Klasszikusok tavon, jazz és van Gogh szarvasgombával tálalva – hétvégi kultbalzsam ínyenceknek

Aktív

Klasszikusok tavon, jazz és van Gogh szarvasgombával tálalva – hétvégi kultbalzsam ínyenceknek

Mit árul el rólunk, hogy mit kezdünk a szabadsággal? Nem anyagi lehetőségeinkről, hanem belső igényeinkről, arról, hogy kik is vagyunk valójában. Amikor semmi sem kötelező, és magunk választjuk meg, minek szenteljük figyelmünket, érdekes dolgok derülnek ki személyiségünkről is. A hétvégi programok széles skálájáról most is úgy válogattunk, hogy minél szélesebb palettát mutassunk, és mindenki megtalálja a saját ízlésének, érdeklődésének megfelelő csemegét. Zene, mozgás, művészet és tanulás egyaránt kínálkozik: jó töltődést kívánunk!

Strandok éjszakája

Idén tizenötödik alkalommal, július 27-én rendezi meg a Magyar Fürdőszövetség a Strandok Éjszakája programot, melynek keretében országos szinten hosszabb nyitvatartási idővel, különböző programokkal és kedvezményekkel várják a fürdővendégeket a programhoz országszinten csatlakozó termálfürdők, gyógyfürdők, strandok és aquaparkok. A résztvevő fürdők listáját itt, a  részletes programkínálatot itt lehet elérni. Jó csobbanást kívánunk!

Fotó: Magyar Fürdőszövetség

 

Free Jam Session a Budapest Jass Clubban: Nagy Iván Quartet

A klasszikus jazz (swing, New Orleans, stride, prebop) kedvelői imádni fogják ezt a programot! Nagy Iván (zongora), Bényei Tamás (trombita, ének), Juhász Zoltán (basszus) és Hegedűs Csaba (gitár) négyesét ingyen hallgathatjuk szombaton este 21.30-tól a Budapest Jazz Clubban.

Mire jó egy ilyen jam session? Emlékezni, átélni, megérezni, balzsamozni lelkünk legrejtettebb zugait és örülni, hogy mindez az élmény a miénk lehet.

Fotó: Budapest Jazz Club

Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúra, az egészséges életmód és az aktív pihenés a természet csodálatával egészül ki, hiszen ez a fesztivál bemutatja hazánk legszebb régióinak növény- és madárvilágát, sőt, a környék népi kultúráját is. Mivel a komolyzenei előadások a megszokottól teljesen eltérő, természetes környezetben zajlanak, a hangulat és a művészi élmény ebben a formában sehol máshol nem található meg az országban.

A 2024-ben három helyszínen jelentkezik a fesztiválsorozat: a Velencei-tónál, a Tisza-tónál illetve a Balatonon.

„2024-ben július 26-án, 27-én és 28-én tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Természet Operaházát a Tisza-tavon. Ha a zene lélekemelő élményét és a természetben való mozgás örömét ötvözzük, abból olyan szabad ég alatti „zeneterápia” születik, amely valódi felüdülést hoz testnek és léleknek. Nemesen egyszerű gondolat, mégis minden benne van, ami valódi gyógyírt jelent a passzív, ugyanakkor stresszes életmódra és a hangulatromboló, üldögélős bezártságra is, ami korunkban a legtöbbünket jellemez” – olvashatjuk a rendezvény oldalán

Fotó: Magyar Tavak Fesztiválja

Vincent van Gogh a Lumiere Hall tárlatán

Mindent a szemnek! – ez a kiállítás komolyan vette ezt a kihívást! Elmerülni Vincent van Gogh remekműveiben az új 4k technológia nyújtotta lehetőségek által megtervezett kiállításban? Igen, különleges élmény. A rangos Eventex 2023 Awardson a legjobb kiállítás és a legjobb immerzív (megkapó élményt nyújtó) kiállítás kategóriában is aranyérmes lett a Lumiere Hall Vincent van Gogh multimédiás kiállítása. A CNN pedig a világ 12 legmegkapóbb élménye közé sorolta.

A 2000 m2-es terembe lépve, a holland mester legjelentősebb műveit hang- és fényhatások játékával bemutatva láthatjuk, különleges hangulatban. Ezt tényleg nem érdemes kihagyni!

Fotó: Lumiere Hall

Szarvasgomba keresés kutyával

A Farkasmályi Borudvar egyik népszerű idei eseménye lesz a szarvasgomba keresés bemutató program. A bemutatót Eriksson Csilla szarvasgombász tartja, akit gyermekkora óta végigkísér a természetjárás és a gombászás iránti szenvedély. 7 éve társa egy lagotto romagnolo, majd később került hozzá egy mudi, akiket kölyök koruk óta képez erre a mesterségre. Mindketten fáradhatatlanul gyűjtik a szarvasgombát, hogy minél különlegesebb ételek kerülhessenek az asztalra. Velük is lehet találkozni az idei borfesztiválon. A fesztiválon nyári szarvasgombát (tuber aestivum) lehet majd kóstolni és vásárolni.

Fotó: Unsplash / Stephen Kidd

A szarvasgombász mesterség nem egyszerű szakma, hisz az időjárás nagyban befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét, ami persze hatással van az árra. Az első terméshullám júliusban van. Ez a nyári szarvasgomba időszaka. Majd több hullámban, de egészen december végéig terem. A Jászság Európa egyik kiemelkedő szarvasgomba lelőhelye, minőségi gombák kerülnek innen a piacra.

Csempehajtogatás az eozin magyar pécsi fellegvárában

Két érdekes programot is kínál erre a hétvégére a Zsolnay Porcelánmanufaktúra: hajtogathatunk gyönyörű csempe mintájú képeslapokat, ajándékba szeretteinknek, vagy emlékbe magunknak, és megismerkedhetünk az eozin titkával. Mindkét program érdekes lehet a család apraja és nagyja számára is, utóbbit mégis a mélyebb érdeklődésű felnőtteknek ajánljuk.

Fotó: Zsolnay Negyed

Üvegfal mögött készülnek az eozintermékek a Zsolnay Látványmanufaktúrában, ahol

a porcelánkészítés két legfontosabb fázisába, a nyersgyártás és a festészet rejtelmeibe engednek betekintést a gyár dolgozói,

majd az Apostolos terem különleges kerámiaképeit is megnézhetjük idegenvezetők segítségével. És persze, ha már itt vagyunk, ne mulasszuk el bejárni az állandó kiállításokat sem: a Zsolnay aranykorát fémjelző híres Gyugyi-gyűjteményt, a Rózsaszín Zsolnay-gyűjteményt, a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítást és a Zsolnay Mauzóleumot! Ugyanitt, a gazdag programkínálattal váró pécsi Zsolnay Negyedben látogatható Pécs kesztyűkészítő múltjának emléket állító 1861 Kesztyűmanufaktúra című kiállítás, amit szintén kár volna kihagyni!

Nyitókép: Pixabay / Jill Wellington

Ajánljuk még:

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók az elindult Otthonfelújítási Programról (x)

A Magyar Fejlesztési Bank Otthonfelújítási Programjára már folyamatosan lehet jelentkezni. A program célja az 1991 előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítése. Az MFB szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat az akár 6 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatással kombinált kamatmentes kölcsön igényléséhez.