Nárciszünnep Európa idei kulturális fővárosában

Kert

Nárciszünnep Európa idei kulturális fővárosában

Idén Bad Ischl és a Salzkammergut régió Európa kulturális fővárosa, Ausztria szívében a. Ez plusz egy ok ahhoz, hogy megnézzük az idilli hegyek közé ékelt virágzó nárciszmezőket, és ellátogassunk Ausztria legnagyobb virágünnepére, a Nárciszfesztiválra. Addigra nálunk már elvirágoznak a nárciszok, A Grundlsee körül azonban hófehér ruhába öltöznek a rétek, csillagnárcisz-tengerré változik a táj.

2024-ben Európa kulturális főváros Salzkammergut. Az osztrák sóvidék „A kultúra az új só” mottóval mutatja be a régió kulturális sokszínűségét. A hangsúly egyértelműen a jövőn, és a történelmi hagyományokból táplálkozó művészeten és gazdag kulturális kínálaton van, amit lépten-nyomon megtapasztalhatunk. A varázslatos helyszínek is egyedülálló hangulatot árasztanak: a hegyek, erdők, tavak és folyók, és kedves kisvárosok. Egyszerre hatnak minden érzékszervünkre, magával ragad valamiféle varázslat, amit itt, a tekintélyes hegyek karéjában érezhetünk. Legalábbis engem minden alkalommal egyszerre inspirál és megnyugtat.

Hasonlóképpen érezhette ezt számos osztrák művész, hiszen itt alkotott Gustav Klimt, a szecesszió festőóriása, itt született Johannes Brahms és Franz Schubert számos halhatatlan alkotása.

Fotó: Österreich Werbung @österreichwerbung 

A temérdek kulturális attrakció mellett a kert- és virágkedvelők számára a legfontosabb a Nárciszünnep, amelyre minden év májusának végén kerül sor. Igaz, hogy a mi kertjeinkben addigra már rég elvirágoztak a nárciszaink, de ott a hegyek között ilyenkor bontja ki virágát millió és millió csillagnárcisz.

Ez Ausztria legnagyobb virágfesztiválja, amit legalább egyszer minden virágrajongónak látnia kell!

A csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) Ausztria tartományaiban, Stájerország, Karintia, Alsó- és Felső-Ausztria területén honos. Itt, Salzkammergut közepén, Ausseerlandban hatalmas mezőkön díszlik. A Dachstein, Loser és a Totes Gebirge közötti idilli hegyi tájat gyógynövényekben gazdag, színesen pompázó nárciszrétek borítják, ami varázslatosan szép látványt nyújt.

60. Narzissenfest im Ausseerland-Salzkammergut

Fotó: Österreich Werbung @österreichwerbung  

Sosem felejtem azt a mámorító illatot, ami első alkalommal csapott meg. Az erdő öleléséből egyszerre előtűnt a hófehér nárciszmező, apró sárga virágokkal pettyegetve, és olyan finom, édes illat lengte be, amit még sosem éreztem. Egyszerre volt benne a méz, a hegyi legelők tisztasága, valami bódító a tavaszból, és kicsi hűs fuvallat az olvadó hóból. Nehéz is leírni szavakkal, át kell élni egész lényünkkel!

A virágok leszedése nem jelent veszélyt a növényre, mert a nárcisz a magvak mellett hagymával is szaporodik. 

A virágszedés serkenti a nárciszokat a vegetatívabb szaporodásra. Éppen ezért a virágfesztivál egyben a nárciszok tovább élését is biztosítja.

60. Narzissenfest im Ausseerland-Salzkammergut

Fotó: Österreich Werbung @österreichwerbung 

Az öt napon át tartó ünnepségsorozaton részt vehetünk vezetett sétán, amikor helyi szakember kíséretével fedezhetjük fel az erdők közé ékelt nárciszmezőket. Csatlakozhatunk a közösségi nárciszszedéshez, ezzel pedig szinte észrevétlenül leszünk részesei a virágkorzó attrakcióinak elkészítésének. A hatalmas virágkompozíciókat előre megtervezik, elkészítik a vázat, amit sűrű dróthálóval borítanak be. A résztvevők, az alkotók és sok-sok iskolás gyerek szedi a nárciszokat, amiket aztán a nárciszok tesznek élővé.

A kívánt fehér „virágbundás” hatást sok órai munkával és tengernyi nárcisz betűzésével érik el. Egy-egy alkotáson egyszerre több mint 20 ember is dolgozik.

Ahogy egyre több nárcisz kerül az alkotásokba, úgy rajzolódik ki a figura formája. A virágkorzó a hétvége legnagyobb eseménye. Óriási virágkocsik vonulnak fel az utcákon, hasonlóan, mint Debrecenben a virágkarneválon. Itt viszont vannak virágcsónakok is! A Grundlsee mélykék vizén indulnak a nárciszokkal feldíszített csónakok, miközben a környező hegyóriások tükörképüket nézegetik a víztükörben. A virágkompozíciókat a közönség tapssal köszönti, zsűri értékeli, és az ünnepélyes díjátadó után zenével, tánccal, tájjellegű kulináris különlegességekkel éjszakába nyúlóan tombol a fesztivál.

60. Narzissenfest im Ausseerland-Salzkammergut

Fotó: Österreich Werbung @österreichwerbung  

Idén a 64. Nárciszünnepre kerül sor Salzkammergutban. Az, hogy idén Salzkammergut Európa kulturális fővárosa, még egy ok arra, hogy belemerüljünk a nárciszok élvezetébe, és mindabba a fenséges forgatagba, amit a szervezők a nárcisz köré fontak. Az oldtimer-felvonulás, a divatbemutatók, a koncertek mind a helyi hagyományokat mutatják be, a mai időknek megfelelő formában. Hiszen itt együtt él a természet, a hagyományok, az innováció, a szívből jövő vendégszeretet, ami profi vendéglátással is párosul. Aki egyszer is belekóstol abba, amit Salzkammergut és Ausseerland kínál és mesél nekünk, örökre beleszeret. És ehhez  a csillagnárcisz csak a ráadás.

Ajánljuk még:

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!