Fogj magadnak egy darabot a múltból, ami megtetszik, építsd be az életedbe!

Család

Fogj magadnak egy darabot a múltból, ami megtetszik, építsd be az életedbe!

Ahogy teltek múltak az évek, ahogy születtek a gyerekek, és családanyaként kinyílt a világ, egyre többször hangzott el számból az öntudatlan mondat: „bezzeg, amikor mi voltunk gyerekek!”. Amikor még öröm volt sárban taposni, amikor a bújócska volt az abszolút kedvenc, amikor alig vártuk, hogy megtanuljunk olvasni, mert a könyvek igazi kincsnek számítottak. Amikor még fogalmam sem volt róla, miért mondogatják mindig azt a felnőttek: „bezzeg a mi időnkben”.

 

De milyen is volt az a mi időnk? Az ő idejük? Miben volt más, és miért volt jobb? Mi volt az a varázs, az a múltba veszett megfoghatatlanság, amit annyira siratnak? És mi mit hiányolunk? Mire emlékszünk, és miért szeretnénk visszakapni? Repüljünk vissza a múltba, és próbáljuk meg együtt kideríteni!

Ma már szinte minden fiatal szabadságra és függetlenségre vágyik, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ezt meg is valósíthassa. Nagyon korán kirepülnek, elhagyják a szülői házat – ahova csak hétvégenként járnak vissza, aztán talán egyre ritkábban. Az egykor totyogós gyermekből fiatal lesz, majd felnőtt, idővel pedig a szülőkből nagyszülő válik. Ez az élet rendje. Más korszakok, más dimenziók, elváló és csak alkalomadtán összefonódó életek.

Old room in Zuberec

Fotó: 123RF

De nem volt ez mindig így: a régi időkben nemcsak lélekben, helyben is sokkal jobban kötődtek a nagyszülők és más rokonok is a családhoz, így a gyermekek nevelésében, a róluk való gondoskodásban is nagyobb szerep jutott nekik. A gyerekek pedig ezer szállal fonódtak:

papa és mama voltak az élet igazságai, a múlt és jelen összefonódása, az átélt bölcsességek közelsége.

A gondoskodás és figyelem a kedves emlékek és az útravalók megteremtői. A gyermek pedig áldás volt, kincs, a jövő biztosítéka.

Interior Of Belarusian House Of Early Twentieth Century In Belarus

Fotó: 123RF

Ha visszautazunk az időben, ennek számos bizonyítékát találhatjuk: már a házasságkötéskor a család megteremtése volt a fő cél, a gyermekáldás reményében pedig egyes területeken sokgyermekes asszonyok hemperegték elő a nászágyat – ezzel biztosítva az áhított célok elérését. Ha ez sikeres volt, és a fiatalasszony áldott állapotba került, minden gondolata és tette akörül forgott, hogy a születendő gyermeke egészséges legyen. Más-más vidékeken más-más szokások és babonák uralták a várandósság időszakát: volt, ahol a fiatal kismama nem vehetett részt temetésen, máshol nem ehetett halat, nehogy a gyermeke némán szülessen. A születendő gyermeket óvták és féltették, sokszor keresztelésig ki sem vihették a szobából. Az első fürdővizekbe különféle tárgyakat csempésztek, hogy felnőve ügyesen bánjon velük, és gazdag élet várjon rá.

Ha a baba éhes volt, megszoptatták, de hogy kellően erős is legyen, már három hónapos kora körül megkezdték a hozzátáplálást. Mai fejjel sokan kikerekedett szemekkel olvashatják, de bizony a hozzátáplálás eleinte semmi másról nem szólt, mint a felnőtt ételek anyai előrágásáról. A gyermek az édesanyja által előre megrágott ételt kapta meg. Ha a kisbaba sokat sírt, cuclit kapott: egy darab kenyeret vagy zsemlét köményes cukros vízbe áztattak, ruhába kötöttek. És igen, igazak a városi legendák: nem volt ritka az sem, hogy a cuclit pálinkába áztatott kenyérrel töltötték meg, ami ma már teljesen elképzelhetetlennek tűnik. Az édesanya pedig nem volt egyedül gyermekével: rokonok, barátok és szomszédok segítették az első időszakban. Nemcsak rá, de egész családjára is sütöttek, főztek, ellátták őket.

