Aktív

Zavar a jojóeffektus? Mutatjuk, hogyan tudod kibekkelni

Minden bizonnyal sokunk számára ismert az igencsak alattomos és egyben mérhetetlenül veszélyes jojóeffektus. Életmódváltás ide, egészséges életmód oda, a legtöbb ember sajnos mégis ismeri. Molnár Cintia, személyi edző és táplálkozási tanácsadó tapasztalatai szerint azonban van megoldás, a jojóeffektus igenis kibekkelhető!

Mi is az a jojóeffektus?

Jojóeffektusnak nevezzük azt, ha egy személy testsúlya jelentősen ingadozik a különféle – jellemzően helytelen – fogyókúrák következtében. Ilyenkor az illető egy nagyobb mértékű fogyás után rövid időn belül újra hízni kezd. Ennek következtében általában egy újabb és még drasztikusabb fogyókúrába kezd, melynek abbahagyása után még több plusz kilót szerez vissza... Idővel aztán egyre nehezebben éri el a kívánt alakot, és egyre nehezebben is tartja meg azt. Kezdetét veszi egy ördögi kör, amelyből nagyon nehéz kilábalni, ugyanis időközben nemcsak a súlyával, de immár számos egészségügyi problémával, kockázattal is meggyűlhet a baja – derül ki a személyi edző, táplálkozási tanácsadó összefoglalójából.

A drasztikus koplalás nemcsak a jojóeffektus kialakulásában játszik szerepet, hanem az egészségünknek is rosszat tesz. A test ugyanis a gyors súlycsökkenés következtében kiéhezik, minek okáért aztán rövid időn belül kompenzálni kezd és a hirtelen felindulásból végzett falások útján újonnan felhalmozott zsírrétegeihez mindenáron ragaszkodni fog.

A szakértő tapasztalatai szerint az egyik és talán a legnagyobb baj az, hogy az emberek nagy része folyamatosan elégedetlen önmagával,  mindig meg akar felelni valaki másnak. Nem önmagának, hanem elsősorban valaki másnak. A XXI. században élő emberek mindent akarnak és azonnal akarják azt. Nincs ez másként a fogyással sem. A lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb módon. Csakhogy az egészségünk és a szervezetünk ettől sokkal többet ér.

Molnár szerint a jojóeffektus inkább a nőket érinti, ám az elmúlt években a férfiak körében is egyre gyakoribbá vált. Ráadásul sokan már serdülőkorukban beleesnek ebbe a csapdába, sőt, akad közöttük olyan is, aki szinte élete végéig küzd az emlegetett problémával, amire egyébként csak kevesen tudják, hogy igenis van megoldás!

Mit tegyünk hát?

  1. A legfontosabb, hogy legyünk türelmesek önmagunkhoz. Fogadjuk el, hogy nem lehet egyik napról a másikra bomba alakunk. Ismerjük el, hogy mind testben, mind lélekben időre van szükségünk ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk a változásokhoz.
  2. Ne fogyókúrákban gondolkodjunk, hanem váltsunk életmódot! Ne dőljünk be a hangzatos csodadiétáknak, és ne kezdjünk kétségbeesetten koplalni. Ehelyett alakítsunk ki hosszú távon fenntartható, egészséges, szerethető táplálkozási szokásokat.
  3. Az egészségünk megtartása legyen az elsődleges cél! Mindig adjuk meg a szervezetünknek a megfelelő makro- és mikrotápanyagokat, amikre szüksége van az optimális működéshez, ennek hiányában ugyanis a fogyás is sokkal nehezebb, és jó eséllyel a későbbiekben számolhatunk anyagcserezavarokkal, hormonális problémákkal, emésztőrendszeri betegségekkel, bőrproblémákkal, hajhullással vagy épp depresszióval...
  4. A megfelelő táplálkozás mellett ne feledkezzünk meg a mozgásról sem! Találjuk meg azokat a mozgásformákat, amikben a leginkább örömünket leljük. Kipróbálhatunk akár többféle sportot, edzésformát is, a lényeg az, hogy heti rendszerességgel végezzük azokat és törekedjünk benne a fejlődésre.
  5. Tájékozódjunk sokat, megfelelő forrásokból! Ismerjük meg a testünket annyira, amennyire csak tudjuk, figyeljük meg önmagunkat; értsük, mire hogyan reagálunk. Próbáljuk meg leszűrni, hogy mi az, ami nekünk személy szerint a legjobban beválik. Ne sajnáljuk erre az időt, mert a tankönyvből kiolvasott okosságok sem működnek mindenkinél.
  6. És végül, ha tehetjük szerezzünk némi plusz ismeretet a tápanyagok témakörében, hogy tudjuk, mi az, amit bátran fogyaszthatunk. Tapasztaljuk ki, hogy miből mennyit ehetünk a fogyáshoz, majd a szinten tartáshoz. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, elakadtunk, kérjünk szakmai segítséget!

Nyitókép:  i yunmaiUnsplash

Ajánljuk még:

NEM KELL LEMONDANOD A DESSZERTEKRŐL, HA FOGYNI AKARSZ

HA LEDOBNÁL PÁR KILÓT: FEHÉRJEDÚS FINOMSÁGOK, AMIKET FONTOS FOGYASZTANI!

ÉLET 18 NÉGYZETMÉTEREN - TÉNYLEG ZÖLDEK ÉS ÉLETKÉPESEK A MINIHÁZAK?

 

Már követem az oldalt

X