
A Zala völgyét és a Balatonfelvidéket kell e hétvégén célba venni ahhoz, ha a hetek óta zajló Nyitott Porta napok újabb állomásait szeretnénk felfedezni. Megéri, mert ennyi program, ennyi kóstolni és megélni, átélni való egyetlen hétvégébe sűrítve olyan esszenciája a Dunántúl szívének, amire méltán lehetünk büszkék mindannyian.
Nagy tájegységet ölel át ez a két nap, olyan vidéket, ahol szinte egymást érik a családi gazdaságok, és a történelmi látnivalók. Az ősz pedig már ecsetjével kicsit megszínezi a tájat, reggelre ködöt lehel a völgyekbe, délutánra lesimogatja a pulóvert, tehát a legjobb időpont az őszi kiránduláshoz.

Milyen élményeket ajánlanak ehhez a Nyitott Porta napok a Dunántúl szívében? Kisvonatozásos kalandozást a Vasi hegyháton, kecskesajtos portakalandot Városlődön. Szalonnaillatú szombatot a Csillagvár Múzeumban Balatonszentgyörgyön, levendulás élményeket Tihanyban, Nagygörbőn és Zalaszentgróton.
Eltölthetünk egy napot Zalaváron a Falusi Tudás Házában, szíves-rozmaringos délutánt a hegyhátszentpéteri tájháznál, sétálhatunk és kóstolhatunk az almáskertben Tekenyén. Ha esetleg nem tudnánk, hol találjuk Zalavárt, Hegyhátszentpétert, Tekenyét, akkor előkaphatjuk a térképet, és virtuálisan máris útra kelhetünk. Így könnyebben megtervezhetünk egy több állomásból álló élményutat, és közben megismerjük hazánk eldugott falvait is.

Kikereshetjük, hol van Gyenesdiás, Barnag és Csáfordvölgy, ahol gyógynövényes programok várnak a résztvevőkre, az őszi gyógynövénykincsbe kaphatunk betekintést. Sőt, egyes gyógyfüves készítmények előállításának műhelytitkaiba is bekukkanthatunk. Mihályfán a berkenyetermesztés kulisszatitkait tárják majd fel, séta és kóstoló keretében. Magyarpolányban a Bakony jellegzetes ízeibe kóstolhatunk bele.
A rábahídvégi Csodaszarvas Tájpark egész napra kitárja kapuját. Kézműves foglalkozásokkal, gyermekeknek játszóházzal, frissen sült házi péksüteményekkel várják az ide érkezőket. A húsimádókat Várvölgybe invitálják, ahol testközelből ismerhetjük meg az angus marha tartásának, feldolgozásának világát. A „fülétől a farkáig” címet viselő program során nemcsak megnézhetjük, hogyan készülnek a marhahús termékek, hogyan születik a steak, hanem praktikus tanácsokat is kapunk ahhoz, hogy a lehető legfinomabb pörköltet, marahahúspogácsát tudjuk elkészíteni otthon. Egy újabb tudás, amit hazavihetünk magunkkal az ízek és ez élmények mellé.

Hogy ne maradjunk szárazon, Türjén sörtörténeteket hallhatunk és kortyolhatunk a Nyitott Majorságban. A Somlón dűlőtúrák során merülhetünk el a vulkanikus kőzeten termő bor titkaiban, a vállalkozó kedvűek a hegy ormán magasodó várat is bevehetik. A Ság hegyen szüreti mustkóstoló lesz, Hodászon és Kisgörbőn pálinkamustrára kerül sor. A natúr- és biodinamikus borok elkötelezett hívei Zalaszentgróton és Sümegen ízlelhetik meg ezeket a természetes aromákat mutató italokat.

Nekem a kínálatból két kedvencem is akadt, bár nehéz volt a választás. Az egyik a közösségi sütés az alsópáhoki Alkotóházban. Itt a résztvevők elsajátíthatják egy helyi specialitás, a „páhoki szivás szenvonyó” elkészítését, melynek során szilvalekvárral töltik meg a gyúrt tésztát, majd szenes kemencében megsütik. A másik az aszófői Nagyi kertje teaházban a Teatitkok & virágmesék program, ahol a tea témaköre lesz főszerepben. Az érdeklődők sétálhatnak a Tihanyi-félsziget csücskében, ahol az ősszel gyűjthető teának valókkal ismerkedhetnek, a teaházban pedig megkóstolhatják a négy évszakra hangolt, különleges teazseléket. Ha az aprónéppel mennék, akkor a döbröcei Bagoly porta nyuszisimogatója és a traktorozás lenne a befutó, vagy a tilaji állatsimogatós Pitypalatty Háztáji Farm. Ennyi program közül nem könnyű választani, tehát kalandra fel, várnak a Nyitott Porta napok, kóstolj bele tájról-tájra!

Az erdő királynőjének szentélye
A fallóskúti kegytemplom