Aktív

Mire elég heti egy edzés?

Januárban jelentősen megnő az edzőtermek forgalma. Az újrakezdők mellett az állandó vendégek is magasabb fokozatra kapcsolnak ilyenkor. Sokszor úgy tűnik, mintha néhányan haza se mennének, mindig szembetalálkozol velük, amikor belépsz a terembe. De mi van azokkal, akik a munka, család, vagy a tanulás mellett örülnek, ha heti egyszer el tudnak jutni az edzőterembe? Van értelme egyáltalán belekezdeni? Mire elég heti egy edzés?

Személyi edzőként azt kell, hogy mondjam, sajnos nem sokra. Legalábbis a fitneszmodell, testépítő ambíciókkal rendelkezőket mindenképpen el kell, hogy keserítsem. Heti egy alkalom kevés a látványos eredményekhez, nagy átalakulásokhoz.

Azonban a semminél mindenképpen több, főleg ha azt nézzük, hogy rengeteg ember szinte ki sem kel fotelból. Ha ebből indulunk ki, heti egy edzéssel nagyon is sokat tehetünk az egészségünkért,

minden attól függ tehát, hogy milyen célokkal kezdünk bele.

Egy biztos, nem fogod tudni heti egy alkalom alatt elvégezni azt az edzésmunkát, amit mások három, négy alkalomra osztanak fel heti szinten.

De akkor mi a megoldás? Bele se kezdjünk?

Nem, ez a legrosszabb, amit tehetünk. Ha adhatok egy tanácsot, ha ennyire időszűkében vagy, nem biztos, hogy az edzőterem a számodra legideálisabb terep. Egyrészt, mert nincs olyan edzésterv, amivel heti egy alkalommal a teljes testünket megfelelően át tudnánk mozgatni, másrészt mert általában már az utazással, át- és visszaöltözéssel elégetünk annyi időt, amennyi alatt egy komplett edzést le tudnánk bonyolítani más körülmények között. 

Egyáltalán nem muszáj ugyanis egy, vagy másfél órát edzenünk alkalmanként. Ebben a helyzetben

sokkal többet érsz azzal, ha mondjuk heti 3 alkalommal otthon, a nappaliban, minimál körülmények között 20-30 percet erősítesz.

Rengeteg törzs, hasizom vagy farizom gyakorlat van például, amihez semmilyen eszközre nincs szükségünk. Egy székkel, vagy zsámollyal, egy-egy kézi súlyzóval, vagy szalaggal pedig szinte az összes többi izmot meg tudjuk dolgoztatni. Nyilván ez egy vészmegoldás, ettől sem várhatunk csodát, viszont még mindig többet érünk vele, mint a heti egy edzőtermi „mindenre edzéssel”.

Emellett nem csak a súlyzós edzéssel mozgathatjuk meg az izmainkat, tehetünk az egészségünkért. Egy hosszú séta a kutyával, vagy egy hétvégi kirándulás alkalmával is bőven elégetsz annyi kalóriát, mintha a szobabiciklin vagy a futópadon szenvednél. Ha emellett néha belefér mondjuk egy csoportos óra, az csak még jobb.

Emellett az egészséges életmódhoz önmagában a rendszeres testmozgás is kevés. Legalább ennyire fontos a helyes táplálkozás és a megfelelő mennyiségű minőségi pihenés is. Ha tehát az edzés néha ki is marad, arra még mindig lehetőséged van, hogy kicsit jobban ráfeküdj ezekre. Hidd el, már önmagában ettől sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben.

Összefoglalva: heti egy edzéssel nem lehet megváltani a világot. Ha teheted, ezért törekedj rá, hogy legalább heti 3 alkalommal sportolj valamit, amikor éppen időd engedni. Akár otthon, a szabad levegőn, vagy az edzőteremben, mindenhol lehetőség van rá, hogy megmozgasd az izmaidat. Ha éppen 20 perced van rá, akkor 20 perced, ha egy órád, akkor egy órád, a lényeg, hogy próbálj  a lehetőségeidhez mérten minél gyakrabban sportolni,mellette odafigyelni a táplálkozásra és a pihenésre. Ha ezek megvannak, akkor nem csak a közérzeted lesz jobb. Lassan, de biztosan a tükörben is meg fog látszani az eredmény.

Ajánljuk még:

Tényleg nem fér bele az időbe a sport?

Évek óta küzdök azért, hogy a mozgás, a rendszeres sportolás stabilan jelen legyen az életemben. Hatalmas kihívás ez számomra. Hol jobban, hol kevésbé, de azért sikerül valamelyest becsempésznem a hétköznapjaimba a mozgást, csak ahogyan mások, én is az idővel állok hadilábon.

 

Már követem az oldalt

X