ZónánTúl

Erdő mélyén szunnyadó kisvasút, pálos kolostor, 5 csillagos kilátások: a Börzsöny legszebb kirándulóhelyei

A hideg idő beköszöntével hajlamosak vagyunk bekuckózni, pedig mentális és fizikális egészségünk megőrzése céljából a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy minél több időt a szabad levegőn töltünk. Húzzunk túracipőt és sétáljunk egy nagyot a természetben, ahogy én is tettem, és elhoztam kedvcsinálóként a Börzsöny legszebb helyeit.

Csóványos

939 méteres magasságával a Csóványos a Börzsöny legmagasabb hegycsúcsa, amelynek a tetejére már a 19. században egy tornyot emeltek. Az erődítmény ekkor még elsősorban térképészeti célokat szolgált és geodéziai mérőpontként funkcionált. A fa és betonelemek felhasználásával épült kilátó mai formáját 2014-ben nyerte el, ekkor nyílt meg a természetjárók számára is a magas-börzsönyi tájban való gyönyörködés lehetősége.

A Börzsöny látnivalóit bemutató információs táblák tanulmányozását követően vegyük az irányt a kilátó felé, és 133 lépcsőfok megmászásával máris a lombkoronaszint felett találhatjuk magunkat. A csóványosi kilátó tetejéről tiszta időben nemcsak a Dunakanyar látható, hanem a Magas-Tátra vonulatai is feltűnnek a horizonton. Bár tériszonyosként néhol „rezgett alattam a léc”, de kár lett volna kihagyni az élményt, mert a panoráma fentről tényleg pazar volt.
Mielőtt útra kelünk, győződjünk meg róla, hogy beraktuk a fényképezőgépünket és távcsövünket, némi elemózsia és innivaló kíséretében.

Kopasz-hegy

Márianosztra fölött magasodik a címben szereplő sziklás hegycsúcs, melynek 538 méteres tetején egy kereszt áll. A vallásos jelkép nem véletlen, ugyanis a falu Magyarok Nagyasszonya Bazilikája már régóta népszerű kegyhelynek számít a hívők körében. Az eredetileg 19. században emelt feszületet 1973-ben egy vadász állíttatta helyre, aki nagy betegként Istenhez fohászkodott gyógyulásért.

Imái meghallgatásra találtak, és miután visszanyerte az egészségét egy vasból készült keresztet állított a régi helyére. Sajnos ottjártamkor a köd megakadályozta a kilátást a Dunakanyarra és a Visegrádi hegységre, ám így is fantasztikus és egyben meghitt élmény volt a hegy tetején állni. A Kopasz-hegyen járva vegyük szemügyre alaposan a sziklás gyepes talaj növényvilágát is, ugyanis ősszel itt-ott kövivirágokkal is találkozhatunk.

Csarna-patak völgye

Még szeptember végén látogattam el erre a csodahelyre, amely vadregényes jellegével azonnal belopta magát a szívembe. Egykor egy erdei kisvasút futott végig a Csarna-patak partján, a völgyben, amelyen erdészeti céllal, főként fákat szállítottak.1992-ben ezt a tevékenységet beszüntették, ám a vasúti sínek az erdőben maradtak. Az elmúlt harminc évben a természet megmutatta az erejét: a tavaszi hóolvadások és áradások következtében a sínek teljesen eldeformálódtak, felgyűrődtek, sok helyen pedig teljesen eltűntek.

Hátborzongató, de egyszersmind nagyon különleges élmény volt sétálni a gyönyörű völgyben és látni a kisvasút maradványait. Hamarosan pedig újra vonatablakból élvezhetjük a Kemencéhez közeli erdők vendégszeretetét, ugyanis épp nagyban folyik a nyomvonalak felújítása. Igaz, nem a képeken szereplőké, azok továbbra is a természet lágy ölelésében maradnak.

Toronyaljai kolostor

A Börzsöny szívében létezett egykor egy Toronyalja nevű település, a Kishanta és Korompa patak találkozásánál. A 13. században a közeli Bíbervár köveiből a pálosok egy kolostort emeltek maguknak és szigorú remeték módjára itt éltek az erdő közepén egészen az 1500-as évek derekáig. A falu évszázadok alatt eltűnt és vele együtt a kolostor is feledésbe merült, mígnem egy 1985-ös feltárás során felbecsülhetetlen értékű leletekre, többek közt a pálosok által használt eszközökre és egy húsz méter mély kútra nem bukkantak, amit ötszáz évig megőrzött a jótékony homály.

Idén a kolostor helyén a pálos rend ma is élő tagjai egy templomot emeltek.

A fából készült emlékhely az erdőjárók számára esőben testi, a hívők számára ezen felül pedig szakrális, lelki menedékként szolgál. Egy igazi kincs az erdő közepén, ahol megnyugvást talál az ember. 

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Várhegy kilátó

A Királyrét mellett magasodó 359 méter magas Várhegy nevével ellentétben sosem adott otthont várnak, ellenben 2020 óta egy új kilátónak már igen. A 20 méter magas, tölgyfa és lucfenyőből emelt torony a Széles-mező felől közelíthető meg a legkönnyebben, ahonnan a lankás domboldalon át 20-30 perc alatt máris a kilátónál találjuk magunkat.

A 80 lépcsős szerkezet két fedett, pihenőpados terasszal is rendelkezik, ahol elfogyaszthatjuk az otthonról hozott elemózsiánkat és megpihenhetünk, míg a tetőről 360 fokos körpanorámával a Börzsöny mellett a Pilis és a Cserhát hegyvonulataiban is gyönyörködhetünk. Ősszel igazi élményprogram a színes erdők látványa, ahogy a naplemente előtt kicsivel a ködfelhők beúsznak a karfiolszerű lombok felé.

 
 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 
Ajánljuk még: 

ÚJJÁÉLEDNI AZ ERDŐBEN: VITAPARCOUR, A TÖKÉLETES, TERMÉSZETBEN VÉGZETT TESTMOZGÁS

EGY SZAKRÁLIS FALU ITTHON, AHOL NINCS HŰTŐ, MIKRÓ, ÉS KÉZZEL MOSNAK: A KRISNA-VÖLGY TITKAI

KIRÁLY INKOGNITÓBAN: EGY BUDAPESTI HÁZ ELFELEDETT TÖRTÉNETE

Öt meseszép erdő, amit ősszel látnod kell
Hosszú séták, meleg pulcsik, őszi illatok, sütőtök, kuckózós esték, sült gesztenye, forró csoki, meleg fürdő, gyertyaillat, egy pohár bor.⁣ Ezek az ősz hívószavai, amelyek hallatán mindig melegség önti el a szívemet. Csak egy dolgot szeretek még a fentieknél is jobban az őszben: a természet részévé válni és a színes falevelekkel tarkított erdőben sétálni. Mutatom, mely erdők a hazai kedvenceim, és hova menj, ha felejthetetlen őszi élményekre vágysz. 

 

Már követem az oldalt

X