Itália csókjai, Szlovénia büszkesége: Garda, Como, Bled – ikonikus tavak, amelyeket látni kell

ZónánTúl

Itália csókjai, Szlovénia büszkesége: Garda, Como, Bled – ikonikus tavak, amelyeket látni kell

Titkok és szerelmek a Garda-tónál, Itália csókja a Comói-tó partján. George Clooney házát látni, a Villa Oleandrát Laglióban – csupa csábítás. A Bledi-tó utazási irodák ajánlataiból toppanhat elénk, a tó közepén mosolygó kis sziget azonnal utazásra hív. Menő helyek ezek, és nem csak a kiváltságosoknak: hátizsákkal is meghódíthatók!

A Bledi-tó, a (legalább) egyéjszakás kaland

Bled Szlovénia jelképe, ami nem csoda, hiszen a tó, közepén egy szigettel, rajta a karcsú toronnyal, a Júliai Alpok égbetörő csúcsaival a legszebb képeslap-motívum. Míg egy pletnán (ami helyiek által gyártott, és csak Bledben ismert, kézi erővel hajtott vízi jármű) átjutunk a szigetre, megismerhetjük a gleccser vájta tó legendáját. Elöljáróban annyit elárulunk, van benne törött lábú tündér is, pásztor is, meg némi varázslat is...

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A szigetlátogatáson túl is akad tenni- és látnivaló: felsétálhatunk például a Szűzanya templomba, ahol megkongathatjuk a kívánságharangot. A tó feletti szirten magasodó kastély sem mindennapi látvány lentről, s belülről sem, de már csak a kilátásért is megéri ide felmászni. 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Bledet az utazási irodák egy nap alatt letudják, pedig érdemes legalább egyéjszakás kalandként tekinteni rá, hiába nincs túl messze. Vétek lenne nem meghódítani a város körül tornyosuló hegyeket, kihagyni egy alkonyatban tett sétát a tóparton, vagy éppen elmulasztani a híres bledi krémest, a blejska kremšnita megkóstolását.

Ez a habos sütemény Bled jelképe, és a misztikus hetes számhoz kötődik: hétszer hajtogatják a tésztát, hét percig főzik a krémet és 7x7 cm-es négyzetekre vágják a kész süteményt.

(És egy kocka kalóriatartalma annyi, hogy legalább másfélszer, ha nem hétszer kellene a tavat körbefutni, hogy ledolgozzuk.)

Szlovénia minden időben jó választás, így ősszel is, mikor a fák levelei ezer színben pompáznak a tó körül. Ha pedig egy napnál hosszabban időznénk, marad elég látnivaló – itt írtunk róluk bővebben!

A Garda-tó

Ugyan mi első ízben autóval értük el a Garda-tavat, de azóta tudom – egy fapados légitársaság undok módon törölt járatának hála –, hogy vonattal menni Észak-Itáliába, az Alpokon át, egy újabb felejthetetlen élmény!

A hófödte Alpok zord kanyarulatából hirtelen elénk tárul ez a meleg párában úszó zöld szubtrópusi paradicsom, a tó mélykék vize.

A Garda tó környéke végigjárhatatlan, birtokba vehetetlen, talán csak a költők tudnak csak szavakat szőni szépségéről.

Megigéz, ahogyan annak idején a Goethét, később Móriczot és Babitsot is. Huszonkilenc városka áll a gleccser-tó partján körben, huszonkilenc bájos kis ékszerdoboz a Monte Baldo vízig torlódó szikláihoz tapadva. Az egyik mesevároskából, Malcesine-ből kötélpálya indul a föléje magasodó csúcsra, dús fügefák és datolyaszilvák a lenti kertekben, és didergő törpefenyők fent nyáron is, a síelők és hegyikerékpározók menedékházai körül. Szemben, a túlsó parton, Limone házai, egy városka, melyet citromligeteiről neveztek el – a citromok honáról nemrégen írtam ITT.

Olaszország legnagyobb tavának déli része nyüzsgőbb, a családok, a gyerekek paradicsoma: itt van állatkert, vidámpark, aquapark, számtalan szórakozási lehetőség. Aki a táj szépségét, a békés hangulatot keresi, annak az északi rész ajánlott, de aki a pezsgő olasz varázslatot vágyja, számára a Garda-tó déli vidéke lehet jó választás!

Néhány fotó megmutatja, miért is érdemes ide ellátogatni: 

 

A Comói-tó

Como könnyen elérhető vonattal Milánóból, Lecco Bergamóból. Ezzel meg is neveztük a tó két déli települését. Maga a tó formája, ha a térképen megnézzük, egy futó embert formál – legalábbis sokan a helyiek közül ezt mondják róla. Környékén jól megférnek egymás mellett a vízparti luxushotelek és a Michelin-csillagos éttermek vendégei, a kis autentikus halászfalvak vendégszerető lakói és a hátizsákos turisták.

Az elbűvölő táj és az arisztokratikus környezet számos filmrendezőt ihletett meg. A népszerű sorozatokon kívül olyan kasszasikereket forgattak itt, mint a Csillagok Háborúja II, a Baljós árnyak, a kaszinófosztogatós Ocean’s Twelve, vagy éppen a James Bond filmek közül a Casino Royale részleteit. A tó déli része az, amelyik ehhez a remek helyszíneket adta, itt fekszik a kihagyhatatlan Bellagio, és ezen a részen merészkedik a tóba Lenno mellett az ikonikus Villa del Balbianello, az Itália csókja helyszíne. Ha végighajókázunk a tavon – és ez kihagyhatatlan – akkor nem csak a festői kisvárosokat, a hegyoldalakba kapaszkodó villákat és tóba bámészkodó meredélyeket csodálhatjuk meg, de még George Clooney tóra tekintő villáját is.

A Comói-tó északi oldala csöndesebb: a nyugodtabb, természetközeli helyeket keresőknek ez lesz a kedvence. Ezen a tájékon feltétlenül érdemes meglátogatni Varennát, majd megnézni a Villa Monastera bájos kertjét. A csodás leandersoráról is nevezetes Bellagióban a Villa Melzi kertje az a hely, amire feltétlenül megéri rászánni néhány órát – és nem szabad sajnálni a nyolc eurós belépőre sem a pénzt.

Nem vagyok hűtőmágnesgyűjtő, de a gyermekeim begyömöszöltek a hátizsákomba egyet, amin Bellagio és a Comói-tó is elfért. Azóta mindennap többször esik rá a pillantásom. Nem is olyan buta találmány ez a hűtőmágnes! Ha akarom, ha nem, visszaidézi a helyszínen szerzett időtlenül szép pillanatokat és a vizek kékjét. Boldoggá tesz, hogy láthattam a Föld e mesés helyeit – és mindenkinek javaslom, hogy ha egy módja van rá, égen, földön, vízen, de próbáljon meg egyszer eljutni hozzájuk!

A Comói-tó például ilyen látvánnyal vár:

 

Ajánljuk még:

Amilyen kicsi, olyan nagy bajt okoz – vegyük komolyan a kullancs elleni védekezést!

A napsütéses idővel, a nyári szünet kezdetével egyre gyakrabban veszünk részt szabadtéri programokban. A családunkkal, barátainkkal a meleg elől a parkok, ligetek hűs árnyékot adó fái alá menekülünk, az egész napot a strandon töltjük, vagy a reggeli kellemes levegőn sportolunk. De ilyenkor zajlik a legtöbb tájfutó verseny és a Balaton-átúszás is, amikor a távot befejezve elterülünk a strand füvében. Ezek pedig mind olyan területek, ahol a kullancsok is szívesen időznek.