A hagymahéjtól a kurkumáig: növények vibráló színei a húsvéti tojásokon

Aktív

A hagymahéjtól a kurkumáig: növények vibráló színei a húsvéti tojásokon

A festett tojások a húsvéti ünnepkör szakrális varázsszerei: a rájuk festett minták, a készítő és a megajándékozott kiléte éppúgy jelentéstartalommal bír, mint a szín, amilyenre megfestik őket. A régiség leányai, ha akartak se tudtak volna boltban vásárolt tojásfestéket használni, a különböző színekben pompázó remekműveket kivétel nélkül természetes, többnyire növényi alapanyagokkal festették. A festő növények között számos gyógynövényt is találhatunk!

Készüljünk fel rá, hogy a növények természetes színező hatása a legtöbb esetben elmarad a kémiai szerek harsány színerősségétől. Napjaink emberét az erős ízek és illatok mellett az erős színekhez is hozzászoktatták, pedig – még ha olykor halványabban is, de a növények a színek szinte végtelen skáláját kínálják számunkra. Ha tehetjük, tojásfestés céljára minél fehérebb tojásokat válogassunk ki, ezeket ugyanis könnyebben és erősebben meg lehet festeni a növényi alapanyagokkal.

A festőlé elkészítésekor a növények festő hatású részeiből – 4-5 kanál ecet hozzáadásával – jó erős, tömény főzetet kell készíteni, melyet az erősebb színező hatás érdekében akár 20-30 percig is érdemes forralni. Miután a színanyagokat sikerült kinyerni a növényi részekből, a tojásokat óvatosan helyezzük bele a főzetbe, majd a kívánt színerősségnek megfelelően hosszabb-rövidebb ideig áztassuk, esetleg gyöngyözve óvatosan forraljuk benne.

Fotó: Wikimedia Commons

Kezdjük a sort a húsvét klasszikusával, a pirossal! Ezt a színt legkönnyebben a céklából nyerhetjük ki, amely frissen fogyasztva a vérkeringésre is igen kedvező hatással bír! A céklát héjastul apróra vágva, esetleg reszelve tegyük a főzővízbe. Az erőteljesebb piros szín elérése érdekében a tojásokat áztassuk minél hosszabb ideig, vagy a már megfestett tojásokat újból tegyük vissza a festőlébe.

A lilahagyma buroklevelével a tojásokat halványabb pirosra, lilás-barnára színezhetjük. A megfázásos időszak egyik legfontosabb gyógynövényének külső burokleveleit óvatosan fejtsük le a színtelen belső részekről, melyek a húsvéti ünnepkör során felszolgált egyéb ételekben is kiválóan hasznosíthatunk.

Fotó: Pixabay / Anette

A lila káposzta segítségével a tojásokat egészen különleges, lilás-kékes színre festhetjük. Az intenzív színező hatás elérése érdekében a leveleket érdemes legalább fél órán át főzni. A fel nem használt káposztaleveleket véletlenül se dobjuk el, hiszen dunsztos pakolásként külsőleg ízületi bántalmak, gyulladások kezelésére is alkalmazhatjuk!

Az áfonya gyümölcsének felhasználásával szintén kékes-lilás színező levet tudunk előállítani. Erős színező hatást értelemszerűen elsősorban a természetes területekről gyűjtött gyümölcsöktől várhatunk, a multi áruházak polcain kínált, nagyüzemi termesztésből származó áfonyától e tekintetben ne reméljünk sokat. Az antibakteriális és keringést serkentő hatású fekete áfonya különféle kivonatai bőrregeneráló hatása okán számos natúr kozmetikumnak is fontos összetevői!

Fotó: Pexels / Olia Danilevich

A klorofillban gazdag növények felhasználásával különleges halványzöld színt adhatunk a tojásoknak. A vértisztító hatású, főzeléknek is kiváló csalán, vagy akár a vitaminokban gazdag petrezselyemlevél egyaránt alkalmas erre a célra.

Sötét színű tojásokat kávéval, vagy a dió levelének felhasználásával készíthetünk. Mivel ezek a növényeknek nem csak a színük, de az ízük is nagyon erős, valamint nagy töménységben az arra érzékenyeknél egészségügyi problémákat is okozhatnak, a velük festett tojásokat ne fogyasszuk el!

Az indiai gyógyászatban évezredek óta használt kurkuma segítségével pedig a tojásokat sárga színűre festhetjük.

Ajánljuk még:

Áprilisban gyűjthető és feldolgozható gyógynövényeink

Közhely, de lassan tényleg ideje megbarátkoznunk az évszakok markáns karaktereinek eltűnésével. Az aligféle telet követően nyárszerű kikelet robbant ránk, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére már bőven készen voltam a kis gyümölcsfák oltásával, és a kaszát is jó egy hónappal előbb kellett elővenni, mint korábban. Aggódni és morgolódni ugyanakkor nem sok értelme van, igyekezzünk tenni a dolgunk, a hosszútávú túlélés kulcsát ugyanis sokkal inkább az alkalmazkodóképesség megőrzése, mintsem a bitang erős beleállás jelenti… Ebben pedig a gyógynövények is segíthetnek, vegyünk sorra néhányat a mostanában gyűjthető kincsek közül!

 

Már követem az oldalt

X