Család

Tanulj úgy a gyerekkel, hogy jó élmény legyen: online kvízzel

Ha a lecke kikérdezése, az együtt tanulás folyton konfliktusokat okoz, próbáld ki ezt a lehetőséget! Akkor is jó, ha csak kikérdezned kell az anyagot, de akkor is, ha neked kellene a buksijába tuszkolni a tudnivalókat. 

A gyerekkel való tanulás a szülőnek sem leányálom, az elmúlt két évben gyakran előfordult online oktatás meg aztán sokakat végképp kihozott a sodrából. Egy nehéz nap után az újabb feladat nemcsak idő-, de energiaigényes is. Van, hogy nem is kicsit: ha a gyerek nem érti vagy nem akarja érteni a feladatot, könyörögni kell, hogy leüljön a lecke elé, vagy még inkább veszekedni – bizony, az idegrendszerre is jókora terhet ró a kikérdezés, együtt tanulás feladata. Sőt, sokszor ez az egyedüli konfliktusforrás a szülő és a gyerek között. Egyetlen jobb jegy sem ér annyit, hogy megromoljon a kapcsolat, ám magára sem hagyhatjuk a gyereket, hiszen kisebb korban még nem tud egyedül tanulni. 

A kiút az, hogy segítséget hívunk. 

Könnyítsük meg mindkettőnk dolgát!

A magántanárt csak kevesen tudják megfizetni, ám vannak olyan ingyenes módszerek, amelyekkel a szülő szerepe jóval kisebb lesz, és ami a fő: megmenekülünk a konfliktusoktól. Az interneten ugyanis már számos olyan támogatást találni, amelyek hasznosak is, de a mai gyerekek számára sokkal élvezetesebbek, mint a füzet-könyv párosa. Most az egyik ilyen, számomra mindig nagy mankóként szolgáló lehetőséget szeretném megmutatni: az online kvízt, ami gyakorlatilag bármilyen tantárgyhoz használható.

Alig kerül időnkbe, utána pedig már egyedül tanulhat

Persze, van, amit nem úszunk meg vele, hiszen a kikérdezendő tananyagot ugyanúgy el kell olvasnunk. De magát a kvízt seperc alatt összedobhatjuk (van rá egy sablon, amelyet csak ki kell töltenünk a megfelelő kérdésekkel), utána a gyerek pedig már önmaga oldja meg, ráadásul hiszti nélkül. Szívesen fog leülni elé, és nem csupán a tanulás eredményét ellenőrizhetjük vele, hanem magát a memorizálást is segíti. Ha egymás után harmadjára ugrik fel a kérdés, hogy hol született Petőfi Sándor, már tudni fogja, hogy a Kiskőröst kell bejelölni, mert csak úgy kap pontot érte. 

Élvezetes még a nagyobbaknak is

A kvízhez ranglista is tartozik, így akár egy játékos versennyel is zárhatjuk a tanulást – ha pedig „önmagával versenyzik”. akkor sikerélményt jelent majd, ha egyre jobb eredménnyel végez. A kvíz játékos is, így néhány kérdés után bónuszpálya jön, amelyben egy egyszerű, „itt a piros, hol a piros”-jellegű játékkal további pontokat, segítségeket szerezhet. Ha pedig rosszul választ, nemcsak pontlevonás jár, hanem például gyorsabban kell majd választ adnia a kérdésekre. 

Hogyan kell elkészíteni? 

A kvíz ingyenes, mindössze regisztrálni kell hozzá. Egy regisztrációval 5 feladatot készíthetünk, de a feladatokat a későbbiekben átszerkeszthetjük mindig az új tananyagnak megfelelően. Informatikai véna sem kell hozzá, egy laptop vagy számítógép viszont jól jön, mert telefonon kicsit macerásabb beírni a kérdéseket.

Mutatom lépésről lépésre, hogy hogyan kell csinálni:
1. Regisztrálj a wordwall.net oldalon!
2. Kattints jobb oldalon felül a Létrehozás gombra!

 

3. Válaszd ki a Játékos kvíz sablont! (Ha nem így szerepel a gépeden, mint a képen, jobboldalt felül rákereshetsz a sablon nevére).

