Család

Amikor még nem volt ultrahang: hogy próbáltuk a baba nemét kitalálni?

Fiad lesz – mondták nekem a faluban a nálam sokkal tapasztaltabb asszonyok három terhességem idején is –, csúcsos a hasad. Emlékezzetek velem ezekre a szívet melengető, várakozással teli babonákra! Egyébként a mai kisterheseknek is tartogatok pár ötletet: sok hiedelem már azelőtt jóslatot ad, hogy az ultrahangon meg tudnák mondani a baba nemét!

Igazat szóltak vagy ráhibáztak a falubeliek, nem tudom, de az első három várandósságból született gyerekeim valóban fiúk lettek. Ugyanígy bejött a negyedik gyerek jósolt neme is – már ami a has formáját illeti –, az tényleg lány lett. Örültem neki nagyon, bár annak ellenére alig mertem elhinni a pozitív jóslatot, hogy háromszor azért mégis beletrafált a népi hiedelem az igazság kellős közepébe. Ugyanis a lányommal valóban nem csúcsos, hanem szépen gömbölyödő, a csípők felé terpeszkedő volt a hasam, csakhogy azért, mert majd húsz kilót híztam, a fiúkkal meg még a kötelező hízási kilókat se értem el. Tehát náluk nem csoda, ha csúcsos volt a hasam: mi folyt volna oldalra?

Ám azóta is érdekel, vajon mennyire jönnek be a babák nemét találgató játékok. Találtam egy kedves gyűjtést a parents.com oldalán, az ő cikkükből szemezgettem néhány ilyen babonát. Mosolyogjunk, és találgassunk, vagy emlékezzünk együtt, vajon kinél mi jött be! És ha lehet, ne ítélkezzünk visszamenőleg se, amikor még nem állt ennyi műszer, módszer a baba nemének a megállapítására. Az volt a természetes, hogy az emberek találgattak, figyelték a jeleket és jósoltak egymásnak. Áldás, szeretet és nevetés, remények kísérték ezeket a jóslatokat, ezért akkor is szeretem őket, ha közben eljárt felettük az idő, és a modern vizsgálatok már nem adnak teret nekik. De nézzük a jövendöléseket!

Égő gyomor és hányinger

Amennyiben reggelente rosszul érzi magát a kismama, akkor bizony lánya születik, szól a babona. Különösen az égő gyomor intő jel, mert az mellette még dús, nagy hajat is jósol az újszülöttnek. Ellenben a csendes, szép, hányingertől és rosszulléttől mentes reggelek fiúgyereket ígérnek.

Melyik oldalon alszik a mama?

Ha a baloldalon szunnyad el és úgy is marad, vagyis azt részesíti még alvás közben is előnyben, akkor bizony fiú születik. A jobb oldali alváspozíció lányt jövendöl.

Érdes tenyér

A száraz, érdes, ápolásra szoruló kéz azt üzeni, hogy fiúgyerek várható, aki bizony sokat fog dolgozni a családjáért. A puha bőr a kézen, tenyéren lányka ígéretét hozza.

Kis édes, kis sós

Amennyiben kívánja a sót meg a sós ételeket a kismama, a régi öregek szerint fiúgyerek jő, ha meg majd megvész az édességért, az lányt jövendöl.

Tiszta bőr, zsíros bőr

Pattanásokkal üzen a lány arról, hogy érkezik, ám ha fiú szunnyad az anyaméhben, akkor tiszta az anya arca, mint a patyolat.

Kétbalkezes várandósság

Kicsit ügyetlen, mindent elejt és mindenhol megbotlik az a kismama, aki fiút hord a szíve alatt. Bezzeg, ha lánnyal viselős, akkor flottul mennek a dolgok az élet minden területén, a mindennapokban is.

Kerek, mint a holdvilág

Ez a babona szemernyit se törődik a súlygyarapodással, szerinte az a kismama, akinek kerek lesz a képe, mint a cipó vagy a telihold, az lányt fog szülni, és pont. Ellenben fiúgyerek érkezésekor nincs ilyen nagy, kerek, intő jel.

Szeszélyes, mint az április

Már amennyiben lány várható, mert akkor a kismama nem fér a bőrébe, sokat balhézik és a legtöbbször semmiségeken. Állandóan változik a hangulata. Fiúgyerek érkezésekor paradicsomi nyugalommal készülődik és úgy várja a kis trónörökös érkezését.

Majd az inga megmondja

Elárulom, hogy ezt nálam is megejtették és persze mindig fordítva mutatta azt, amit a pocak formája, helyezkedése üzent. De azért elmondom, mi a titok: ha az inga a várandós has fölött egyenesen ide-oda leng, akkor fiú lesz, ha körbe körbe, akkor lány érkezik. De ugyanezt a tesztet a bal csukló fölött is el szokták végezni, hasonló megállapításokkal. Lehet választani.

Tenyérjóslás

Arra kell kérni a kismamát (váratlanul), hogy nyújtsa ki a kezét maga elé, előre. Ha a tenyere felfelé áll, akkor lányt cipel, ha lefelé mutat, akkor viszont fiúgyerek terhét viseli.

Nos, amennyiben kipróbáljátok, és valamilyen irányba elindulnak a remények, legyen úgy... De azért ha lehet, ne mutogassatok majd ránk ujjal, ha pont a fordítottja lesz annak, mint amit ezek a jövendölések lezserül megígérnek! 

 

Már követem az oldalt

X