Könyvek társaságában, a természet ölelésében vagy a művészeteknek hódolva – hétvégi programajánlónk

Aktív

Könyvek társaságában, a természet ölelésében vagy a művészeteknek hódolva – hétvégi programajánlónk

Ahogy bontakozik a nyár, egyre gazdagabb szabadtéri és kulturális programkavalkádból válogathatunk kedvünkre. Ezen a hétvégén is bőven lesz lehetőségünk válogatni, hiszen javában zajlik az Ünnepi Könyvhét, még mindig tart a levendulaszezon, nemzeti parkjainkban rendszeresek a különlegesebbnél különlegesebb programok, és ha inkább a természet csendjére vágyunk, bármerre indulunk, barangolhatunk egy jót Magyarország tájain. 

Levendula „Szedd Magad” Napok a Zalaegerszegi Levendulakert és Arborétumban

Mitől különleges a Zalaegerszegi Levendulakert és Arborétum? Attól, hogy ide nem csak a levenduláért érdemes ellátogatni: „Amikor 7 évvel ezelőtt 2017-ben elültettük az első 5000 levendulapalántákat még nem álmodtuk tovább a kertet. Egy évvel később újabb 5000 tővel növeltük a területet, és megtartottuk az első szedd magad napjainkat. Lelkesedésünk töretlen volt és 2019-ben már meglódult a fantáziánk, amikor betelepítettük az első fákat, örökzöldeket, elindítva egy hosszútávú projektet. Terveink között egy arborétum kiépítése szerepelt, amit tudtunk és tudjuk, hogy nagyon sok idő lesz mire beérik, de biztos, hogy maradandót fogunk alkotni. Ezidáig kb. 500 tonna bazaltot használtunk fel az ösvény kiépítéséhez és a sziklafalakhoz. Jelenleg több mint 100 különleges fafaj (ciprus, cédrus, fenyők stb.) került a kertbe, az egyéb fásszárú növények, borókák, pompás cserjék és finom évelők ölelésébe, melyeket név szerint jelöltünk. Megkerestük a legjobb helyet a növényeknek, és a legnagyobb odafigyeléssel ültettük el mindegyiket” – olvashatjuk Domján Krisztián sorait a kert oldalán. Fedezzétek fel ti is ezt a zalai oázist, ahol most éppen a levenduláé a főszerep!

 

Fotó: Zalai Levendulakert és Arborétum

Természetismereti túra Martinkán

A cél a Hajdúsági Tájvédelmi Körzethez tartozó kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, a martinkai – legelő (HUHN20024) felkeresése és legfontosabb célfajok, a sisakos sáskák (Acrida ungarica) és kis szerencsével az ott élő ürgék (Spermophilus citellus) megfigyelése.

A gyalogtúra során meglátogatják a területen található ürgepopulációt, ezen kívül távcsöves madármegfigyelést is végeznek. A résztvevők szakvezetés keretein belül megismerkedhetnek a homokpusztai élőhely jellegzetességeivel, karakterfajaival.

A területen olyan érdekes, védett fajokkal is találkozhatunk, mint a parlagi pityer (Anthus campestris), a kis őrgébics (Lanius minor), a sisakos sáska (Acrida hungarica), vagy a homoki gyík (Podarcis tauricus). Kis szerencsével a nagy pompás tűzlepkével (Lycaena dispar ssp. rutila) is találkozhatunk utunk során. A gyűjtött adatok bekerülnek a HNPI biotikai adatbázisába.

Fotó: Unsplash / Lukas Vanatko

Helyszín: Hajdúsámson – Martinka
Időpont: 2024. június 15. (szombat) 08.00-11.00
áv: kb. 6 km oda-vissza
Találkozó: 07.50-kor a Martinka buszfordulónál
Részvételi díj: 1.500 Ft/fő, mely kizárólag készpénzben fizethető a túra indulásakor

A szakvezetéses túrán való részvételhez kalap, nagy mennyiségű ivóvíz, esetleg kézitávcső szükséges. A részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött, mely tehető kizárólag az alábbi elérhetőségek egyikén:

Előzetes bejelentkezés
Túravezető Koczka András HNPI
Tel: +36 30 515 3463
E-mail: koczkaandras [at] hnp [dot] hu

Forrás: Magyar Nemzeti Parkok

Keramikusok Hétvégéje Szentendrén

A Szentendrei Keramikusok Egyesülete 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja, bemutassa és képviselje a Szentendrén élő és dolgozó keramikusokat. A tavalyi először rendezték meg a Keramikusok Hétvégéjét, amelynek sikerét visszaigazolta a tárgyalkotó művészet kedvelőinek érdeklődése.

