Pottyantós meggyes, krumplis szalámi, vaddisznóslussz – mutatjuk a Hosszúasztal Piknik legizgalmasabb ételeit

ZónánTúl

Pottyantós meggyes, krumplis szalámi, vaddisznóslussz – mutatjuk a Hosszúasztal Piknik legizgalmasabb ételeit

Gyönyörű környezetben, igazán jó hangulatban zajlott le múlt vasárnap a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program felét ünneplő Hosszúasztal Piknik. A Séd patak völgye megtelt mosolygós emberekkel, akik lelkesen dekorálták az asztalukat. Ameddig a szem ellátott, szépen megterített asztaloknál jóízűen falatozó családok, baráti társaságok élvezték a napsütést. Közben pedig úgy érezhettük, hogy a világnak ebben a kis szegletében tényleg az öröm és a jókedv az úr. Videón a legjobb fogások és receptek!

Az asztalszépségverseny mellett párhuzamosan zajlott a régiós ízek versenye is. Bárki nevezhetett családi vagy régiós étellel, a zsűri alig győzte végigkóstolni a jobbnál jobb fogásokat. 

Az alábbi videókból megismerhettek néhány igazán különleges receptet, és természetesen a készítők is bemutatkoznak! 

Régi Ízek – Gyulafirátót

Gyulafirátót Veszprémtől északkeletre, a Bakony déli lejtőjén fekvő, Árpád-korig visszanyúló történelmi múlttal rendelkező település. Innen érkezett egy csapat hölgy, Rátótmátyás és  Bakonyerdő nyugdíjas klubjának képviseletében, gyönyörű viseletben, régi, családi étkészletekkel. Asztalukon számtalan régi sütemény, hájas diós, pottyantós meggyes, de aludttej, tócsni és még dödölle is helyet kapott. Legkülönlegesebb fogásuk a káposztás hajtóka, avagy káposztás „néni”. 

Veszprémvölgyi Lakók Baráti Egyesülete

A Veszprémvölgyi Lakók Baráti Egyesülete népes csapattal érkezett, és egy különleges maradékmentő fogással várta a zsűrit. A zsemlekuglóf tejbe áztatott zsemléből, fahéjas cukorral és citromhéjjal rétegzett desszert, amely a készítő, Kovács Hajni családjában a gyerekek nagy kedvence.

 

Pécselyi Nyár

A Pécselyi Nyár csapata hagyományos és formabontó ételeket egyaránt felvonultatott. Legérdekesebb ételük a tarhonyasaláta, amelyet Tóth Kata készített. Ez a könnyed nyári étel zsenge zöldborsót, tarhonyát, illetve egy friss savanyítólevet tartalmaz. Az almaecet, a petrezselyem és a lilahagyma sem hiányozhat belőle. Igazi piknikétel!

Somogyi Fakanálforgató Suta

Vadászhölgyek is képviseltették magukat a versenyen, akik Somogyból érkeztek. Vadételekből készült fogásokkal örvendeztették meg a zsűrit. A pazar felhozatalhoz gyönyörű tálalás és remek borok is társultak. A legérdekesebb ételük a sült vaddisznóslussz volt. Ez a húsrész igazán szaftos, és zsiradékkal sütve ínycsiklandó pecsenye válik belőle.

Dudari Körték

A Dudari Körték asztalának főszereplője a körte és a dió volt, hiszen településük elsősorban erről híres, emellett gazdagon megrakott hidegtálaikra is nagyon büszkék voltak. Egyik legkülönlegesebb receptjük a krumplis szalámi, amely régi sváb étel. Ezt készítették el a látogatók és természetesen a zsűri nagy örömére.