Aktív

Mire figyeljünk egy téli edzésen?

Azok a sötét, komor téli napok… Ilyenkor aztán tényleg semmi késztetést nem érzünk arra, hogy kimozduljunk otthonról, nemhogy az edzőteremben erőlködjünk. Ismerjük a kifogásokat: hideg van, fáradt vagyok, nincs kedvem, amúgy is, ráérek, messze van még a bikiniszezon. Pedig az edzés télen sem maradhat el, igaz, azért akad egy-két dolog, amire jobb, ha odafigyelünk.

– Ne hagyd ki a bemelegítést!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az alapos bemelegítés. Természetesen ez egész évre igaz, nem csak a téli időszakra, ilyenkor azonban fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy csakis üzemmeleg izmokkal és izületekkel kezdjünk neki az edzésnek.

Ahogy a külső hőmérséklet csökken, úgy válnak egyre merevebbé, ezáltal sérülékenyebbé izmaink. Figyeljünk tehát oda, hogy semmiképpen se maradjon el az edzés előtti bemelegítés. A gyakorlatok előtti bemelegítő sorozatok is fontosak, kezdjük el kis súllyal magas ismétlésszámmal, majd fokozatosan növeljük a terhelést.

– Öltözz melegen!

Ahogyan kint a szabadban, az edzőteremben is célszerű rétegesen felöltöznünk a hideg beköszöntével. Ennek szintén a bemelegítés szempontjából van jelentősége; akármennyire is legendás például a kistrikó tornagatya kombináció, ha kint dúlnak a mínuszok, jobban teszed, ha félreteszed ezt a szettet egy időre. Nyugodtan vegyünk fel hosszú gatyát, melegítő felsőt, ne díszelegni járunk a terembe.

– Tankolj fel vitaminnal!

Az egyik legfontosabb dolog, mégis sokan nem fordítanak rá kellő figyelmet. Télen az edzőterem a betegségek melegágya. Egy nap több tucat ember megfordul itt, kint jó eséllyel tombol az influenzajárvány, te pedig garantáltan összeszedsz valami betegséget, ha legyengült immunrendszerrel állsz neki az edzésnek.

Ilyenkor tehát fokozottan szükségünk van a vitaminokra, ezt azonban egyre nehezebb megoldani, hiszen ilyenkor jóval kevesebb friss gyümölcs és zöldség áll a rendelkezésünkre, nem beszélve arról, hogy a kevés napsütés miatt a D-vitaminhoz sem jutunk hozzá természetes úton. Ilyenkor tehát elengedhetetlen, hogy amellett, hogy próbálunk minél több vitamint bevinni a szervezetünkbe az étkezések során, válasszunk egy jó multivitamin csomagot, hogy semmiképp ne döntsön minket ágynak valamelyik szezonális nyavalya.

– Figyelj oda a folyadékbevitelre!

Amíg a nagy melegben természetesnek vesszük, hogy odafigyeljünk a folyadékbevitelre, télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről. Pedig ilyenkor is pótolnunk kell a sportolás során elhasznált folyadékot. Készítsük be tehát a vizespalackot, még jobb, ha valamilyen aminosav, vagy vitamin tartalmú italt fogyasztunk ilyenkor edzés alatt.

– Ne hagyd el magad!

Egyesek szerint, ha tél, akkor tömegnövelés. Ilyenkor sokaknak nem fő a foga a kardióhoz, vagy az igazán intenzív edzéshez. Természetesen az étrend terén is sokkal megengedőbbek ilyenkor magukhoz, ami jó pár plusz kilóval és botrányos állóképességgel kecsegtet tavaszra. Ne szúrj ki magaddal, kerüld el ezeket a hibákat, és ne hagyd el magad – hidd el, ez a könnyebb és egészségesebb megoldás!

Ajánljuk még:

Tényleg nem fér bele az időbe a sport?

Évek óta küzdök azért, hogy a mozgás, a rendszeres sportolás stabilan jelen legyen az életemben. Hatalmas kihívás ez számomra. Hol jobban, hol kevésbé, de azért sikerül valamelyest becsempésznem a hétköznapjaimba a mozgást, csak ahogyan mások, én is az idővel állok hadilábon.

 

Már követem az oldalt

X