Espresso coffee with old coffee grinder .

Fotó: 123RF

Az elsőszülött gyermek kiemelt felelősséggel tartozott testvérei iránt. Ez nemcsak a család mindennapjaira volt hatással, hanem a jövőre is nevelt: a korai években megtapasztalhatták és kitanulhatták a gondoskodást, a felelősségtudatot, a boldogulás lehetőségeit. A fiúgyermekek apjuk oldalán már egészen korai gyermekkoruktól részt vettek a közösség életében: együtt dolgoztak, segítettek, építették a társadalmi kapcsolatokat. A lánygyermekek anyjuk oldalán hamar kitanulták a házimunkát, a főzés rejtelmeit, és megtanultak felnőttként gondoskodni a védtelenekről. Minden kornak megvannak a szépségei éppúgy, mint árnyoldalai, azonban abban biztos vagyok,

hogy az együtt töltött idő mennyisége és minősége irigyelhető a ma embere számára.

A gyerekek a szabadban játszottak, lefoglalta őket a gyakorlati tapasztalatszerzés, villogások, kütyük és elektronikai uralom nélkül élték mindennapjaikat. Egészen a kilencvenes évek közepéig tulajdonképpen csak két tévécsatorna volt, ezeken mindig ugyanakkor esti mese. Nem volt veszekedés a „mit nézzünk”-ön, nem volt frusztráció és abból fakadó kitörések sem. Forgott a diavetítő, amit az édesanyák bársonyos hangja tett ámulatba ejtővé, a könyv lapjainak sercegése pedig egy különleges utazásra invitálta a gyermeki lelket minden egyes este. Közös vacsorák, közös főzések. Zeneszó, éneklés, társasjáték, vagyis idő, átélt pillanat, sose múló emlékek.

table with food and utensils to the rural house

Életünknek biztos alapot adott a napirend, lelkünket feltöltötte a ránk szánt idő. Mozogtunk, ha esett az eső, ha fújt a szél, hemperegtünk a hóban és tűrtük az égető napsütést. Következetes és határozott keretek között nőhettünk fel, amiben adott volt a tisztelet. Képesek voltunk valódi emberi kapcsolatok kialakítására, amelyeket becsben tartottunk és féltve őriztünk. Igen. Számos olyan múltbéli eszme és érték van mögöttünk, amelyek a mai világból veszendőben vannak. És igen: régen sem volt minden fenékig tejfel – hiszen ahány élet, annyi történet. Egy dologban viszont biztos vagyok:

ha fel tudjuk fedezni a számunkra követendő példát elődeink mindennapjaiban, és megfelelően alkalmazzuk azokat saját életünkben is, akkor a való világ olyan oldalait tapasztalhatjuk meg, amelyek nélkül kár lenne leélni életünket.

Ha egy-egy nyugodtabb napon időt szánunk arra, hogy szüleink, nagyszüleink emlékeit együtt idézzük fel, akkor ne legyünk restek megkérdezni: ők hogy mívelték akkor az életet? Egy-egy kedves szokás, egy-egy mosolyogtató történet elég lehet ahhoz, hogy a modern világ rohanásában kicsit mi is lelassítsunk, és egy új színt mutassunk meg gyermekeinknek – és kicsit önmagunknak is.

Nyitókép: Anita Jankovic/Unsplash

Ajánljuk még:

Nálatok kié a csirkeláb? Avagy a csirke legyen egész, a család pedig boldog!

Ahogyan öregszem, egyre inkább hiszek abban, hogy szükségünk van olyan rituálékra és megszokásokra, amik csak a mi családunkra jellemzők. Így aztán számomra természetes, hogy az anyám vasárnapi asztalát körüllengő szokásjogi rendszerben a mai napig mindenki számára egyértelmű, kit melyik húsdarab illet a csirkepörköltes lábosból…