Limonádé-túra, reformkori séta és Királyi Napok egy kis mézzel édesítve – morzsák a hétvégi programtortából

Aktív

Limonádé-túra, reformkori séta és Királyi Napok egy kis mézzel édesítve – morzsák a hétvégi programtortából

Ismét élménygyűjtögetésre hívunk benneteket. Finom, szép, érdekes és hasznos: minden szempontból értékes programokat válogattunk a hétvégére. Ahogy egyre jobban közeledünk a magyar nyár csúcspontjához, az augusztus 20-i ünnepségekhez, egyre legérettebb programokkal kecsegtetnek a fővárosi és a vidéki intézmények, helyszínek. Kedvenceink közül hoztunk néhányat: válogassatok kedvetekre!

Husztóti Paradicsomfesztivál

Csendes Ildikó husztóti paradicsomgyűjtő és -szakértő álmodta meg ezt az eseményt, aminek évről-évre egyre nagyobb a népszerűsége. Az idén 6. alkalommal, augusztus 10-én megrendezett Husztóti Paradicsomfesztivál ugyanis

kiváló alkalom a résztvevők számára szakmai beszélgetésekre, magok beszerzésére, őstermelőkkel való találkozásra, kertlátogatásra és persze értelmes kikapcsolódásra.

Természetesen idén is lesz paradicsom kiállítás és várás, és természetesen paradicsomból készült finomságok is.

Fotó: Husztóti Paradicsomfesztivál

Ha pedig ellátogattok a Baranya vármegye Pécsi járásához tartozó Husztótra, érdemes megismerni a település legendáját, indulás előtt pedig olvassátok el a több mint 800 fajtát termesztő Csendes Ildikóval készített korábbi interjúnkat:

13 ezer fajta van a világon – kedvcsináló paradicsomtermesztéshez Csendes Ildikó őstermelővel
A magyar nyelvben egyazon szót használjuk az édenkertre és egyik kedvenc zöldségünkre, amiről időközben kiderült, hogy valójában gyümölcs. Talán nem véletlen, hogy a paradicsom valami földöntúli, csodás dologra utal. A magam részéről egyszerűen imádom, minden formában, legyen az szigetvári, vagy mórahalmi, mártás, aszalvány vagy saláta. Nem csoda, hogy amikor a Husztóti Paradicsomfesztiválon összetalálkoztam Csendes Ildikóval, aki több mint ezerféle paradicsomot termeszt, mindent tudni akartam ezekről az isteni gyümölcsökről.

Debreceni Bor- és Jazznapok

2024. augusztus 8. és 11. között ismét Nagyerdőn randevúzik a bor és a jazz!

A Debreceni Bor- és Jazznapok Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, melyet – a 2020-as év kivételével – 1972 óta minden évben megrendeztek.

Az eseményre várják az ország minden tájáról érkező borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdő zöldjébe, a Békás-tó partjára, ahol a fesztivált nappal a zöld természet öleli körbe, éjjel pedig a varázslatos fényerdő lombjai, igéző víztükre uralja a látképet. A legkiválóbb hazai jazz zenészek nívós koncertjei mellett a legizgalmasabb magyar borokat kóstolhatják meg az esemény látogatói a Nagyerdei Park nyújtotta hangulatos, zöld környezetében.

Fotó: Debreceni Bor- és Jaznapok

Itt mindenki megtalálhatja a számra izgalmas programot hiszen igen gazdag kínálattal várják az érdeklődőket a hétvégén: a rendezvény három különböző színpadán szól a jazz, a kitelepült borászatok és vendéglátók pedig folyamatosan kínálják a hangulathoz illő finomságokat. Ezt nem érdemes kihagyni! Ha pedig amúgy is Debrecenben vagyunk vasárnap,

érdemes kilátogatnunk az idén 25 éves Debreceni Régiségvásárra is, amelyet augusztus 11-én 442. alkalommal rendeznek meg a Nagyerdei Stadionban, minden eddiginél több régiségkereskedő részvételével.

