„A férfiak apaságban való kiteljesedése nem meghaladott illúzió”

Család

„A férfiak apaságban való kiteljesedése nem meghaladott illúzió”

Tanulható az apaság – ezzel a gondolattal megerősödve zárom be Jesper Juul: Férfinak és apának lenni című könyvét. A felvetett kérdések és megadott válaszok töredékét hozom most elétek, részben szándékosan: nem akarok minden poént elsütni. Azt szeretném, ha ti is elolvasnátok ezt a kötetet! 

Manapság rengeteg tanácsadó könyv születik az apaságról, kézikönyvekből tanulható, hogyan váljon a férfi a világ legjobb apájává. De a világ legjobb apájává válása, mint életprogram, nem hiú remény, a tökéletesség megkísértése, a személyiségünk ellen elkövetett merénylet?

Nem azt diktálná a józan ész és a normál emberi belátás, hogy a gyarlóság és esendőség leküzdhetetlen torlaszait látva a jóakarat, és nem a mindenáron győzni akarás motiváljon? Felvetem ezeket a kérdéseket, mert kezembe került egy újabb, direkte férfiaknak íródott könyv arról, hogyan birkózzunk meg az apasággal. A Móra Kiadónál megjelent könyv címe: Férfinak és apának lenni.

A szerző Jesper Juul. A fülszövegből tudjuk, Dániában született, tanár, családterapeuta, mediátor, a korszerű pedagógia elkötelezett híve volt 2019-ben bekövetkezett haláláig. A gyakorlatban megtanulható apaság elméleti síkon való elsajátítása hagy némi kívánnivalót maga után, ezért kétkedve fogadtam ezt a könyvet – csakhogy tartalmának sikerült meglepnie. Ez a történet ugyanis szakít azzal a rossz hagyománnyal, hogy szárazon a szánkba rágja, milyen az ideális apakép. Nem idealizál, hanem társként szegődik mellénk, és nagyon szerethetően, gyakorlati útmutatót adva avat be az apaság misztikumába, az egészséges apa-életmódba.

Állítja: apának nem születünk, apává leszünk.

A könyv együttérzően fordul a férfi felé, számot vet azzal, hogy a társadalom milyen gyors változásokon ment át, és a férfi szerepe, helye ebben a társadalomban megváltozott, nem kevés konfliktust, zavart, nehézséget hozva magával. Az örökül kapott, káros minták, a férfit nem a legelőnyösebb képére formáló berögzöttségek és sok más tényező mind egy-egy elem az érzékeny rendszerben – bármelyik túlsúlyba jutása veszélyt tartogat. A könyv ezeket nem leplezi, sőt kendőzetlenül beszél róluk, majd feltárja az okokat és következményeket.

Keményen kimondja a napjainkban gyakorta előforduló családon belüli forrpontokról a véleményét.

Például elmondja:  „nincs különbség a testi és a lelki erőszak között, függetlenül attól, hogy az ellenfelünknek, a kapcsolatunknak vagy önmagunknak okozunk kárt vele.”

Ledönti a könnyek köré épített mítoszt: „meg kell tanulnod kimondani, ha például szomorú vagy. Eközben az arcod is fejezzen ki szomorúságot, akár sírhatsz is.”

Megértéssel, a gócpont feltárásával keresi a megoldást:

„Történelmi távlatból nézve: a férfiak soha nem voltak részei a család emocionális infrastruktúrájának, és a munkahelyükön sem rendelkeztek hatalommal, ezért igen kevés tapasztalattal rendelkeznek a konfliktuskezelést illetően. Ráadásul a legtöbb férfi tökéletes párkapcsolatról szövögetett titkos álmaiban nem léteznek konfliktusok, csak béke és harmónia, egymás kölcsönös támogatása és jó szex.”

És végül, de nem utolsósorban felébreszt a naiv férfiálomból: „ne hagyd, hogy állandóan kiszolgáljanak! Engedd meg a partnerednek néha-néha, de tényleg csak akkor, ha nincs mögötte semmilyen titkos elvárás vagy szándék.”

A könyv zárófejezetében édesapákkal készült, vallomással felérő interjúk adnak bátorítást, hogy bele merjünk vágni ebbe az életre szóló projektbe. Hús-vér férfiak mondatai adnak támaszt, hogy a nehézségeinkkel nem vagyunk egyedül, egy-egy konfliktusból létezik kiút, és a férfi apaságban való kiteljesedése nem egy meghaladott, múltba vesző ideából nyakunkon maradt illúzió.

Ajánljuk még:

Perzsa haláltól Isten rabjaiig – Augusztusi szülinapos íróktól ajánlunk

Augusztusban született íróink között garantáltan van olyan, akinek egy-két művét kifejezetten ebben a hónapban olvassák, például azok a nebulók, akiknek kötelező szeptemberre megismerni az Egri csillagokat. De ha már túl is vagyunk ezen néhány éve, akkor is tartogatnak néhány érdekességet az augusztusban született magyar írók alkotásai! Olvasásra fel, különlegességekre készülhet, aki követi ajánlónkat!

 
X
Már követem az oldalt