztet mogyoróhoz hasonló íze miatt inkább desszertekhez ajánlott használni, de arra figyeljünk, hogy a megadott lisztmennyiség mindösszesen negyedét helyettesíthetjük vele.

4. Kukoricaliszt

Színe sárgás, kedvelt gluténmentes alapanyag, E-vitaminban gazdag. A kukoricalisztet 1:1 arányban lehet helyettesíteni a receptben előírt liszt mennyiségével. Minimális a sikértartalma, ezért kelt tésztát nehezen tudunk belőle készíteni. Gyakran szokták rizsliszttel keverni, mert a hajtogatást, nyújtást, kelesztést igénylő tésztákhoz önmagában nem elegendő.

5. Hajdinaliszt

Számos jótékony hatása mellett olyan aminosavakat is tartalmaz, melyeket az emberi szervezet csak kis mennyiségben tud előállítani. A hajdinalisztnek van egy jellegzetes kesernyés íze, illetve sütési tulajdonságai sem a legjobbak, ezért érdemes más lisztekkel keverni, így finom és tápláló ételek készülhetnek belőle. Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig teltségérzetet biztosít, segíti az emésztést.

6. Kókuszliszt

Kókuszos ízvilága mellett élelmi rostban és fehérjében gazdag, alacsony a szénhidráttartalma. Nem szabad 1:1 arányban helyettesíteni, mert nagyon jó a folyadékmegkötő képessége, ezért a recept elkészítése során több folyadékra lesz szükségünk. Édes ízvilága miatt inkább csak süteményekhez ajánlott. A kókuszliszttel nem olyan egyszerű bánni, ezért ajánlott már kipróbált recept segítségével kezdeni a sütést.

7. Kölesliszt

Kiváló fehérje- és élelmirostforrás, emellett magas a vastartalma. Érdemes más liszttel keverni, ha szép, nyújtható tésztát szeretnénk. Felhasználható sütéshez és főzéshez is. Kedvező tápanyag-összetételű liszt, mely enyhén sárgás színű. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához is.

8. Mandulaliszt

Enyhén édes aromájú, ezért jól illik mindenféle süteményhez. Magas a fehérjetartalma és alacsony a szénhidráttartalma, bővelkedik különböző ásványi anyagokban és vitaminokban is. Sütemények készítésénél 1:1 arányban lehet vele helyettesíteni a lisztet, viszont érdemes mindig eggyel több tojást használni, mint amit a normál recept előír.

mandula

 

9. Lenmagliszt

A lenmaglisztnek a rost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma is magas. A lenmagból készült lisztet 1:1 arányban lehet helyettesíteni a receptekben előírt liszt mennyiségével. Kiválóan alkalmazható sütéshez, főzéshez és sűrítéshez, továbbá bátran használhatjuk tojás helyett is, mint kötőanyag.

10. Tápiókaliszt

Más néven maniókaliszt. A maniókanövény gumójából kivont, magas keményítőtartalmú lisztfajta. A tápiókaliszt kiválóan alkalmas levesek, mártások, főzelékek sűrítésére magas keményítőtartalmának köszönhetően. A vele készített ételek ropogósra, kérgesre sülnek, ezért ajánlott kenyerekhez és péksüteményekhez is.

11. Chiamagliszt

Élelmi rostban gazdag, magas az antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, ezenkívül omega-3 zsírsavtartalma miatt is nagyon kedvelt alapanyag. Használják péksütemények készítéséhez, pudingokhoz, müzlikhez és joghurtokhoz is.

Chialisztet otthon is elő lehet állítani, a magokat egyszerűen le kell darálni.

12. Amarántliszt

Az amarántliszt az amaránt, másnéven disznóparéj magjából készül. Magas a fehérjetartalma, valamint sok benne a vas, a B-vitamin, a kálium, a kalcium és a magnézium. Enyhén mogyorós íze van, így jó választás muffinok, kekszek, kenyerek és pizzatészta készítéséhez.

13. Mákliszt

A mákliszt nem azonos az őrölt mákkal. Fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Jelentős mennyiségű fehérje és élelmi rost található benne, egyfajta koncentrált élelmiszernek tekinthető. Általában sütemények készítéséhez használják. Jó a nedvszívó képessége, ezért több folyadékot igényel.

 Források: itt, itt és itt

 

Már követem az oldalt

X