Aktív

Éld át a francia forradalmat, aztán utazz az űrben

A társasjátékok újra hódítanak, egyre szélesebb közönség szívét nyerik el, nem véletlenül. Négy extrás játékot mutatunk most, amivel kiléphetsz térből és időből! 

„Néha jónak tűnik az, hogy az életben lassan minden megváltozik” – szakadt ki belőlem nemrég egy lakásavatóval egybekötött társasesten. Enyhe szorongással álltam a program elé, ugyanis a társasokról 15-20 évvel ezelőtti emlékek rémlettek fel: dobókockák sorakoztak a szemem előtt, meg piros, zöld, sárga és kék bábuk, aztán felderengett a monotonitás, a véget nem érő lépegetés egy félig szakadt játéktáblán.

Felidéződött persze az öröm és a vidámság is: milyen jó volt komolyan venni egy-egy játékot, amin aztán nevetséges módon rendszerint összevesztem a családtagokkal.

A társasesten örömmel konstatáltam, hogy a játékpaletta jóval szélesebb jelenleg, mint gyerekkoromban volt, és táblák, dobókockák, sőt bábuk nélkül is létezik jó játék.

Szabadulás az unalomból! – EXIT

Ha olyan játékot kerestek, ami kiránt a megszokásból, tökéletes választás az Exit. Szinte minden „szokványos” játékelemmel szakít, egészen újszerű élményt ad: szabadulószobává varázsolja az otthonodat. 

A mi lakásavatós csapatunk a játék során újabb költözések garmadáját élte meg, univerzumról univerzumra haladt, s fedezett fel új világokat. Volt, ahol szörnyek, máshol természeti csapások vártak ránk – több-kevesebb gondolkodás után azonban mindenkit legyőztünk. Bár a játékot egyedül is lehetne játszani, mi négyen vetettük bele magunkat, már csak azért is, mert tudtuk, itt nem egymás ellen, hanem együtt kell dolgozni, egészen addig, míg minden rejtvényt megfejtve eljutunk a célhoz – ez egyszer történik meg, vagyis a társas egyszeri szórakozást nyújt, nem játszható újra. 

piatnik_exit_tarsas

A dekódertárcsa

Javaslom, hogyha valaki a különböző Exit-kiadások között szemezget, vegye figyelembe, hogy a játék kezdő vagy haladó szintű. Az ajánlás komolyan veendő, nem érdemes túl korán túl bátornak lenni. 

Éld át a történelmet! – Bastille

Bastille 18. századi Párizsba kalauzol bennünket, ahol a francia forradalom előkészítésén ügyködik mindenki. A játékosok hét helyszínen gyűjtögethetnek hasznos eszközöket: fegyvereket, pénzt, társakat a harchoz.

A játék nyolc pörgős körből áll, határozottan izgalmas, és akár a családdal, akár a barátokkal élvezetes elfoglaltság egy órára. Szinte garantált, hogy az első, várhatóan lassabb játékmenet után újat kezdenénk, és ezt javaslom is: az első kör során kiismerhetitek, mit (miért) érdemes gyűjtögetni, és a különböző taktikákat a második menetben tesztelhetitek.

 

Kifejezett előnye a Bastille-nak, hogy sokadik kör után sem unalmas, egyre több izgalmat találunk benne. Tízéves kor fölötti játékosoknak ajánlják, és kétségtelen, minél előrelátóbbak, minél logikusabbak vagyunk, annál nagyobb esélyünk van sikerre vinni tervünket, megelőzni a többieket.

Ahogyan a legjobb társasokban, úgy itt is szerephez jut a szerencse. Nem tudunk mindent kilogikázni, és ez ebben a játékban így van nagyon jól.

Építs saját várost! – Carcassone!

A Carcassone rácáfol arra, hogy húsz éve unalmasak lettek volna a társasok, ugyanis már 2001-ben díjat nyert, nem véletlenül. Sajnos én a kétezres évek elején még nem ismertem, mára azonban nagy rajongója lettem.

A játékban 84 kártyalapocskával indulunk, amiket egyesével húzunk fel, és helyezünk magunk elé, így kezünk nyomán városok, utak, kolostorok épülnek, majd lovagokat, útonállókat, szerzeteseket tehetünk területeinkre, akik őrzik azokat számunkra. Kettő-öt játékos veselkedhet neki az építkezésnek egy-egy menetben, és ha kiismertük a társast, arra is lehetőségünk van, hogy ugyanazért a területért küzdjünk meg a másikkal.

carcassone_tarsasjatek

 

Akár olyan játékot szeretnénk, amiben egyenként érvényesülhetünk és sikereket érhetünk el, akár olyat, amiben a kárörömöt megélve, egymással froclizva szórakozhatunk, a Carcassone remek választás. Családban és barátok között is jó játék, kortalan szórakozást garantál, ráadásul a húszéves játék töretlen sikere újabb és újabb kiegészítők elkészítésére sarkallta a gyártókat, aminek hála lehetetlen ráunni a játékra.

Nagy klasszikus újragondolva: Catan és az inkák

Catan szintén egy huszonéves társas, amit már a kilencvenes években az Év játékának választottak. A maga korában korszakalkotó volt, hatalmas sikernek örvendett, a fejlesztők újabb és újabb változatokat kreáltak.

Garantált, hogy egy-egy új típust kipróbálva

azok se unatkoznak, akik már sok Catan-meneten túlvannak, és a mai kor gyermekei sem, akiknek ingerküszöbe jellemzően magas, figyelme pedig rövid ideig fókuszált.

Én a 2018-as változattal, Az inka birodalom felemelkedése elnevezésű játékkal kerültem közelebbi kapcsolatba. Már az lenyűgözött, hogy a játék messzemenőkig partnerként kezel: a leírásban hosszú tájékoztatást ad a kontextusról, vagyis nemcsak a bábuk és eszközök sorát írja le, de bemutatja az inkák életét is, amivel sokat segít abban, hogy otthonosan mozogjunk a játék világában. A kivitelezés igen szép, a játék jó felépítése pedig minden kételyt elsöpör: megéri új változatát is kipróbálni a Catannak.

Ugyanis most, miután felnőttfejjel játszani kezdtem, beugrott, hogy már gyerekként is találkoztam a klasszikus Catannal egy zsúr alkalmával, és akkor is lenyűgözött. Az élmény közel húsz év távlatából azonnal felrémlett.

Az inka „specializáció” további extrákat ad a játékhoz, akár az első Catanunk, akár a sokadik, a jó szórakozás garantált!

Receptre, mindenkinek!

A társasjátékok reneszánsza itt van, és még a legszkeptikusabb embereknek is javaslom, hogy ismerkedjenek meg a modern kor termékeivel. A saját technikám működőképesnek találtatott, így jó szívvel ajánlom: nézzetek meg sok-sok társast, és próbálkozzatok a legfrissebb, legtrendibb játékokkal vagy a régi klasszikusok új változataival!

Mint a fenti felsorolás is mutatja, akár a sci-fi, akár a történelem vonz, akár a klasszikus városépítés, akár letűnt civilizációk újrakreálása foglalkoztat, akár a logikára, akár a szerencsére bíznád magad, van a boltok polcán olyan társasjáték, ami kikapcsol és feltölt!

A cikk megjelenését a Piatnik Budapest Kft. támogatta.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X