Fotó: Debreceni Régiségvásár

A várható melegre való tekintettel a helyszínen hűtött ásványvizet osztanak majd a szervezők a látogatóknak.

A kastély gyertyafényben – tárlatvezetés a gyulai Almásy-kastélyban

Különleges szombati programra invitál a gyulai Almásy-kastély: az egyedi hangulatú eseményen a látogatók a 19. század esti fényviszonyai között ismerkedhetnek az épülettel. A kastély gyertyafényben című programon a résztvevők alkalmanként más és más témában hallhatnak érdekességeket az egykori főúri életről; szó esik így az egykori gyulai játékbarlangokról, az éjszakai életről a kastélyban, a 19. századi divatforradalomról, Sissi gyulai látogatásáról vagy a főúri világnak szóló szépségtippekről. A látogatást minden alkalommal gyulai termékek kóstolója egészíti ki.

Fotó: Gyulai Almásy-kastély

Előzetes regisztráció: +36 66 650 218, vagy személyesen a kastély ajándékboltjában.

A kastélylátogatás után vár a Gyulai Várfürdő, éjszakai wellness-programjaival!

Egynapos gyógynövénytúra Bükkszentkereszten

Aki nem tud hosszabb időt szentelni a gyógynövények megismerésére, vagy csak most kezd ismerkedni ezzel a különleges világgal, annak érdemes először beneveznie egy a Györgytea szervezésében meghirdetett egynapos gyógynövénytúrára.

Ahogyan egyetlen csésze Györgyteában is ott rejlik a bükki gyógynövények ereje, úgy az 1 napos gyógynövényismereti túra is emlékezetes pillanatokat tartogat. Látogassa meg a legendás Gyógynövénykertet, túrázzon a terepen, és alapozza meg gyógynövényes tudását!

A 4 órás program Gyuri bácsi legendás kertjének felfedezéséből és egy terepi túrából áll.

  • 10:30-kor gyülekezünk a Gyógynövénykertben, a program a kert meglátogatásával indul. Az 1,5-2 órás séta során 150 gyógynövényfaj 21 ezer egyede között barangolhat, miközben túravezetőnk szavai nyomán feltárulnak a népi gyógyászat főbb gyógynövényeinek érdekességei. A 2020-ban megújult Gyógynövénykertben a filagória vagy a gyógynövényes labirintus mellett a világ legnagyobb hárslevelét is megcsodálhatja, a kert ugyanis a hársfa szív alakú levelét formázza.
  • A kora délutáni, 2 órás 2,5 km-es gyalogtúra során természetes élőhelyükön is felfedezheti a növényeket, sőt, a gyűjtésüket is kipróbálhatja. (Ha úgy érzi, hogy a terepi túra megterhelő lenne, csak a kert látogatására is jelentkezhet.)

Túravezető: Boldizsár-Mátyás Gabriella, Mezőfi Attila, Orliczki Attila

Fotó: Györgytea

Reformkori séta Balatonfüreden

Újabb szombati csemegének ígérkezik a balatonfüredi reformkori séta. A történelmi hangulatú épületek történetein túl, érdekfeszítő anekdotákat hallhatnak a híres színésznőről, Blaha Lujzáról vagy az Arany ember című könyv legendás írójáról, Jókai Mórról, valamint a legelsőnek mondott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról. A séta során a vendégek megcsodálhatják az Anna Grand Hotelt, a Posta-házat, a Horváth-házat és a kuriózumnak számító Füredi Panteont illetve a Kossuth forrást is, ahol izgalmas legendákat hallhatnak Balatonfüred gyógyító vízéről. A séta fényét emeli a csodás környezet, a Rózsakert, a Blaha Lujza Emlékpad, illetve maga a Balaton karnyújtásnyira való közelsége, hangulata.

