5 kihagyhatatlan program a hétvégére

Aktív

5 kihagyhatatlan program a hétvégére

Ahogy melegszik az idő, országos szinten egyre bővül a minőségi kulturális, szabadtéri programkínálat, amiből hétvégére is jó merítésnyit választhatunk egyéni és családi kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez. 

A Jazz World Photo 10 éve kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében

Az idén 10 éves Jazz World Photo kiállítás-sorozat anyagából nyílik igazi kulturális csemegének való kiállítás szombaton, az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A Hunyadi téren május 10-ig látható szabadtéri tárlat a 2014-ben Patrick Marek fotós és barátai – Tomáš Katschner promóter és Ivan Prokop fotós – szervezésében indult jazzfotósok világversenyében összegyűlt anyag krémjét mutatja be, impozáns válogatásban. A pályázat különlegessége, hogy minden fotós évente csak egyetlen egy képpel pályázhat. A borítón Didier Jallais francia fotográfus Sonny Rollinsról készült képe látható, amellyel a legelső, 2014-es pályázaton nyerte el az első helyezést.

 

 

Tájházak napja a Vasi Skanzenben, Szombathelye

A Tájházak és Múzeumok Országos Szövetsége minden évben Szent György napja környékén rendezi a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napját, amelynek keretében idén április 26-28. között országszerte kiváló programokból válogathatunk. A gazdag kínálatból ezúttal a Vasi Skanzen Szombathely programjait választottuk ajánlónkba – többek között Az élet kertjei – Tündérkertek Vas vármegyében című kötetre vagyunk kíváncsiak, amelynek bemutatójára szombaton délután 13.00 órától kerül sor, utána pedig Dr. Balogh Lajos botanikussal, főmuzeológus és Kmellár Viktória néprajzos muzeológus Virágom, virágom című előadását hallgathatjuk meg a vidék növényvilágáról, gyógynövényeiről, virágairól.

A Vasi Skanzen egyes zöldterületeit, sem ember, sem legelésző állat nem háborgatja. Az esztétikai látványon túl e vadvirágos felületek a biológiai sokféleség megőrzésében is szerepet játszanak, hiszen a színes és dús növényzetet szívesen látogatják a rovarok. Milyen virágokat láthatunk a faluban, milyen típusú környezetre következtethetünk a jelenlétükből, van-e közöttük gyógynövény? Miként használták ezeket a népi gyógyászatban, megjelentek-e a hiedelmekben vagy tárgyi eszközökön, díszítésben?

 

Vasárnapi vásárnap – Szent György-napi jószágkihajtás Tahitótfaluban

Hajdani pásztorünnepek gyakorlatát idézi a Magyar Családi Gazdaság által évente megrendezett Szent György-napi jószágkihajtás, amire igazán érdemes ellátogatni, hiszen Magyar Gábor és családja valóban az autentikus tartalmakat igyekszik nemcsak megidézni, de megélni is tótkomlósi birtokukon. A Vasárnapi vásárnapon felvonuló állatok saját családi gazdaságukból kerülnek ki, de a lovasoktatáshoz is maguk adják a tudást és a jószágot egyaránt. Az itteni kézműves vásárra pedig ugyancsak a magyar hagyomány tiszteletében élő, azt képviselő alkotók érkeznek.

 

Kekcskeköröm Ünnep Tihanyban

Szombaton különleges városi ünnepnek lehetnek résztvevői a Tihanyba látogatók. Kulturális programok, kézműves vásár és gasztronómiai vetélkedő, Nordic Walking túra várja az érdeklődőket.

Az évente megrendezett Kecskeköröm ünnep a tihanyi visszhanghoz és a kecskeköröm legendájához kapcsolódik: a tündérlány, Tihany, minden nap leterelte aranygyapjas kecskéit a tóra, s közben varázslatos hangon énekelt. A vizek urának, Balatonnak egyetlen fia nem tudott ellenállni a csodálatos dallamoknak, s valahányszor meghallotta az éneket fölemelkedett a tó mélyéről. Tihany, a gőgös teremtés rájött, hogy énekét szerte a hegyekben mindenki a legszebbnek ítéli, és elhatározta: nem pazarolja azt többé, s csak akkor hallatja mennyei hangját, ha gyémánttal fizetnek minden dalért.

Balaton fia megbetegedett és arra kérte apját, hogy még egyszer hallhassa Tihany énekét, mert attól bizonyára meggyógyul. A vizek ura összegyűjtött hát egy ladikra való igazgyöngyöt és felvitte Tihanynak aki attól kezdve minden nap énekelt, mikor ajándékot kapott. Ám Balaton kincse egyszer csak elfogyott, és hiába kérlelte a tündérlányt, a fösvény Tihany még csak a száját sem nyitotta ki. Bekövetkezett a legrosszabb: elhunyt a fiú. Balaton nem tudta elfelejteni Tihany szívtelenségét, és bosszút forralt. Egy este haragos hullámai tajtékozva csaptak föl a sziklaösvényre, ahova Tihany itatni hajtotta aranygyapjas kecskéit. Egy roppant hullám elkapta a kecskéket, lesodorta őket a tóba, és Balaton megfojtotta mind egy szálig.

A tóba veszett kecskenyáj szárazföldre vetett körmeit pedig azóta is találni a parton. Ezek a körmök valójában a Congeria ungula caprae kagylónak a maradványai, a késő-miocén korú üledékes kőzetekből kimállott és víz által lekoptatott kagylóteknők, illetve a teknők úgynevezett búbjai, melyek valóban hasonlítanak a kecskék patáira.

 

Nárcisz Nap Babócsán

A babócsai Basa-kertben javában virágzik a csillagos nárcisz – ezt a különleges jelenséget csodálhatjuk meg szombaton, ha ellátogatunk Somogy vármegye egyik egyedülálló természetvédelmi rezervátumába. Az esemény helyszíne, a Basa-kert, onnan kapta a nevét, hogy a história szerint a török hódoltság idején tizenhárom hektáros területét a helyi basa ültette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. Azóta évszázadokon át minden tavasszal csillagos nárciszok sokasága nyílik, néhány napra beborítva, illatfelhőbe burkolva a község határában található, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által védetté nyilvánított mezőt. Ha már itt járunk, érdemes felkeresnünk az egykor impozáns, klasszicista stílusban épült Somssich-kastélyt, a törökvár nyomait és a török türbét utánzó 18. századi kútházat is.

A nárciszvirágzáshoz nemcsak nálunk kapcsolódik ünnep: egy korábbi cikkünkben Salkammergutba kalauzoltuk olvasóinkat, az ottani Nárciszfesztiválra.

Ajánljuk még:

Megfogadtam, hogy ezt a csodát én is elhozom – Gyerekkori emlékek a templomból

Kisgyerekként sokat jártam mamával a falusi templomba. De akkoriban az még másmilyen volt. Nem az épület, nem a falak, nem a freskók, hanem az egész volt más. Nekem a templom olyan tiszta, akár a hóval borított falu. A benne lévő melegség pedig olyan, mint a szánkózó gyerekek pírja, akiknek szeme csillog, lelke kacag, legyen bármilyen hideg körülötte.

 

Már követem az oldalt

X