Egyre vonzóbb lesz fenntartható vendéglátóhellyé válni – ebben segít a Felelős Gasztrohős Alapítvány

ZónánTúl

Egyre vonzóbb lesz fenntartható vendéglátóhellyé válni – ebben segít a Felelős Gasztrohős Alapítvány

A környezetbarát étkezés támogatásának hazai nagykövete, a Felelős Gasztrohős Alapítvány pár évvel ezelőtt létrehozta a Fenntartható vendéglátóhely minősítést és az ehhez kapcsolódó hálózatot, ami azokat a vendéglátóhelyeket és catering cégeket ismeri el, akik valós lépéseket tesznek működésük „zöldítése” érdekében. Az Alapítvány ráadásul nemcsak elismer, hanem komoly háttérsegítséget is nyújt a felelősen gondolkodó cégek számára: segítenek optimalizálni a hulladékkezelést, az energia- és vízhatékonyságot, illetve az alapanyag beszerzésének módjait is.

Fenntartható vendéglátóhellyé válni nemcsak előnyös, de rendkívül izgalmas is: a minősítés kritériumainak hét pontban és három fokozatban lehet megfelelni.

A teljesen kezdők számára kiváló indulás lehet a Tudatos szint, amiben vállalja, hogy szelektíven gyűjti a szemetet, legalább egy környezetbarát mosogatószert használ, legalább egy bio vagy helyi termelőtől származó alapanyaggal dolgozik, és kétéves cselekvési tervében folyamatosan törekszik a környezetterhelés csökkentésére.

Az Inspiráló szintet megcélzó vállalkozások a fentieken túl a konyhai hulladékot komposztálják, az általuk használt tisztítószerek legalább fele környezetbarát, bio vagy helyi termelőtől származó alapanyagaik száma legalább öt, vegetáriánus és vegán főételek érhetők el náluk, a száraz alapanyagok legalább fele fair trade minősítésű vagy környezetbarát, és ugyancsak kétéves cselekvési tervvel célozzák meg a fenntartható fejlődést.

Fotó: Unsplash / Alexey Demidov

Mindenki számára motiváló lehet a Mester szint, amiben megjelenik a betétdíjas és többször használható csomagolóanyagok alkalmazása, az összes tisztítószer környezetbarát, egyáltalán nincs sem friss sem fagyasztott egzotikus alapanyag, és legalább tíz a bio vagy helyi termelői termékek, alapanyagok száma. 

Joggal kérdezhetnénk, hogy milyen előnnyel jár egy ilyen fenntartható pályaút elkezdése? A Felelős Gasztrohős oldalát végigolvasva rögtön meg is fordul a kérdés: milyen előnnyel nem jár? Hogy csak a legfontosabbakat soroljuk:

  • 5–15%-os kedvezmény a beszállítói termékekből és szolgáltatásokból a minősítéssel rendelkező vendéglátóhelyeknek,
  • hivatalos tanúsítvány, ami emeli a hozzáadott értéket is, illetve vonzza a környezetvédelem felé elkötelezett vendégeket,
  • igénybe vehető fenntarthatósági tanácsadások és képzések,
  • kedvezményes tagságok, kapcsolatépítési lehetőségek és célzott megjelenések,
  • publicitás online és print magazinokban, TV és rádióműsorokban, blogokon, közösségi média oldalakon. 

Fotó: Unsplash / Stefan Schauber

A program sikerén felbuzdulva a Felelős Gasztrohős Alapítvány csapata létrehozta a Fenntartható Kávézó minősítést is, amivel azokat a kávézókat jutalmazzák, akik eleget tesznek a fenntarthatóság és környezetvédelem következő fontos kritériumainak:

  • kizárólag magyar vagy bio tejet használnak,
  • nem használnak polisztirol csomagolóanyagot,
  • kínálatukban vegetáriánus ételek is szerepelnek,
  • élelmiszereik legalább 30%-a hazai,
  • legalább egy bio, fair trade, direct trade kávét vagy teát kínálnak,
  • legalább egy általuk használt tisztítószer rendelkezik környezetbarát minősítéssel,
  • és folyamatosan törekednek a környezetterhelésük csökkentésére. 

Hogy a törekvéseket minél hatékonyabban tudják segíteni, az Alapítvány fontosnak tartja a Gasztro randi nevet viselő találkozók szervezését is, ahol az igényes vendéglátóhelyek és a hazai kistermelők találkozhatnak, ismerkedhetnek, és megállapodásokat köthetnek. „Ezáltal együtt valami jobbat, valami újat hozva létre, isteni finom és fenntartható ételek, italok formájában” – olvashatjuk a honlapon. A kezdeményezés célja, hogy hidat teremtsen a hazai termelők és vendéglátósok között, ezzel elősegítve a közvetlen alapanyag-beszerzést és a közös tudatos gondolkodást. 

Fotó: Unsplash / Stefan Johnson

Ha valakinek segítettünk abban, hogy más perspektívából közelítse meg a vendéglátás kérdéseit, akkor következő lépésként ajánljuk a Felelős Gasztrohős Tudástárát is: itt sok olyan hasznos információ elérhető, ami gyakorlati példákon keresztül mutatja meg a vendéglátás fenntarthatóbbá tételének lehetőségeit.

A csatlakozás lehetőségeivel és további részletekkel kapcsolatban itt lehet érdeklődni.

Ajánljuk még: