Északi nyaralás? Kánikulában jó ötlet lehet!

Aktív

Északi nyaralás? Kánikulában jó ötlet lehet!

Bár még csak július van, már most látszik, hogy ez a valaha mért legmelegebb nyarunk. És ha arra gondolunk, hogy az eljövendő nyarak még ennél is tikkasztóbbak lesznek, kénytelenek vagyunk újragondolni a nyaralási szokásainkat. A magyarok által kedvelt mediterrán tengerpartokat érdemesebb lesz nyáron a hűvösebb északi partszakaszokra cserélni.

A Kiwi.com friss reprezentatív felmérése alapján a magyarok leginkább pihenni, kikapcsolódni szeretnek, amikor utaznak (81,4%), minden harmadik honfitásunk egy napfényes tengerparton érzi jól magát, ha nyaral. A felmérést a STEM/MARK végezte a Kiwi.com megbízásából 18 és 37 év közötti cseh, szlovák, magyar, lengyel, román és spanyol állampolgárok körében, akik 2024-ben legalább egyszer nyaralnak külföldön. A felmérés reprezentatív nem, kor és régió szerint. Az adatokat 2024. május 13. és 18. között gyűjtötték össze országonként legalább 500 válaszadótól.

Könnyen lehet, hogy az elmúlt időszak extrém meleg időjárása átrendezi a magyarok nyaralási szokásait.

Kedvenc nyári desztinációnkon, Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban a szokásosnál is melegebb van, olyannyira, hogy szinte lehetetlenné teszi még a tengerparti pihenést is. Mit tehetünk, ha hűvösebbre vágyunk, de mindenképpen a standon lazulnánk? Válasszunk északi partokat!

Fotó: Unsplash / Yves Moret

Rügen sziget – Németország

Németország idén nyáron az örök kedvenc mediterrán országok mögött negyedik helyen szerepel a magyarok foglalási listáján a Kiwi.com – 2024. június, július és augusztus hónapokra leadott foglalási – adatai alapján, tehát már most is népszerű. A Németországhoz tartozó sziget a Balti-tengerben fekszik, a mai napig a németek kedvelt üdülőhelye.

Fotó: Unsplash / David Stamm

Hogy miért? A partot övező fehér sziklák gyönyörűek, Sellin városa, azon belül is a Seebrücke katonás rendben sorakozó, mégis kedvesen bohó strandkosarai (ami a sziget egyik védjegyének is számít) immár a 19. század óta Rügen egyik védjegyének számítanak. Ha kipihentük magunkat, érdemes körbenézni a szigeten (kerékpárral például, hiszen remek utak várnak!), ahol

bájosan keveredik egymással a 19. század és az NDK építészeti stílusa egy letűnt kor emlékekeként. Ne hagyjuk ki a homoktövisből készített finomságokat sem,

amelyek szintén a sziget védjegyét képezik. Budapestről Berlinbe érdemes repülni, onnan pedig célszerű vonattal tovább közlekedni.

Fotó: Unsplash / Praveen Goonathilake

Porthcurno Beach – Anglia

London a magyarok egyik legkedveltebb városa, és idén nyáron Anglia is a magyarok top5 desztinációi között szerepel. A vidéki Anglia nem csak kis kocsmáiról, bárányairól és lankás dombjairól híres, hanem a lélegzetelállítóan szép, fehér sziklás (és gyakran fehér homokos) tengerpartjairól is.

Anglia egyik legimpozánsabbnak választott strandja a Porthcurno Beach, Cornwall egyik gyöngyszeme.

A türkíz víz egész évben gyönyörű látványt nyújt, amit számos pontról megcsodálhatunk – ilyen például a South West Coast Path, ami közvetlenül a strand mögött található gyalogos túraútvonal. Porthcurno híres továbbá színházáról, a Minack Theatre-ről, amely egész évben várja a nézőket színvonalas angol társulatok előadásaival. Budapestről a cornwalli Newquay repülőtérre tudunk repülni közvetlenül.

