ZónánTúl

Stressztől fiatalodó medúzák és 400 éves cápák: 10 állat hihetetlen életúttal

Amikor a kislányom megkérdezte, hány éves a szomszéd bácsi, elővettem a színes abakuszt, és nyolcvankét bogyót elhúztam rajta a százból. Általában egy abakusz elég egy ember életkorának a meghatározásához, viszont azt kevesen tudják, hogy vannak állatok, amelyeknek a regisztrált életkorukhoz még két abakusz is kevés lenne. Mert bizony léteznek közel 200 éves teknősök, a Grönlandi cápák között pedig akad 400 éves példány. És ez az állatvilágban is csodaszámba megy!

Wisdom, a 70 éves albatrosz

A minap került nyilvánosságra egy
Wisdom névre keresztelt albatrosz hihetetlen története, aki 70 éves kora ellenére tavaly decemberben új tojást rakott, és az egészséges fióka idén februárban kikelt. Ez már csak azért is döbbenetes, mert egy albatrosz átlagos élettartama 12 és 40 év közé tehető. Wisdom valószínűleg 1951-ben jött világra és 56-ban gyűrűzték meg. Azóta kutatók követik nyomon a madár érdekes életét. Mivel az albatroszok monogámok, Wisdom több partnerét is elvesztette már. Jelenlegi párjával 2012 óta van együtt. Az állat rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül a hosszú évek során: egy évtizeddel ezelőtt épp Japánban, Tohokuban nevelte új fiókáját, amikor a térséget földrengés sújtotta  és egy cunami is lecsapott. Több ezer albatrosz elpusztult, ám ő és kicsinye életben maradtak. Az albatroszok néhány évente raknak egyetlen tojást és megosztják partnerükkel a kotlás, majd a fióka etetésének feladatát is. Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint Wisdom nagyjából harminchat fiókával ajándékozta meg eddig a világot.

Fatou, a 63 éves gorilla

Egy síkvidéki gorilla átlagosan 30-40 évig él a vadonban, viszont állatkertben, a számára megfelelő körülmények között sokkal tovább. A ma regisztrált legidősebb gorilla Fatou, egy 63 éves nőstény, aki 1957-ben született Nyugat-Afrikában, majd 1959-ben egy hajós megvásárolta őt, és elszállította Franciaországba. A kis gorilla végül Németországban kötött ki, a berlini állatkertben, ahol azóta is él.

 
Egy síkvidéki gorilla // Forrás: Unsplash

Fred, a 100 éves kakadu

Egy
Fred névre hallgató Kakadu 2014-ben ünnepelte a századik születésnapját egy Vadvédelmi Szentélyben, Tasmániában. A főként Ausztráliában őshonos sárgabóbitás kakaduk általában 40 évig élnek, ezért is egészen ámulatba ejtő Fred kora. Óriási tömeg ünnepelt Freddel szülinapi buliján, ahol a szentély vezetői felhívták a vendégek figyelmét egy fontos dologra: ha valaki szeretne otthon háziállatként kakadut tartani, akkor legyen tisztában azzal, hogy valószínűleg egy életre elköteleződik kedvence mellett. Egyébként jól szelídíthető állatról van szó, könnyen megtanul beszélni, dallamokat fütyülni, de hátborzongató tökéletességgel tudja utánozni az emberi nevetést, köhögést is.

 
 Kakadu életnagyságban. Forrás: Unsplash

Jonathan, a 189 éves teknős

A Seychelle-szigeteken született óriásteknős,
Jonathan még mindig életerős, pedig már 189 éves. 1882-ben három másik teknőssel együtt az Atlanti-óceán déli részén lévő Szent Heléna szigetre szállították, ahol azóta is éli nyugodt, boldog életét. Napjait zsenge füvet legelészve, napon sütkérezve tölti a többi teknős társaságában.

Már szinte teljesen vak, viszont ennek ellenére is nagyszerűen tájékozódik élőhelyén.

Néhány éve akadt némi egészségügyi problémája, de szerencsére csak egy kis étrendváltozásra volt szüksége ahhoz, hogy újra egészséges legyen. Olyan népszerű állat, hogy még a sziget öt pennys érméjének a hátulján is az ő portréja van. Jonathan hivatalosan a legidősebb szárazföldi állat a Földön.

Henry, a 120 éves hidasgyík

A hidasgyík, más néven tuatara Új-Zélandon őshonos faj, a vadonban nagyjából 35 évig képes életben maradni, viszont fogságban túllépheti a száz évet is. A faj egyik leghíresebb példánya
Henry, aki jelenleg minimum 120 éves és az Új-Zélandi Southland Múzeum és Művészeti Galériában él. Henry mindig nagyon ellenséges volt nőstény társaival szemben, hiába próbálták gondozói párzásra bírni, sokáig nem jártak szerencsével. 35 évvel ezelőtt egy Mildred nevű nősténynek még a farkát is leharapta, mikor összezárták őket. Később egy orvos tumort vett észre Henry nemi szervén és megoperálta őt. Miután eltávolította a daganatot, Henry viselkedése teljesen megváltozott, barátságos lett és

végül 111 évesen megtermékenyítette Mildredet, aki tizenkettő tojást rakott.

200+ éves bálnák

A
Grönlandi bálnák a ma élő leghosszabb életű tengeri emlősök. Az északi félteke hideg tengereiben élnek és átlagosan tizennyolc méteresre nőnek. Ám ennek az állatnak is a legelképesztőbb jellemzője a hosszú élettartama, körülbelül kétszáz év. 2007-ben egy alaszkai őshonos inupiat törzs elejtett egy példányt, aminek a húsában hat, mélyen beágyazódott szigonyt találtak. Vizsgálatok után kiderült, hogy a szigonyok az 1800-as években fúródtak a bálnába, amiből arra lehet következtetni, hogy a bálna halálakor körülbelül  211 éves volt.

...és a 400 éves cápák

Egy 2016-os tanulmányban kutatók megállapították, hogy a
Grönlandi cápák átlagos élettartama nagyjából 272 év. Ám ezek az Atlanti-óceán északi részén őshonos cápák akár 400 évig is élhetnek. Ez a cápafaj a világ leghosszabb ideig élő gerinces állatfaja. A kifejlett egyedek négy-öt méteresre nőnek. A szakértők szerint a Grönlandi cápák hosszú életének titka nem más, mint a lassú növekedési ütem, ami évente maximum egy centiméter. Ivarérettségüket 150 éves koruk körül érik el. Ők tényleg nem sietnek sehova...

507 éves Ming, a kagyló

Az Egyesült Államok keleti partján él egy Quahog nevű ehető kagyló faj, melynek ízletes húsát nyersen és főzve is fogyasztják. Ám ha van esélyük háborítatlanul a tengerben maradni ezeknek a kagylóknak, akkor akár 200 évig is képesek élni. Az egyik leghíresebb kagyló Ming, amit 2006-ban találtak Izland partjainál. Hírnevét teljes joggal kiérdemelte, ugyanis akkor 507 éves volt. A hatalmasra nőtt kagyló életkorának meghatározásához a kutatók megszámolták a héján lévő sávokat.

Stresszben fiatalodó medúzák

Létezik egy „halhatatlan” medúzafaj, ami állítólag visszafelé öregszik. A Turritopsis dohrnii latin névre keresztelt apró, 4,5 milliméteres medúzafaj sejtjei stresszhelyzetben megfiatalodnak, majd az egyed lényegében klónozza magát. Több száz genetikailag teljesen azonos utódot hoz létre, ezzel válik „halhatatlanná”.

 
Medúza // Forrás: Unsplash
 

5000 éves korallok

Végül az
Elkhorn korallal zárjuk ezeknek a hihetetlen és csodálatos élőlényeknek a sorát. Ez a sárgás-barna virágállat főleg a Karib térségben honos, de Florida partjainál is megtalálható. Számuk vészesen csökken az IUCN Vörös Listáján, már a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolhatók. Ez a kategória a kihalás előtti utolsó lépcsőfok. A Penn Állami Egyetem kutatói 2016-ban végzett tanulmányuk során megállapították, hogy egyes Elkhorn korallok már több mint 5000 évesek. Sokkal jobban kellene vigyáznunk rájuk, különben hamarosan már csak fényképeink lesznek róluk.

Ajánljuk még:

Programok, amik beragyogják a legszürkébb hónapot

Nem véletlen, hogy januárra esik az év legdepressziósabb napja: ez az a hónap, amikor sokan érezzük úgy, mintha semmi nem történne, a szürkeségnek pedig talán sose szakad már vége. Tehetünk azonban azért, hogy ez ne így legyen! Egy kis szervezéssel és néhány spontán ötlettel érdekessé tehetjük az év első heteit, a tél maradékát!

 

Már követem az oldalt

X