Egy az élet - ezt kell jól csinálni Egy.hu logó
Friss

Barangoló

Kényszerből született, mára a legnagyobb a maga nemében: fedezd fel a Kunsági borvidéket!

Az alföldi homok megkötésére telepített szőlőkből végül az ország legnagyobb borrégiója fejlődött ki: a Kunsági borvidék. A történelmi Kiskunságban, a Duna-Tisza között és a Tiszazugban elterülő ültetvények virágillatú fehérborai, selymes rozéi és könnyű vörösborai méltán népszerűek ínyencek és alkalmi borfogyasztók körében egyaránt. Látogassuk meg ezt a termékeny tájat, amelyen nem volt képes megtizedelni a termést a filoxéra járvány!

A kunsági borvidék arany(borok)at rejt

A 104 ezer hektáros területen 27 ezer hektárnyi szőlőbirtokon gazdálkodnak a magyar borászok. A borvidéket 68 hegyközség alkotja, mindösszesen 32 800 szőlő-és bortermelő hegyközségi tag munkájával körülbelül 200 000 tonna körüli szőlőből készül bor évente.

A változatos klímának köszönhetően szőlőfajtákban is bővelkedik ez az egyébként legrosszabb termőbiztonságú borvidékünk. A fagykártól a napperzselésig, az aszályos nyaraktól a hideg telekig terjedő szélsőségek közepette bizonyítja helytállását a Kunsági borvidék nyolc körzete. Talaja meszes homok, löszvályog, mezőségi és réti talajok összetételéből áll, ahol a lösszel kevert homoktalajon feketeföld is kialakul, ahogy humuszos homoktalajokban is gazdag vidék.

Az itt termett 64 szőlőfajta közül a teljes termőterület csaknem kétharmadát teszi ki az Ezerjó, az Arany Sárfehér, a Kadarka, a Kövidinka, a Kékfrankos, a Zalagyöngye, a Cserszegi Fűszeres, a Rajnai Rizling, az Olaszrizling és a Zweigelt. Hagyományosan Kövidinkát, Kunleányt, Arany Sárfehér szőlőt, Piros szlankát és Pozsonyi Fehéret termesztettek ezen a borvidéken. Kiváló asztali borok, gasztronómiai beágyazottságuk az ország egész területén jellemző. Az utóbbi években reneszánszát éli az egyik legfrissebb szőlőfajta, a Bianca is.

Fotó: Unsplash / Manuel Venturini

Az ország legnagyobbjaként a Kunsági borvidék változatos képet mutat: minden körzete saját arculattal rendelkezik, önálló mikrokultúraként is megállja a helyét. Három rövid példát megismerve magunk is meggyőződhetünk erről:

  • A Cegléd-Monor-Jászsági körzet három különböző centruma közül a Monori esik legközelebb Budapesthez, könnyen felkereshetjük. Az „ezer pince hazájaként” is emlegetett Monor Strázsa-hegye nemcsak borospincéiről ismert, de kedvelt turisztikai- és rendezvényhelyszín is. Itt rendezik például minden év elején a Jégvirágtól Borvirágig Fesztivált és a Borvidékek Hétvégéjét, ahová a monori borosgazdák az ország különböző tájegységeiről hívnak borászokat kóstoltatásra.
  • Olyan körzetközpont is van, amely a szőlőművelési és borászati hagyományokat a nemzetiségek kultúrájának megőrzéseként ünnepli: Kiskőrösön, a Kiskőrösi körzet szívében Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok várják ősszel az érdeklődőket, borkedvelőket.
  • Másutt, például Soltvadkerten a bor gasztronómiai értékét hangsúlyozó rendezvénysorozattal teszik vonzóvá a Kiskőrösi körzet fajtáit, a Bor & Sajt Fesztiválon.

