Kicsi sziget, Denagyvilág! – ezen a hétvégén Szigetmonostor a világ közepe

Aktív

Kicsi sziget, Denagyvilág! – ezen a hétvégén Szigetmonostor a világ közepe

A Szentendrei-szigeten számos alkotó van otthon, az itt élő közösségek pedig gyakran tesznek tanúságot róla, hogy az összefogásnak és a minőségi együtt töltött időnek kiemelkedő szerepe van. Zenész, zenei menedzser, grafikus, nyomdász, fotós és még számos kiváló szakmabéli összefogásával jött létre tavaly első ízben a Denagyvilág Fesztivál, ami az első és rendkívül sikeres „próbaszezon” után idén már rendes üzemmódban 2024. július 5-7. között várja a közönséget Szigetmonostoron.

A Denagyvilágon számos zenei műfaj lel otthonra a jazztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folkkocsmával. És ami a legfontosabb: a remek zenék, kiváló előadók és számos program között mi is otthonra lelünk a Denagyvilágon.

„Nagy öröm, hogy a tavaly megálmodott és sok művész-barát segítségével életre hívott Denagyvilág első kiadása sikeres lett és ennek nyomán 2024 nyarán is várjuk a közönséget. Boldog vagyok, hogy minden kolléga örömmel jön ismét, vagy először, akár fellépőként, akár programötletekkel és remek programot sikerült összeállítani. Úgy látom, hogy

a Szentendrei-sziget teremtő szellemisége nemcsak nekem fontos és békére, otthonra, feltöltődésre lel itt mindenki, aki ellátogat hozzánk – legyen az művész, vagy közönség.

Hiszem, hogy ennek a összefogásnak, együtt gondolkodásnak, ami nálunk megvalósul, nagy ereje van és a közönség is örömmel vesz benne részt. Erős line-up-unk van idén, ismert nevekkel és emellett kisebb unikum-programokkal az egész család számára egy olyan csodálatos környezetben, amilyet csak álmodni lehet! Jöjjenek nyaralni, zenékkel és gondolatokkal feltöltődni a Denagyvilágra!” – mondja Varga Kornél, alapító, a Denagyvilág fesztiváligazgatója.

Fotó: Denagyvilág

A Nagyszínpadon a legnevesebb világzenei bandák adják egymásnak a stafétát. Pénteken a Hét Hat Club kezdi az estét, majd Szabó Balázs és Bandája folytatja, hogy végül a Gypo Circus-szal táncoljuk át magunkat az éjszakába. Vasárnap a Zűrös Banda indít, majd az idei Fonogram-díjas Góbét hallhatjuk a színpadon, végül az estét egy elképesztő bulival, vérbő roma ritmusokkal zárjuk a Parno Graszt-tal.

A Régi-módi Jazz udvarban olyan világklasszikusokat hallhatuk, mint a világot járó és többek között a New Yorki-i Filharmonikusokkal is rendszeresen fellépő Lisztes Jenőt és Cimbalom Projektjét, a zenei kreativitásával mindig elképesztő Szirtes Edina Mókust és kvartettjét, vagy a két fúvós-fenomént, Dresch Mihályt és Borbély Mihályt együtt, kvartettben, és velünk lesz Mr. Moodburn, Nagy Ádám triója a Zsiványjazz és Németh Juci és G. Szabó Hunor is. Vasárnap pedig a Mosaeic valamint Horváth Sára Nina kiváló énekesnő Ninshar projektje varázsol majd el bennünket.

Szabó Balázs Bandája – Fotó: Denagyvilág

Szirtes Edina Mókus nemcsak mint előadó érkezik a Denagyvilágra, hanem saját udvara is lesz, a Mókuskert, ahol válogatott zenés és irodalmi programok várják az érdeklődőket. Rohmann Ditta (cselló) és Mókus közös duója nyitja meg a Mókuskertet, hogy utána olyan előadók lakják be e csodálatos helyet, mint a Ruach duo, a Fejnélküli lovas, vagy a Szélműves, de érkezik a kiváló Times New Román, a remek Cimbaliband és a Bokros Trió Kertész Ákossal, valamint a 30 Fok Árnyékban. Késő esténként Csillagfényes estek lesznek Lázár Ervin novellái Kakasy Dóra színművésszel, majd a Musicolore Énekegyüttessel. A vasárnapi – rövidebb – program Virágszámláló Felolvasó Színházában Papadimitriu Athina áll színpadra Szirtes Edina Mókussal és a nap folyamán még hallhatjuk a Four Bones Harsona Kvartettet és a Balkan Popupot is!

A tavalyi nagy sikerű Panoráma Színház idén Dunakanyar Udvar néven várja a közönséget Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatójának portáján. A csodás fekvésű udvarban olyan művészekkel - színészekkel, zenészekkel, irodalmárokkal, képzőművészekkel - találkozhat a közönség, akik a Dunakanyarban találtak otthonra. Lesznek beszélgetések, irodalmi estek, koncertek és film is.

Szabó Balázs Bandája – Fotó: Denagyvilág

A Gyerekliget Kerekítő és Ringató foglalkozásokkal, kézműves és sportos játékokkal, a Grimm-busz Színház gyerekelőadásával és a Molnár Réka – Csürrentő együttes moldvai családi táncházával várja a családokat.

Aki pedig hajnalig szeret mulatni, azok számára igen vonzó lesz a Toporgó Folkkocsma, ahol pénteken a Szászcsávási zenekar, szombaton pedig a Sárarany húzza a talpalávalót.

A Denagyvilag összművészeti, hiszen a különböző zenei stílusok jeles képviselői mellett találkozhatunk számos helyi-, szigeti- és a Dunakanyarban alkotó képző- és iparművésszel, gyermekprogramokkal, irodalmi előadásokkal.

A település 6 különböző pontján kialakított helyszínek teszik lehetővé a változatos irányzatok megjelenését, külön Gyermek Liget kerül kialakításra a Madárbarát parkban.

Fotó: Denagyvilág 

A Puszta Monostori Birkás és Sajtszalon ingyenesen látogató a fesztivál ideje alatt és állatsimogatással, sajtkóstolóval készülnek, de lesz arcmasszázs jurtában és bakelithegyek is!

A falu elején található a Szigetmonostori Levendula Major, ahol lehet majd fotózkodni, gyűjtögetni, palántát venni, kóstolni és levendulás termékeket vásárolni.

Szigetmonostor bicikliúttal és számos kijelölt turistaútvonallal teszi könnyeddé a látogatóknak, hogy feltérképezzék nem csak a háromezer lelkes falut, de akár az egész Szentendrei-szigetet is. A településnek Horányban kijelölt dunai strandja van, amit a fesztiválozók is birtokba vehetnek. 

Részletek a weboldalon: https://denagyvilag.hu/