Forrólevegős fritőz – aki helyesen használja, nemcsak olajat spórolhat vele

Aktív

Forrólevegős fritőz – aki helyesen használja, nemcsak olajat spórolhat vele

Néhány évvel ezelőtt kezdett elszaporodni a magyar konyhákban a forrólevegős fritőz. Nekem is van otthon egy kisebb méretű, és szívesen használom például a rántott gombafejek vagy az édesburgonya-hasábok megsütésére, de más zöldségköretet is készítettem már benne. Az előnyeiről, hátrányairól és a karbantartásáról is beszélgettünk Reszkető Tamás kreatív séffel.

Keresztanyámnál találkoztam életemben először a forrólevegős fritőzzel talán két évvel ezelőtt. Rajongva dicsérte a készüléket, mígnem mi is beszereztük a sajátunkat. Rögtön megtaláltuk a helyét a konyhában és az ételek elkészítésének módjában egyaránt, ugyanis egyszerű a kezelése, ráadásul lényegesen kevesebb olajat használunk – pedig egyébként sem úsztattuk a rántott húsokat és zöldségeket a zsiradékban.

A forrólevegős fritőz néhány évvel ezelőtt kezdett beférkőzni a magyar konyhákba. A készülékekben jellemzően egy fűtőszál és két ventilátor van, ezeknek köszönhetően járja át az egész sütőt és a bennük készülő ételeket a forró levegő. Valójában olyan, mintha légkeveréses sütőben sütnénk. A sütőfelület azonban sokkal kisebb, ezért sokkal koncentráltabb benne a magas hőmérséklet, így minden oldalról gyorsabban és hatékonyabban meg tudja sütni, pirítani az ételt. A fritőz elnevezés valószínűleg a formája miatt ragadt rá, hiszen

olaj helyett a száraz, forró levegő által sül benne a hús, a krumpli és a zöldség.

Ennek ellenére bespriccelhetjük vagy ecsetelhetjük olykor egy kevés zsírral, olajjal az ételek külsejét, hogy a kérgük valóban megpiruljon és még ízletesebb legyen. A zöldségeknek például kifejezetten jól áll, hogyha nincsen rajtuk semmilyen zsiradék, de a rántott dolgokat érdemes lehet legalább csak éppen hogy beolajozni kívülről, és persze a fánk vagy a lángos is elképzelhetetlen egy pici olaj nélkül. Anélkül is megsülne mindkettő, de egy pici olajat elbírnak” – tudtuk meg Reszkető Tamás kreatív séftől.

Fotó: Unsplash

Előnyök, hátrányok

A forró levegővel megsütött ételek előnyei közé tartozik, hogy koleszterinszegényebbek, egészségesebbek, mintha bő zsírban vagy bő olajban sültek volna. Jó hír lehet ez a zsírszegény vagy koleszterinszegény étrendet követők számára. Az olajban sütés közben égett fehérjék keletkezhetnek, amik leragadhatnak a sütő aljára vagy a falára, ez köztudottan nem egészségbarát. De nemcsak a szervezetünk, hanem a pénztárcánk is hálás lehet egy ilyen eszközért, hiszen ebben a sütőben lényegesen kevesebb olajat használunk el hétről hétre vagy hónapról hónapra.

Ráadásul környezettudatosabb, mint az olajsütő, hiszen sokkal kevesebb (akár semennyi) használt olaj keletkezik sütés közben, nincs zsírgőz, nem hagy foltot a konyhafalon, nem kell kétévente újrafesteni a főzőfülkét, hogy eltüntessük a vasárnapi rántotthús megsütésének nyomait. Hátrányként megemlíthetjük a méretét, jellemzően 2-4 személyesek ezek a készülékek, a legnagyobbakban 8 fő részére készíthetünk egyszerre egy-egy adag ebédet vagy vacsorát. Továbbá ezek a fritőzök jellemzően nem bírják a nagyon nagy meleget, általában 205-210 fokra vannak konvertálva, ami behatárolja a sütési lehetőségeinket.

Olajmentes övezet

„Jellemzően ugyanazokat az ételeket tudjuk a forrólevegős fritőzben elkészíteni, amiket egy hagyományos fritőzben is meg tudnánk sütni, például sült burgonyát, rántott húsokat, és minden mást, amit bő olajban sütnénk. Ezeket azonban olaj hozzáadása nélkül is elkészíthetjük. Valamint – többek között a tepsiben sült sertésoldalas feldarabolva, a tarja – gyakorlatilag minden, ami belefér, és egyébként sütőben sütnénk, elkészíthető benne. Még kenyeret is lehet benne sütni, bár az nem lesz az „igazi”, mert a forrólevegős fritőzben nincs semmilyen gőzképződés, emiatt pedig kicsit szárazabb lesz a pékáru.