Fotó: Balaton Guide

A séta hossza: 1,5 km
Találkozási hely: a Reformkori Séták a Vaszary galériától indulnak, jegyvásárlás erre a sétára a galéria jegypénztárában (Honvéd utca 2.-4.).
A séta útvonala: Vaszary Galéria – Blaha Lujza utca – Gyógy tér – Kiserdő – Gyógy tér

Hogyan készül a sajt? – Sajtkészítés workshop a Valkoyai Portán

Szívesen belemerülnél a sajtkészítés világába? Megismernéd a kézműves sajtok készítésének titkait? Akkor neked találták ki a Valkonyai Porta sajtkészítő workshopját,ahol egyszerű hagyományos technikával készítenek élő ételeket! Kerüljön az asztalra saját kezed által készített gomolya és friss fűszeres sajt Élvezd az alkotás örömét! A gomolya sajt a legkönnyebben és gyorsabban elkészíthető sajtféle, így a tanfolyam elvégzése után bármikor képes leszel ezeket a sajtokat előállítani otthon.

Fotó: Valkonyai Porta

A sajtkészítő tanfolyam elméleti és gyakorlati részből áll: részletesen ismertetik a sajtkészítés alapjait, majd hozzáláthatunk az alkotó folyamathoz.

Fehérvári Mézünnep

2024. augusztus 9. és 11. között ismét megrendezik a Fehérvári Mézünnepet. Többek között mézvásár, mézkóstolás, mézes előadások, interaktív játékok gyerekeknek, a mézlovagrendek és a Mézkirálynő felvonulása, mézlovagavatás avatás szerepel a programban, a rendezvény központi helyszíne az Országzászló tér.

Fotó: Fehérvári Mézünnep

Mézkóstolással, mézvásárral, színes előadásokkal, interaktív játszóházzal, mézlovagrendek felvonulásával várnak szeretettel mindenkit.

Székesfehérvári Királyi Napok

Miközben javában zajlik a Fehérvári Mézünnep, a város nagy erőkkel készül az augusztus 11-én kezdődő legnagyobb éves ünnepségére, a Székesfehérvári Királyi Napokra, melynek koncertekkel, előadásokkal, vásárral és körmenettel színesített programsorozatán a koronát a királyi óriásbábok augusztus 20-i felvonulása jelenti. Az egykori koronázóváros máig őrzi ugyanis itt koronázott és temetett nagyjainak emlékét, kikkel grandiózus figurák formájában a mai „alattvalók” is találkozhatnak. 

A királyok augusztus 11-től folyamatosan végigkísérik az eseménysorozatot. A Királyi Napok megnyitóján, augusztus 11-én Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla és IV. András a Zichy-színpadnál várja a vendégeket.

Fotó: Székesfehérvári Királyi Napok

A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

A sorozat leglátványosabb része a Lovagok Napja és a Koronázási Ünnepi Játékok középkori forgataga,

amikor hagyományőrző csapatok, régizenei együttesek, gólyalábas komédiások, családi és gyerekprogramok csalogatják időutazásra a látogatókat.

Az eseménysorozat részletes programja ITT olvasható.

Sóstói Limonádé-túra

Aki a hétvégén egy kis felfrissülésre vágyik, tartalmas szórakozással, annak érdemes beneveznie a székesfehérvári Sóstó Látogatóközpont Limonádé-túrájára, amelyen amellett, hogy valóban finom limonádét kortyolhatunk, megismerkedhetünk az augusztusban virágzó gyógynövények világával, ízeivel, gyógyhatásaival.

„Hozd magaddal a kedvenc repoharad, és mi töltünk bele frissítő italokat a túra során!” – erre kérnek a szervezők.

A Sóstó Székesfehérvár belterületén ökotúrákkal, madárlesekkel, természetbarát nyári táborokkal, családi és gyermekprogramokkal várja a látogatókat. A területen kialakított tanösvény szabadon, díjmentesen látogatható. A Sóstó Látogatóközpont szakvezetéssel, környezeti nevelő foglalkozásokkal várja a kirándulókat. A terület újdonsága, a Sóstó Vadvédelmi Központ országos szinten egyedülálló az állatmentésben és rehabilitálásban, melybe a látogatók is betekintést kaphatnak.

Fotó: Sóstó Látogatóközpont

Nyitókép: Pixabay / Congerdesign