Május 20-ig borítsuk virágba Magyarországot!

Aktív

Május 20-ig borítsuk virágba Magyarországot!

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek. Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várja a nevezéseket a Magyar Turisztikai Ügynökség. A határon túli magyarlakta települések immár ötödik alkalommal jelentkezhetnek zöld közterületeikkel.

Javában zajlik a Virágos Magyarország pályázatainak befogadása a Magyar Turisztikai Ügynökségnél, ahol idén is meghosszabbították a beadási határidőt, a közelgő EP- és önkormányzati választások miatt, hogy a települések önkormányzatainak legyen elég idejük a felkészülésre.

„Ez minden évben így van: mindig a határidő lejártához közeledve érkeznek a nevezések, és szoktunk adni még egy-két hetet, hogy valóban minden önkormányzatnak legyen ideje elkészíteni a pályázatot. Idén főként sűrű időszakot élnek az önkormányzatok, hiszen a választásokkal vannak elfoglalva, és nem szeretnénk, ha emiatt bármelyik település lemaradna a lehetőségről” – mondja Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke.

A nagysikerű vetélkedőt 2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdették meg – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig –, míg a határon túli magyarlakta települések már ötödik alkalommal jelentkezhetnek zöld közterületeikkel.

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is gazdára találnak tematikus díjak is.

A tavaly bevezetett új kategóriák nagy sikert arattak, így az igényes zöld környezetért tett erőfeszítések elismerésén túl

idén is a fenntarthatóságé és a közösségeké lesz a főszerep.

Tehát újfent győztest hirdetnek majd az „Év zöld innovációja díj” kategóriájában, amellyel a településeket fenntarthatósági törekvések bevezetésére ösztönzik a szervezők. Továbbá várják a jubileumi évben megújult „Virágzó közösség” díjra is a jelentkezőket, valamint jutalmazzák az év fasorát, óvodakertjét, illetve a legvirágosabb főteret is.„Idén is nagyon fontos szempont a zöldfelület-innováció, a fenntarthatóság és a közösségépítés – természetesen az esztétikum mellett” – erősíti meg Borbás Marcsi.

Idén ismét komoly hangsúlyt fektet a szervezőbizottság a települések személyes bejárására, az elért eredmények helyszíni megismerésére, illetve a szakmai eszmecserére és tanácsadásra, amely a visszajelzések alapján jelentős értéket képvisel a települések környezetszépítő törekvései során.

Az évről évre közel hárommillió embert mozgósító versenyre most még nagyobb figyelem összpontosul, hiszen 2024-ben Magyarország tölti be az európai környezetszépítő verseny, az Entente Florale Europe soros elnöki szerepét.

Két magyar település – Zalakaros és Debrecen – indul az európai megmérettetésen, ahol összesen tucatnyi versenyzővel mérik össze a zöldítés terén elért eredményeiket. A nemzetközi zsűri nyár közepén érkezik Magyarországra.

„A jubileumi év eseményei kapcsán nagyon jó volt látni, hogy a Virágos Magyarország ügye a legtöbb helyi közösség számára éppen olyan fontos, mint a szervezők és a támogató szakmai szervezetek számára” – fogalmazott Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke a verseny indulásakor. „Tovább erősítjük azokat a területeket, amelyeket az elmúlt években is felkarolt környezetszépítő mozgalmunk, így tovább növeljük a fenntarthatóság szerepét a versenyben” – tette hozzá.

A Virágos Magyarország versenyre a linken elérhető felületen tudnak regisztrálni a települések.

További hasznos, a pályázat előkészítését támogató információs anyagokat is találunk a verseny honlapján: