Hogy kerül a Piros Arany és az Erdős Pista az asztalra? – Gyárlátogatáson az Univernél
Olvasási idő: 5 perc

Hogy kerül a Piros Arany és az Erdős Pista az asztalra? – Gyárlátogatáson az Univernél

Korábbi cikkünkben a termőföldtől az üzemig kísértük végig a paprika útját. Ezt a történetet folytatjuk most: megnézzük, mi történik a paprikával az Univer kecskemét-hetényegyházi feldolgozó-üzemében, ahol a Piros Arany, az Erős Pista, az Édes Anna, a Haragos Pista és sok más kedvencünk készül. Kísérőnk Nagy Barnabás, az Univer kecskemét-hetényegyházi feldolgozóüzemének telepvezetője.

A több mint 100 magyar családnak munkát adó Univer kecskemét-hetényegyházi telephelye tavaly újult meg. A korszerű gyártósorral felszerelt feldolgozóüzembe beérkező paprika és egyéb termény nagy részét a gyár 100 kilométeres körzetében termesztik a magyar gazdák, így a kézzel szedett, kiváló minőségű magyar termény a lehető legrövidebb úton jut el a termőföldtől a gépsorokig.

Csak paprikából közel 6 ezer tonnányit dolgoznak fel az új üzemben

– ennek egyharmada szeletelve érkezik a telepre. A beérkezett paprikától a kész termékig kísértük végig a gyártási folyamatot.

„Vállalatirányítási rendszerünknek köszönhetően az ide beérkezett minden, mérlegelésen átesett tétel kap egy azonosítót: ezzel az azonosítójeggyel kerül a paprika a feldolgozó területre, és öntik át a termelők azokba a konténerekbe, amelyekből mi majd feldolgozzuk. A nyomon követés nagyon fontos, hiszen vissza kell tudnunk keresni, hogy az adott tétel paprikából később milyen terméket gyártottunk” – mondja Nagy Barnabás telepvezető, miközben – a biztonsági előírásoknak megfelelően – felkészülünk a gyárlátogatásra. Lenyűgöző épületbelsőből nyílik közvetlen kijárás a gyártóbázisra. 

A beérkező nyersáru az Univer kecskemét-hetényegyházi telephelyének udvarán – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

„Az azonosító jeggyel ellátott paprikaszállítmányt a kollégák az előírt paraméterek szerint minősítik: egy PDA nevezetű készülékkel leolvassák az azonosító jegy vonalkódját, és

annak megfelelően kerül rá a jelzés a szállítmányra, hogy megfelelt vagy nem felelt meg a minőségi követelményeknek.

Ez azért fontos, mert a későbbiekben a nyersanyag feldolgozó vonalra beosztott dolgozók, akik a megadott vonalhoz rendelik az adott paprikát, azt a tételt, ami nem megfelelőnek van minősítve, nem kerülhet feldolgozásra, azaz nem lehet felönteni a nyersanyagfeldolgozó vonalra” – folytatja a folyamat bemutatását Nagy Barnabás. 

Nagy Barnabás, az Univer kecskemét-hetényegyházi feldolgozóüzemének telepvezetője – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

Közben a gyártósor mellett elhaladva az udvarra érkezünk, ahol a konténerekben már ott áll a beérkezett és minősített nyersáru, feldolgozásra várva.

A több fokozatban megmosott paprikát felhordó szalag viszi be a mérő- és feldolgozó berendezésre – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

„A vonalra fölöntött paprika mosóberendezéseken megy keresztül. A nyersanyagfeldolgozó vonal része egy fémdetektor is. A paprika egy mérőrendszeren keresztül jut a daráló berendezésbe: a mérőberendezés leméri az egy darálásnyi mennyiséget, amelyhez a fűszert adagoljuk – az előírt receptúra szerint.

Tartósításra elsősorban sót használunk, hiszen ezen a telephelyen csak hidegen tartósítást alkalmazunk”

– magyarázza tovább a folyamatot Nagy Barnabás, akivel az udvarról a belső gyártósor felé haladunk. 

Paprika darálmánnyal tele tartályok az Univer feldolgozóüzemének udvarán – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

„A sóval és egyéb összetevőkkel összekevert paprika egy kalapácsos darálón halad keresztül, amely különböző mérettartományokban – a paprika fajtájától függően – finomra aprítja a nyersanyagot, majd az így kapott darálmány egy keverőberendezésbe jut, amely homogénre keveri a paprikakrémet.