Idén június 15-én és 16-án találkozhatunk a szentendrei és környékbeli keramikusok munkáival Szentendre sétálóutcáján, a Dumtsa-korzón. Tizenöt alkotó különleges tárgyait csodálhatjuk meg ez alkalommal:

  • Aniu Jewelry
  • Bula Gábor
  • Borsódy Eszter
  • Fafi Ceramics
  • Gálffy Ildikó
  • Hidvégi Petra
  • Illés László
  • Maholányi Gabriella – Kerámia Udvar
  • Lantos Judit Kerámia
  • Nemes Tímea Izabella
  • Newsee Store
  • M. Szabó Anikó – Rakuművészet
  • RegenTag Műhelygaléria
  • Szente Krisztina
  • Szilágyi Kerámia

Fotó: Szentendrei Keramikusok Egyesülete

Ha a szebbnél szebb kerámiák láttán megjönne a kedvünk az alkotáshoz, a vásár kísérőprogramjaként a RegenTag Műhelygaléria asztalánál kerámiát is festhetünk!

A vásár szombaton és vasárnap is 10 és 18 óra között látogatható.

100 év meséi – park- és színháztörténeti séta a Városmajorban

Gondoltad volna, hogy a Városmajor volt a főváros első közparkja? A területet a középkorban még szántóföldként, kaszálóként használták, II. József rendelte el közparkká alakítását. Később a bécsi Práter hangulatát idéző mulatságokat és vurstlikat rendeztek itt. A budai filmkedvelő publikum nagy vágya teljesült, amikor 1922-ben megnyitotta kapuit a zöldben a Parkmozi, az ország első kertmozija. Az intézmény csak a második világháborút követően, 1950 után kezdett el színházként funkcionálni. A városlakók igazi „Paradicsomhoz” hasonlították a Stadtmerhofot, ahova kirándulni, üdülni, feltöltődni és a színház élményéért jártak.

A Városmajori Szabadtéri Színpad és a Budastep a nyár folyamán kellemes sétákra invitálja az érdeklődőket, melyeken megismerhetik a park és a színház történetét, megtudhatják miképpen kapcsolódik az organikus építészet kiemelkedő alakja, Makovecz Imre a történethez. 

Az e hétvégi séta június 15. (szombat) 16:30 – 19:00 között lesz megtartva.
A séta végén a résztvevők beülhetnek a Szegedi Kortárs Balett Carmen+ című előadásának próbájára.

Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad

95. Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren és a Duna-korzón

Az Ünnepi Könyvhét, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe, amelyre minden évben júniusban kerül sor, Budapesten, vidéken, és a határon túl is. Idén is hatalmas kínálatból válogathatunk: dedikálások, szombati és vasárnapi programok hosszú sora várja az érdeklődőket a hétvégén. A kínálatról a könyvheti prospektusból is tájékozódhatunk, de érdemes megnézni a Könyvhétre megjelent újdonságok jegyzékét is, hogy céltudatosan tudjuk tervezni a standok látogatását. 170 kiállító 150 standdal és több mint 1000 dedikálással várja az érdeklődőket idén.

Fotó: Ünnepi Könyvhét

A szervezett programokon túl rengetek kikapcsolódási lehetőséget kínál a nyárelő. Ha csak sétálni indulunk a természetbe, és egy illatos virágcsokorral térünk haza, az is lehet éppen olyan jó élmény, mint bármelyik kulturális csemege vagy sportos program. A lényeg, hogy feltöltődve, kipihenten indíthassuk a következő hetet!

Ajánljuk még:

„Mintha a Paradicsomból való száműzetésünk érvénytelenné vált volna...” – Kisteleki Gergely „solymászsuttogóval” beszélgettünk

Kisteleki Gergely olyan hivatást választott magának, amelynek létezéséről ma már csak nagyon kevesen tudnak. Pedig a madarakkal történő együttélés, az emberek és madarak közötti szoros kapcsolat végigkísérte az emberiség történelmét – számos történetet bizonyítja, hogy a körülöttünk élő madárvilággal kialakított kapcsolatunk alapjaiban határozza meg mindennapjainkat.