Fotó: Unsplash / Erik Cook

A kunsági borvidék történelme

A történelmi források nem sok támpontot nyújtanak a Kunsági borvidék mai területének korai szőlőművelésére vonatkozóan. Első írásos említése 1075-ből való: a Garamszentbenedeki apátság alapítólevelében szerepel I. Géza király adománya, mely szerint a Felső-Alpár és Tiszakürt szőlődombjai az apátság birtokába kerültek. A legbiztosabb adat, hogy

az itt elterülő futóhomokot kötötték meg a szőlőtelepítéssel, ami a 19. századi filoxéra járvány idején is jó döntésnek bizonyult.

A filoxéra ugyanis nem tudott átterjedni a 75%-os kvarctartalmú homokos talajra, így az immunis homokterületek felértékelődtek, és a 19. század végére az így telepített szőlőterületek megkétszereződtek. Meghatározó része volt ebben Mathiász János világhírű magyar szőlőnemesítőnek, borásznak, aki az 1892 után létrehozott Kecskeméti Szőlészeti Kutatóintézetben egymaga 3750 fajtát nemesített a filoxéra-járvány utáni szőlőrekonstrukciók idején. Egyedülálló teljesítménye, nagyszabású eredményei révén munkássága bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Ugyanezen a területen dolgozott a 20. század közepén Kocsis Pál szőlőnemesítő is, akinek a nevéhez fűződik az Irsai Olivér és a Kocsis Irma nemesítése is. A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa díjat nevezett el róla.

Az 1960-70-es években tovább bővültek a Kunsági borvidék szőlőkultúrái, rangos minőségi fajtákkal is. A borvidék 1990-ben vált ki az Alföldi borvidékből, 2000 óta híres szlogenje – „A Kunsági Bor a Mindennapok Bora” – oltalom alatt áll. 

Fotó: Pexels / Kai-Chieh Chan

Ismertségét, népszerűségét elsősorban a könnyed, muskotályos borokkal alapozta meg, hiszen a homokos talajon termő szőlőkből főként a gyorsan fejlődő, lágyabb, alacsonyabb savtartalmú, ám gyors sav-felszívódású borok születnek. Rövid érlelési idejű és korai fogyasztásra javasolt borok, amelyek alacsonyabb alkoholtartalmuknál fogva kiváló kísérői hétköznapi és ünnepi fogásainknak egyaránt. A könnyű borok továbbá kiváló alapanyagai a pezsgőgyártásnak is.

A nagykunsági gasztronómiában az alföldi bográcsos, gulyásételek, a slambuc és a lebbencs mellett üdítő kísérőként fogyasztották eleink a helyi termésű borokat.

Büszkék lehetünk borvidékeink változatos, gazdag termésére, arra a színes palettára, amellyel Magyarország klímája és talajviszonyai a szőlőművelést lehetővé teszik. A Kunsági borvidékre különösen is, hiszen mind közül a leginkább szélsőséges körülményekkel megküzdő régió, mégis a hétköznapok asztalán leggyakrabban előforduló borokat köszönhetjük neki. 

A cikk megjelenését a Metro támogatta

Nyitókép: Pixabay / Marc Benedetti

Ajánljuk még:

A 66-os út a vulkánok földjén – az életöröm útja Európa egyik legélhetőbb régiójában

Ha az ember arra hegyezi ki a pihenését, hogy éppen ne hosszú gyalogtúra vagy hegymászás legyen, hanem szeretne a szó szoros értelembe véve belekóstolni egy régióba, akkor sorra felfedezheti a gasztronómiai kincseket. Néhány hete egy olyan vidékre látogattunk el, ahol ennek mindenképpen követendő példáját láttuk! Mi több, nem csak láttuk, nem csak belekóstoltunk, hanem szinte elmerültünk az elképesztően gazdag kínálatban. Ide néhány nap nem elég, mindig vissza kell térni, ha mindent szemügyre szeretnénk venni.

 
Ugrás az oldal tetejére
Menü