Süteményeket, például muffint, répatortát, brownie-t süthetünk benne, de piskótát már nem, annak ugyanis a légkeverés a gyilkosa” – magyarázta Reszkető Tamás hozzátéve, hogy a légkeverés nélkül sült ételeket nem igazán javallott forrólevegős fritőzben készíteni, mert kiszáradnak.

Egy elég nagy ventilátor keringeti ebben a sütőben a levegőt, ami segítségével tényleg nagyon gyorsan megsül az étel, viszont cserébe ki is tudja szárítani például a tésztákat, süteményeket.

Forrás: Unsplash

A használati utasításban egyértelműen fel vannak tüntetve azok az ételek, amiket tilos a fritőzbe tenni. Például

nem szabad vízzel feltölteni és levest készíteni benne, vagy olajjal felönteni, hogy gyorsabban süljön a csirkecomb.

Mivel egy elektromos készülékről van szó, amiben a fűtőszál és ventilátorok révén sülnek az ételek, figyelni kell arra, nehogy zárlat vagy tűz keletkezzen benne. A saját biztonságunk érdekében nem érdemes kísérletezgetni olyasmivel, amit a gyártó nem javasol vagy megtilt. Márkától és ártól függően minden készüléket más-más kiegészítőkkel forgalmaznak. Ha rácsos kivitelt használunk,nem érdemes kis méretre darabolni az ételt, nehogy leessen a rácsról, vagy túlzottan kiszáradjon, esetleg megégjen, míg a nagyobb darabok nem biztos, hogy jól átsülnek a vastagságuk miatt. Fontos odafigyelni az elkészítendő ételek arányaira és azoknak a sütőben történő egyenletes eloszlására.

Cseppmentes felhasználás

Attól függően, hogy mit szeretnénk a forrólevegős sütőben elkészíteni, kibélelhetjük például a gyártó által ajánlott zsírpapírral vagy szilikonos bevonatú sütőpapírral. „Nem mindegy, hogy mit használunk erre a célra, mivel a forró levegőn például a sima sütőpapír könnyebben meggyulladhat, ha hozzáér a fűtőszálhoz. A sütő belseje jellemzően teflon bevonatú, de találkozhatunk az üzletek polcain már kerámiabavonatos készülékkel is. Ha szeretnénk megóvni és hosszú életűvé tenni a sütőnket, valamint biztonságosan használni azt, érdemes alaposan elolvasni és betartani a használati utasításban leírtakat. Arra mindenféleképpen vigyázni kell, hogy se az étel, se a papír, se a szilikon, vagyis semmi ne nyúljon túl a tálca magasságán, mert akkor hozzáérhet a fűzőszálhoz, ami gyulladásveszélyes” – figyelmeztet Reszkető Tamás kreatív séf.

Fotó: Pixabay 

A készülék tisztítása viszonylag nagyobb odafigyelést igényel. Óvni kell egyrészt a lerakódásoktól, vagyis attól, hogy a zsírpára, a zsírgőz leragadjon, amit ha nem takarítunk ki alaposan, akkor használat közben füstölhet, meggyulladhat.

Fontos, hogy éppen csak bekenjük az ételeket olajjal, zsírral, hogy az ne csöpögjön le a készülék aljára.

Éppen csak annyit használjunk belőle, hogy ne keletkezzen zsírgőz vagy zsírpára, mert az egyrészt leragadhat és gyulladásveszélyes lehet, másrészt eltömítheti a szellőzőnyílásokat, ami ugyancsak tűzveszélyt okozhat. Ezeket a nyílásokat fontos mindig alaposan kitisztítani egy teflonbarát kefe, szivacs vagy egy egyszerű fogpiszkáló segítségével úgy, hogy a sütőfelület ne sérüljön. Tisztítás előtt mindenképp várjuk meg, amíg kihűl, a forró készüléket ne kezdjük el kitakarítani.

Ízlés és igény szerint

Ha a sültkrumplit, a rántott és a fagyasztott ételeket nézzük, minden konyhában hasznát vehetjük egy forrólevegős fritőznek, mert nem foglal nagy helyet, egyszerű a használata, és ha csak egy kicsivel is, mégis egészségesebben tudjuk benne megsütni az ételeket. Gyártótól, mérettől és alapvetően hozzáadott kiegészítőktől függően az ára 25 ezer forinttól akár 250 ezer forint is lehet. Átlagos felhasználást tekintve általában elég a két- vagy négyszemélyes méretűt beszerezni. Szuper kiegészítője lehet a többi sütési formának – a forrólevegős fritőz segítségével egy kicsit még tudatosabban étkezhetünk, létezhetünk a hétköznapokban.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X