Nárciszünnep Európa idei kulturális fővárosában

Kert

Nárciszünnep Európa idei kulturális fővárosában

Idén Bad Ischl és a Salzkammergut régió Európa kulturális fővárosa, Ausztria szívében a. Ez plusz egy ok ahhoz, hogy megnézzük az idilli hegyek közé ékelt virágzó nárciszmezőket, és ellátogassunk Ausztria legnagyobb virágünnepére, a Nárciszfesztiválra. Addigra nálunk már elvirágoznak a nárciszok, A Grundlsee körül azonban hófehér ruhába öltöznek a rétek, csillagnárcisz-tengerré változik a táj.

2024-ben Európa kulturális főváros Salzkammergut. Az osztrák sóvidék „A kultúra az új só” mottóval mutatja be a régió kulturális sokszínűségét. A hangsúly egyértelműen a jövőn, és a történelmi hagyományokból táplálkozó művészeten és gazdag kulturális kínálaton van, amit lépten-nyomon megtapasztalhatunk. A varázslatos helyszínek is egyedülálló hangulatot árasztanak: a hegyek, erdők, tavak és folyók, és kedves kisvárosok. Egyszerre hatnak minden érzékszervünkre, magával ragad valamiféle varázslat, amit itt, a tekintélyes hegyek karéjában érezhetünk. Legalábbis engem minden alkalommal egyszerre inspirál és megnyugtat.

Hasonlóképpen érezhette ezt számos osztrák művész, hiszen itt alkotott Gustav Klimt, a szecesszió festőóriása, itt született Johannes Brahms és Franz Schubert számos halhatatlan alkotása.

Fotó: Österreich Werbung @österreichwerbung 

A temérdek kulturális attrakció mellett a kert- és virágkedvelők számára a legfontosabb a Nárciszünnep, amelyre minden év májusának végén kerül sor. Igaz, hogy a mi kertjeinkben addigra már rég elvirágoztak a nárciszaink, de ott a hegyek között ilyenkor bontja ki virágát millió és millió csillagnárcisz.

Ez Ausztria legnagyobb virágfesztiválja, amit legalább egyszer minden virágrajongónak látnia kell!

A csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) Ausztria tartományaiban, Stájerország, Karintia, Alsó- és Felső-Ausztria területén honos. Itt, Salzkammergut közepén, Ausseerlandban hatalmas mezőkön díszlik. A Dachstein, Loser és a Totes Gebirge közötti idilli hegyi tájat gyógynövényekben gazdag, színesen pompázó nárciszrétek borítják, ami varázslatosan szép látványt nyújt.

60. Narzissenfest im Ausseerland-Salzkammergut

Fotó: Österreich Werbung @österreichwerbung  

Sosem felejtem azt a mámorító illatot, ami első alkalommal csapott meg. Az erdő öleléséből egyszerre előtűnt a hófehér nárciszmező, apró sárga virágokkal pettyegetve, és olyan finom, édes illat lengte be, amit még sosem éreztem. Egyszerre volt benne a méz, a hegyi legelők tisztasága, valami bódító a tavaszból, és kicsi hűs fuvallat az olvadó hóból. Nehéz is leírni szavakkal, át kell élni egész lényünkkel!

A virágok leszedése nem jelent veszélyt a növényre, mert a nárcisz a magvak mellett hagymával is szaporodik. 

A virágszedés serkenti a nárciszokat a vegetatívabb szaporodásra. Éppen ezért a virágfesztivál egyben a nárciszok tovább élését is biztosítja.

60. Narzissenfest im Ausseerland-Salzkammergut

Fotó: Österreich Werbung @österreichwerbung 

Az öt napon át tartó ünnepségsorozaton részt vehetünk vezetett sétán, amikor helyi szakember kíséretével fedezhetjük fel az erdők közé ékelt nárciszmezőket. Csatlakozhatunk a közösségi nárciszszedéshez, ezzel pedig szinte észrevétlenül leszünk részesei a virágkorzó attrakcióinak elkészítésének. A hatalmas virágkompozíciókat előre megtervezik, elkészítik a vázat, amit sűrű dróthálóval borítanak be. A résztvevők, az alkotók és sok-sok iskolás gyerek szedi a nárciszokat, amiket aztán a nárciszok tesznek élővé.

A kívánt fehér „virágbundás” hatást sok órai munkával és tengernyi nárcisz betűzésével érik el. Egy-egy alkotáson egyszerre több mint 20 ember is dolgozik.

Ahogy egyre több nárcisz kerül az alkotásokba, úgy rajzolódik ki a figura formája. A virágkorzó a hétvége legnagyobb eseménye. Óriási virágkocsik vonulnak fel az utcákon, hasonlóan, mint Debrecenben a virágkarneválon. Itt viszont vannak virágcsónakok is! A Grundlsee mélykék vizén indulnak a nárciszokkal feldíszített csónakok, miközben a környező hegyóriások tükörképüket nézegetik a víztükörben. A virágkompozíciókat a közönség tapssal köszönti, zsűri értékeli, és az ünnepélyes díjátadó után zenével, tánccal, tájjellegű kulináris különlegességekkel éjszakába nyúlóan tombol a fesztivál.

60. Narzissenfest im Ausseerland-Salzkammergut

Fotó: Österreich Werbung @österreichwerbung  

Idén a 64. Nárciszünnepre kerül sor Salzkammergutban. Az, hogy idén Salzkammergut Európa kulturális fővárosa, még egy ok arra, hogy belemerüljünk a nárciszok élvezetébe, és mindabba a fenséges forgatagba, amit a szervezők a nárcisz köré fontak. Az oldtimer-felvonulás, a divatbemutatók, a koncertek mind a helyi hagyományokat mutatják be, a mai időknek megfelelő formában. Hiszen itt együtt él a természet, a hagyományok, az innováció, a szívből jövő vendégszeretet, ami profi vendéglátással is párosul. Aki egyszer is belekóstol abba, amit Salzkammergut és Ausseerland kínál és mesél nekünk, örökre beleszeret. És ehhez  a csillagnárcisz csak a ráadás.

Ajánljuk még:

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról

Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!

 

Már követem az oldalt

X