Hajnali madarásztúra, tógában vonuló római polgárok és játékos piknik – hétvégi gyöngyéletünk állomásai

Aktív

Hajnali madarásztúra, tógában vonuló római polgárok és játékos piknik – hétvégi gyöngyéletünk állomásai

Lehet, hogy túl vagyunk a sűrűjén, de ahogy egy finom borból is az utolsó cseppek a legértékesebbek, úgy a nyár is egyre értékesebbé válik, amint megérezzük, hogy közeleg a vége. Hoztunk néhány csemegét erre a hétvégére kicsiknek és nagyoknak egyaránt a hétvégi kimozduláshoz. Mi is megyünk!

Mit játsszunk Piknik a Margitszigeten

Ez nem semmi bulinak ígérkezik: vasárnap, augusztus 25-én délután 2-től este 7-ig egyetlen hatalmas társasjáték-asztallá válik a margitszigeti Hármas büfé mögötti rét. Réka és Zoli, a Mit játsszunk megálmodói immár hatodik alkalommal csődítik össze a társasjátékok szerelmeseit egy ígéretesen izgalmas, hangulatos programra.  

„Gyertek a családoddal, barátaiddal, gyerkőcökkel, kutyussal, biciklivel, piknikezzünk és társasozzunk pokrócokon augusztus utolsó vasárnapján az árnyas fák alatt!” – ennek a felhívásnak nehéz ellenállni!

Group of girls friends making picnic outdoor

Fotó: 123RF

A részvétel ingyenes, de az eseményre praktikus okokból regisztrálni kell, ezt ITT teheted meg.

Ezt a programot receptre kellene felírni mindenkinek!

Gyöngy­élet – Népi ékszer a 21. században kiállítás a Hagyományok Házában

20. és 21. századi népi iparművészek munkáiból láthatunk érdekes kiállítást a Hagyományok Házában, a népi ékszerek tematikájára felfűzve. 

A tárlat, mely csak vezetéssel, előre meghirdetett időpontokban látogatható,  20. és 21. századi népi iparművészek és designerek népi motívumok ihlette ékszereit mutatja be, és a kortárs anyaghasználat interaktivitását és a népi motívumok mai reflexióját vegyítik. Ezek a népművészeti díszek együtt még sosem voltak láthatóak a nagyközönség számára, így igazi csemegeként tálaljuk őket egy különleges helyszínen. A tárlatvezetési időpontok: 

A tárlatvezetés hossza: ~45-50 perc. Egy tárlatvezetés alkalmával maximum 15 főt tudnak fogadni. 

Savaria Történelmi Karnevál

Pompás nyitóünnepséggel elstartolt a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely hagyományőrző összművészeti fesztiválja. Az eseménysorozat péntektől vasárnapig tart. A szombathelyi nyár emblematikus rendezvényén a római alapokra épült belváros számtalan szegletében találkozhatunk a régmúlt valamely megelevenedett, újraszínezett részletével. A kétezer éves város ünneplőbe öltözve kínálja az ismeretbővítő, ugyanakkor szórakoztató programok színes, dúsgazdag kavalkádját.

A Savaria Történelmi Karnevál országosan egyedülálló rendezvényként a katonai hagyományőrzők legnagyobb időtávot felölelő hazai „találkahelye”.

Fotó: Savaria Történelmi Karnevál 

A római kori harcászatot és katonaéletet megidéző legionárius csapatok, a testi épségüket nem kímélő rettenthetetlen gladiátorok, a fegyvereikkel mesterien vívó kora és késő középkori lovagok, valamint az őseink életmódját és harcászatát megidéző magyar hagyományőrzők a korhűség mellett a tanítva szórakoztatás jelszavát tűzték zászlajukra.

A Karnevál leglátványosabb, legegyedibb programja a hagyományőrzők és mutatványosok péntek és szombat esti felvonulása, mely során közel 1000 jelmezes vonul végig a belváros utcáin látványos produkciókkal fűszerezve a várakozás perceit.

Ha a látogató – a legionáriusok és gladiátorok bemutatói után a városlakókhoz hasonlóan – tógát-tunikát öltött, római polgárként indulhat felfedezni a régmúlt átörökített értékeit és napjaink legcsillogóbb kultúrkincseit. Komoly- és könnyűzenei koncertek, ismeretbővítő és szórakoztató előadások, autentikus életmód-bemutatók, páratlan gyermekprogramok, orientális táncbemutatók kínálnak egyedülállóan gazdag és színes választékot.

Hajnali madarásztúra Hortobágy-Halastón

A Hortobágyi Nemzeti Park ezen a hétvégén is izgalmas programra hívja a természet szerelmeseit: a szakvezetéssel induló hajnali madarásztúrán a kilátogatók megismerkedhetnek a terület legfontosabb értékeivel, a halastavak élővilágával. A túra részét képezi a távcsöves madármegfigyelés is, melynek során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a kócsagok, gémek, ludak, récék és sok más madár életébe. A túra 10 km hosszú.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Helyszín: Hortobágy-Halastó (Halastavi tanösvény)
Időpont: 2024. augusztus 24. (szombat) 05:30-11:00
Találkozó: 05:20-kor a Hortobágy-halastavi Halászbárka Fogadóközpontnál

A szakvezetéses túrán való részvétel előzetes bejelentkezéshez és jegyvásárláshoz kötött. Kézitávcső és időjárásnak megfelelő öltözet ajánlott. 

További információ, előzetes bejelentkezés
Koczka András
Tel.: 0630/515-3463;
E-mail: koczkaandras [at] hnp [dot] hu

Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

Vasárnapig tart a magyar színészlegenda nevét viselő keszthelyi filmfesztivál, amely idén is négy napot tölt meg filmekkel, koncertekkel és egyéb családi programokkal. Nincs 80'as évek nosztalgiája Bujtor István és a Csöpi-filmek nélkül – kiváló alkalom ez a fesztivál az egész család számára, hogy elmerüljünk kicsit a nem is olyan régmúlt szerethető emlékeiben.

Fotó: Bujtor István Filmfesztivál

A Bujtor István Filmfesztiválon több mint félszáz film várja az érdeklődőket, találkozhatunk az alkotókkal, a szereplőkkel, megkóstolhatjuk Csöpi kedvenceit, és jól mulathatunk az esti utcabálon. A fesztivál teljes programja ITT érhető el.

 

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Az ősz a kiadós túrák ideje – készülj és indulj!

Bár a nyári nap még jócskán fitogtatja erejét, azért már érezhető, hogy az ősz is hamarosan kopogtat – nemcsak a naptár szerint. Az ősz beköszöntével a természet csodálatos átalakuláson megy keresztül. A lombhullató fák levelei aranysárgára, vörösre és narancssárgára színeződnek, a levegő frissé és üdévé válik, és a táj egy varázslatos, új arcát mutatja meg nekünk. Ez az évszak tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy túrázással fedezzük fel környezetünket és élvezzük a szabadban töltött idő számos előnyét. Pontokba szedtük, mi mindenről gondoskodj a felkészülés során és mire figyelj az útvonalak megtervezésekor.