Ez a homogén paprikakrém kerül a telepen elhelyezett tartályokba, amelyekben több mint 8 ezer tonnányi így előkészített félkészt tudunk tárolni

– nemcsak a paprikakrém , fokhagymakrém , hanem a vöröshagymakrém is a fenti folyamatokon megy keresztül. Ebből az alapanyagból dolgozunk egész évben” – részletezi a folyamatot a szakember.

Félkész termék tartályok az Univer feldolgozóüzemének udvarán – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

„Mielőtt megkötjük a termeltetési szerződéseket, nagyon komoly számítással mérjük fel, hogy milyen mennyiségű paprikára és egyéb terményre lesz szükségünk. Sosem 12 hónapra tervezzük a mennyiséget, mindig  van biztonsági tartalék a piac részére.

Az átvett nyersanyagokat egy napon belül fel kell dolgozni, hiszen gyorsan romló áruról van szó.

Jelenleg kézi betakarítás van, de további fejlesztéseket, gépesítést tervezünk ezen a területen is, hogy megkönnyítsük a folyamatot és kisebb legyen a kitettség” – mondja Nagy Barnabás, aki végigkísér az üzem különböző részlegein. 

A csőrendszer, amelyen a félkész termék áramlik a feldolgozóüzemben – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

A külső tároló tartályokból automata vezérlőrendszerrel irányított szivattyúk, szelepek és érzékelőkkel ellátott, dedikált ágakon keresztül jutnak be az elsődlegesen feldolgozott félkész krémek az üzembe, ahol a termékgyártás következő fázisa kezdődik.

Minden félkész krémnek megvan a saját receptúrája és keverési technológiája.

A 2023-ban felavatott új üzem nagy váltást jelentett a korábban használt technológiákhoz képest. A telepvezető így fogalmaz: „Egyik szempillantás alatt átugrottunk harminc évet – nagy változást jelentett az üzem és dolgozóinak életében egyaránt, hiszen az infrastruktúrától a technológián át a humán erőforrásig működésünk minden szegmensét érintette”.

Készül az Univer Fokhagymakrém – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

„Kényelmesebb lett a munka a dolgozók számára is, mert munkájuk során sokkal kevesebb fizikai erőt kell kifejteniük. A nyersanyag-feldolgozási és olyan technológiai folyamatok, amelyeket kézzel végeztek, ma már automatizáltak. Például a tubustöltő- vagy üvegtöltő gépeknél sok műveletet – például az üvegek felpakolását a szalagra, a raklap elkészítését – manuálisan kellett végezni, ezek ma már gépesítve vannak” – mondja Nagy Barnabás.

Piros Arany előkészítése csomagolásra – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

A gyárlátogatás végéhez közeledve a készáru- és segédanyag-raktárt is megnézzünk, ahol a lenyűgöző méretű, bepolcozott térben okos robotok végzik az árumozgatást. 

A raklapok elhelyezését és mozgatását végző robot – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

Az Univer kecskemét-hetényegyházi üzemét rendszeresen látogatják egyetemisták és középiskolai csoportok, és ma már a dolgozók egy része nem toborzásból, hanem önként jelentkező munkaerőből tevődik össze.

Az Univer feldolgozóüzeme ugyanis vonzó munkahely: nemcsak a technológiai folyamatok és a kiváló termékeknek köszönhetően, hanem a munkatársak számára biztosított lehetőségek okán is.

A 2023-as hatalmas váltás többek között azt is megmutatta, hogy a magyar vállalat képes úgy gazdálkodni a humán erőforrással, hogy dolgozói számára is biztosítsa a fejlődési lehetőséget és a korszerű munkakörnyezetet. Éppen ezért az automatizálással felszabadult munkakörökben dolgozóknak lehetőségük volt átképezni magukat más területre. A megújult környezeteben pedig otthonosabban érezhetik magukat.

A megújult dolgozói étkező – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

Gyárlátogatásunk alkalmával készült fényképeinket galériába gyűjtöttük:

Nyitókép: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

A cikk megjelenését az Univer támogatta.

Kapcsolódó tartalom
„Az, aki nem bírja a pirospaprikát, harcolni sem tud!” – Miért rajongunk a fűszeres ételekért?
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. január 23

„Az, aki nem bírja a pirospaprikát, harcolni sem tud!” – Miért rajongunk a fűszeres ételekért?

A fűszeres ételek fogyasztása és bizonyos személyiségjegyek, mint például a bátorság vagy a kalandvágyás között kapcsolat alakult ki az emberek számára, amivel megkülönböztetik magukat más csoportoktól. Ételeinkhez felhasznált növényeink rendelkeznek egy megmagyarázhatatlan varázserővel, amelyért újra és újra sóvárogni tudunk. De biztosan varázserő ez, vagy csak egyszerű kémia? Utánajártunk.