Fotó: Unsplash / Benjamin Elliot

Fotó: Unsplash / Arnaud Nütten

Knokke-Heist – Belgium

Kihagyhatatlan úticél a dűnék szerelmeseinek! Knokke-Heist egy nyugat-flandriai kisváros, gyönyörű, 12 kilométeres partszakasszal az Északi-tenger mentén. A homokos part remek lehetőséget nyújt a pihenésre, piknikezésre. A hőmérséklet a nyári hónapokban is 22 fok körül mozog. Bár az Északi-tenger nem éppen a legmelegebb, mindig csalogatnak lágy hullámai, ha felfrissülnénk.

Aki az aktív pihenést választja, látogasson el a Zwin Természetvédelmi Területre (Zwin Natur Paark), ahol varázslatos homokdűnék mentén lehet túrázni és kerékpározni.

A város híres a művészeti galériáiról is, több mint 40 intézmény várja a látogatókat. Ha pedig más területekre is kalandoznánk, ne feledkezzünk el róla, hogy a holland határ közvetlen közelében üdülünk. Ha Budapestről repülünk, Brüsszelt célozzuk meg!

Fotó: Wikipedia

Sopot – Lengyelország

Ki mondta, hogy fehér homokos tengerpartért messzire kell utazni? Sőt, még csak tikkasztó meleg sem szükséges hozzá! Elég célba venni a Balti-tengert is! A Gdansk városához közeli Sopot egy klasszikus lengyel üdülőhely, ahol hosszú kilométereken keresztül sétálhatunk a parton (olyan impozáns környezetben, amely egy Wes Anderson film része is lehetne), utunkat megszakítva egy-egy remek bárral vagy étteremmel, ahol érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat is.

Fotó: Pixabay / Juli Zmachynskaya 

Ha megpihennénk, nyúljunk el a homokban, olvassunk, társasozzunk, élvezzük a tengerparti lágy, hűvös klímát a nyári hónapokban is. A Balti-tenger nem a meleg hőmérsékletéről híres, de egy frissítő mártózást mindenképpen megér!

Sopot híres a gyógyfürdőiről is, hűvösebb, esősebb időben átadhatjuk magunkat az igazi monarchiabeli elit pihenésnek!

Sopot egy kőhajításnyira fekszik Gdansk városától, és mivel úgyis oda érdemes repülővel érkezni, ne hagyjuk ki Lengyelország hatodik legnagyobb városának felfedezését sem!

Fotó: Pixabay / Piotr Zakrzewski

Sandhammaren Beach – Svédország

Menjünk strandolni Svédországba? Hát persze! A Sandhammaren Beach Österlen településen, Skane tartományban, Svédország délkeleti részén található, számos alkalommal választották meg az ország legszebb strandjának. Fehér homok, dűnék, sőt, még egy világítótorony is várja az ide látogatókat a Balti-tenger partján – így képzelünk egy tipikus északi tengerpartot, igaz?

Fotó: Unsplash / Jonas Jacobsson

A Sandhammaren Beach hatalmas területen fekszik, több kilométeren keresztül, és egy végeláthatatlan homokjátszótérnek hathat, nem csak a gyerekek számára.

A partszakaszt, ahol szintén nagy sétákat lehet tenni, fenyveserdő színesíti. A víz a legforróbb svéd nyárban is frissítő. Bár a part több kilométeren terül el, az ehhez képest kis parkolóban kihívást jelenthet szabad helyet találni, ezért érdemes a reggeli órákban, vagy tömegközlekedéssel érkezni. Ha a svéd tengerparton hűsölnénk, Budapestről Malmöbe repüljünk.

Nyitókép: Unsplash / Red Zeppelin

 

Ajánljuk még:

Hűsítő piknik kánikulában – meglepetések zöldségevőknek

A nagy melegben olykor nem is esik jól a hús, a nehéz étel. Zöldségekkel is varázsolhatunk pazar terülj-terülj asztalkámat, akár a tó vagy a medence partjára. Ezek a fogások frissen, faszénparázs felett is elkészíthetők, de akár a konyhában is, előre, hogy a kánikulát ne kelljen még a tűzzel is tetézni. Hűsítőnek mentalevelekkel ízesített limonádé vagy víz, desszertként pedig bazsalikommal megőrjített dinnyebólé lehet a legjobb választás.