Éjszakai állatkert, fényfestés, zene bringatúrával: csípősen – használjuk ki a vakáció utolsó hétvégéjét!

Aktív

Éjszakai állatkert, fényfestés, zene bringatúrával: csípősen – használjuk ki a vakáció utolsó hétvégéjét!

Hétfőn kicsöngetnek a vakációból, ezért minden maradék pillanat kincset ér, amellyel még a nyár és a szabadság illúzióját dédelgethetjük. A hétvége bővelkedik értékes programokban, de ha nem szervezett keretekre vágyunk, akkor is nagyszerű élményekben lehet részünk, csak tervezzünk bátran kiruccanást a családdal vagy barátokkal!

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

Augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre megmutatja sajátos értékeit a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén, s néhány napra késő esti, igazi mediterrán élet tölti meg a belvárost. A város hagyományos nyárbúcsúztató eseményét, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált immár 19. alkalommal rendezi meg a Szentendrei Kulturális Központ a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával.

A rendezvény célja, hogy Szentendre megmutassa – a turizmuson túlmutatóan – valódi arcát, értékeit, egyediségét a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén.

Fotó: Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

A fesztivál műfaji sokszínűsége, bohém jellege és a népszerű, hagyományos programelemek idén is megtalálhatóak kínálatunkban. Idén is szélesre tárják műhelyeik, üzleteik kapuit a szentendrei lokálpatrióták a Házak, udvarok, házigazdák* néven ismert programsorozatban. A látogatók nemcsak a szentendrei udvarokba nyernek betekintést, hanem találkozhatnak az ott lakókkal, a műhely-, üzlettulajdonosokkal, és a házigazda által szervezett programokon megismerhetik munkájukat, életüket.

A részletes program a rendezvény holnapján érhető el.

Fényművészeti varázslat Inotán – INOTA Focus: RADIANCE

Különleges élményben lehet részük a zene és fényhatások egyedi kapcsolódását kedvelőknek, ha a hétvégén Inotára látogatnak, ahol a nyár utolsó napjaiban a fényművészet válik főszereplővé, az erőművi övezet pedig egyetlen hatalmas bejárható kiállítótérré – miközben elektronikus zene szól igen széles műfaji skálán.

Fotó: INOTA Focus: RADIANCE

A zenei programba érkezik Alessandro Cortini, akinek messzi csillagzatokba sisteregve visszhangzó, szívbemarkoló melódiái olyanok, mintha altatódalok lennének egy kozmikus szűrőn átküldve. Cortini az INOTA Focus: RADIANCE esemény zenei lábának főfellépőjeként határozza meg az irányt és festi alá a fényművészeti alkotásokat.

A vasárnap idén is a családosoké: a helyieknek szóló kedvezmények mellett kreatív workshopokkal, sétákkal várják a vendégeket a szervezők – este pedig még megtekinthetőek lesznek a fényinstallációk is.

Nagymarosi Csípős Fesztivál

Szombaton a csípős ízek kedvelői számára tartogat izgalmas programot Nagymaros: itt rendezik meg ugyanis a XII. Nagymarosi Csípős Fesztivál. 

A fesztivál különlegessége, hogy összegyűlnek az ország csípős termelői, akik a csípős fogások és készítmények legjavát hozzák el,

mi pedig végigkóstolhatjuk az ország szinte valamennyi termelői csili szószát, csilitermékét! Nem kis feladat!

Fotó: Nagymarosi Csípős Fesztivál

Állatkertek Éjszakája: Intelligens vadállatok a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Hagyományosan minden évben szeptember 30-án van az Állatkertek Éjszakája, amikor minden hazai állatkert különleges esti programokkal készül.

Az esti vadon hangjait, különleges varázsát azonban nemcsak a Fővárosi Állat- és Növénykertben élvezhetjük.

Szombaton délután 15.00 és 20.00 óra között az állatbarátoké a terep a Körös-Maros Nemzeti Parkban is: az állatok intelligenciáját, különleges képességeit, megdöbbentő logikai készségét mutatják be a nemzeti park szakemberei állatismertetőkkel, látványetetésekkel, izgalmas kísérő programokkal.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

Ezt a programot nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is imádni fogják, hiszen az általunk ismertnek vélt állatokról sok újdonságot tudhatunk meg, és láthatjuk őket olyan helyzetekben, amelyeket szabadon, a vadonban aligha volna lehetőségünk meglesni. A fotós felszerelést sem érdemes otthon felejteni!

Információ, jelentkezés: Körösvölgyi Állatpark – +36 30 475 1789 

Bartók Feszt’ a Gellért téren és a Műegyetem rakparton 

Újbuda a Bartók Feszt’-en azt mutatja meg, hogy mit jelent és képvisel a mindennapjainkban a Bartók-negyed. Kapcsolódásokat, kultúrát, ízeket. Helyieket, civileket, szervezeteket, szolgáltatókat, akik együtt gondolkodnak azon, hogy mitől lehet egy városrész szerethető, élhető, otthonos, inspiráló.

Éppen ezért a Feszt’ idejére megtelik a Szent Gellért tér és a Műegyetem rakpart mindennel, ami a Bartók negyedről szól.

Délelőttre és kora délutánra felépül a civilnegyed, melynek sátraiban ott lesznek azok a helyi csoportok, akik az országos és budapesti szervezetekkel együtt képviselik az általunk is vallott értékeket. Délutántól pedig a legnépszerűbb zenekarok foglalják el a Zsigmond és a Dezső színpadokat, mindazok, akik azt a tehetséget és szabadságot testesítik meg, amit a negyed alkotói is.

Fotó: Bartók Feszt' 2024

Mindeközben összetalálkoznak a zenészek, a helyiek, a szervezetek, a szervezők, a látogatók, az érdeklődők, és épül tovább az a szellemiség, amit a Bartók-negyed jelent.

Családi Mozgásfesztivál

Vasárnap a család apraját-nagyját egyaránt várja egy igazán sportos szabadtéri program a Puskás Aréna melletti parkban, a Nyugati Park D szektornál. A Magyar Szabadidősport Szövetség ugyanis idén is megrendezi a Családi Mozgásfesztivált.

Fotó: Családi Mozgásfesztivál

A rendezvényre való belépés ingyenes, a sportágak kipróbálásához a helyszínen biztosított karszalag viselése kötelező!

Kerékpártúrák országszerte

A vakáció utolsó hétvégéjén kiváló program lehet valamelyik gyönyörű tájunk bejárása kerékpárral. Nyilván a családtagok és saját kondíciónk szerint érdemes terveznünk, és csakis olyan túrát válasszunk, amit maradéktalanul élvezhetünk, hiszen csak akkor van értelme, ha a közös tekerés igazi élményt nyújt mindenki számára. Olyan klasszikusokat tudunk ajánlani, mint a Balatoni bringakör, a Tisza-tavi kerékpártúra, Kerékpárral a Duna-kanyarban, az Eger-Noszvaj szakasz bejárása, a Velencei-tó körbejárása biciklivel, Tokaji kerékpártúra, Sopron környéki bringázás, Pilisi kerékpártúrák.

Young woman having fun near countryside park, riding bike, traveling at spring day

Fotó: 123RF

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

A reggeli rutin varázsa: nyugalmat ad

A reggeli rutin nem a korán kelésről és a megszokásokhoz való görcsös ragaszkodásról szól. Egy jól működő rendszer sokkal inkább nyújt plusz lehetőségeket, rugalmasságot, mint egy hatalmas kapkodás. De a legfontosabb: feltölt energiával és segít, hogy jól induljon a nap. S hogy ez sikerül-e? Nos, sajnos semmi sem garantált...