 4. Ekkor a kvíz létrehozásának oldalára jutsz. Itt írd be a tevékenység címéhez az adott tananyagot, pl. Irodalomdolgozat.
Az Utasítások-at nem kell kitöltened, de írhatsz ide bármi személyeset, pl.: Ügyes vagy, sikerülni fog

Gépeld be a válaszokat is! 6 lehetőség van, de ennél kevesebbet is lehet, ilyenkor üresen kell hagyni a többit.

 5. Ahogy látod, a válaszok mellé automatikusan piros X kerül. A helyes válasznál állítsd át pipára!

 6. A fenti kép legalsó részén látható, Kérdés hozzáadása gombbal írj be további kérdéseket!

7. Kész is – a Kész gombbal már a játék felületére kerülsz.

Zenével, visszaszámlálással, effektekkel fognak a kérdések egymás után jönni, amelyeknek a sorrendjét akár változtathatod is az újabb próbálkozások során. Tapasztalataim szerint két-három kör már elegendő ahhoz, hogy a gyerekek jól válaszoljanak a kérdésekre – új anyagoknál, nehezebben tanuló gyerekeknél, osztályoknál is. 

Amivel még színesebbé, izgalmasabbá teheted a kvízt:

  • A kérdések mellé csatolhatsz képet vagy hangot, ezt a lehetőséget a kérdések begépelésekor ajánlja fel a felület. 
  • Kérhetsz ranglistát, ezt a kész kvíz alatt a Hozzárendelés beállításai-nál tudod megtenni.

 

  • A Beállítások-ban (a kész kvíz alatt található panel) a következőket is személyre szabhatod: az Időzítő a kérdések előtti visszaszámlálást jelenti. Az Életek megadásával annyiszor válaszolhat helytelenül a gyerkőc, ahány élete van. Ez egyébként alapesetben korlátlan. A Kérdések a bónuszkör előtt beállítása 3, ez azt jelenti, hogy három kérdés után jön a kártyajáték. Ezt érdemes növelni hosszabb kvíz esetén, pl. 5-10 kérdésre. Az Életvonalak-nál azt adhatod meg, hogy a kérdések során milyen típusú segítségeket vehessen véletlenszerűen igénybe a gyerek. Az 50:50-nél megfeleződnek a válaszlehetőségek, a x2 pontszám-nál jó válasz dupla pontot ér, a Hosszabbítás-sal pedig több ideje van a válaszadásra. A Csalás-t persze nem érdemes beikszelni, mert ez esetben a kvíz megmutatja a helyes választ. 

Publikussá is teheted, és elküldheted a többi szülőnek is  

A kvízzel valóban percek alatt el lehet készülni, a linket pedig akár a többi szülőnek is el lehet küldeni, be lehet tenni például a közös csoportba. Az egyik osztályom így készült minden nagyobb témazáróra: a szülők felosztották egymás között, mikor ki készíti el a kvízt, azt megosztották a csoportban, a gyerekek pedig versengtek egymással, hogy ki lesz a legelső a ranglistán.

A közös tanulás terén pedig tényleg remek kis eszköz, amellyel sok időt, veszekedést megspórolhatunk, a rossz hangulatú kikérdezések pedig vidám élménnyé formálhatók. Ráadásul a gyermek sikereket élhet át, ami rendkívül fontos teljesítménye, önbizalma szempontjából is. És ez még csak egyetlen lehetőség az internet széles palettájáról: érdemes megismerni a többit is, és élni ezekkel az eszközökkel. 

Ajánljuk még:

„Nem volt képes megszülni normális módon?” – Anyósokról, őszintén

Életünk sokszereplős vígjáték, amelynek forgatókönyvét nem is mindig mi írjuk. A nagyszülők és szülők törekvései sokáig jóval erősebbek lehetnek saját növekvő akarásunknál, de egy nagyobb és pláne egy utánunk érkező kistestvér is bőven képes műsorvezetőként beköltözni a mi életünkbe – legalábbis időlegesen. Aztán ott vannak a távolabbi és a szerzett rokonok is, mert a párválasztáskor ugyebár egy anyóst és egy apóst is kapunk ajándékba. Így volt ezzel olvasónk is, akinek nem volt egyszerű dűlőre jutni a családdal. Az ő történte következik.

 

Már követem az oldalt

X