Egyre vonzóbb lesz fenntartható vendéglátóhellyé válni – ebben segít a Felelős Gasztrohős Alapítvány

ZónánTúl

Egyre vonzóbb lesz fenntartható vendéglátóhellyé válni – ebben segít a Felelős Gasztrohős Alapítvány

A környezetbarát étkezés támogatásának hazai nagykövete, a Felelős Gasztrohős Alapítvány pár évvel ezelőtt létrehozta a Fenntartható vendéglátóhely minősítést és az ehhez kapcsolódó hálózatot, ami azokat a vendéglátóhelyeket és catering cégeket ismeri el, akik valós lépéseket tesznek működésük „zöldítése” érdekében. Az Alapítvány ráadásul nemcsak elismer, hanem komoly háttérsegítséget is nyújt a felelősen gondolkodó cégek számára: segítenek optimalizálni a hulladékkezelést, az energia- és vízhatékonyságot, illetve az alapanyag beszerzésének módjait is.

Fenntartható vendéglátóhellyé válni nemcsak előnyös, de rendkívül izgalmas is: a minősítés kritériumainak hét pontban és három fokozatban lehet megfelelni.

A teljesen kezdők számára kiváló indulás lehet a Tudatos szint, amiben vállalja, hogy szelektíven gyűjti a szemetet, legalább egy környezetbarát mosogatószert használ, legalább egy bio vagy helyi termelőtől származó alapanyaggal dolgozik, és kétéves cselekvési tervében folyamatosan törekszik a környezetterhelés csökkentésére.

Az Inspiráló szintet megcélzó vállalkozások a fentieken túl a konyhai hulladékot komposztálják, az általuk használt tisztítószerek legalább fele környezetbarát, bio vagy helyi termelőtől származó alapanyagaik száma legalább öt, vegetáriánus és vegán főételek érhetők el náluk, a száraz alapanyagok legalább fele fair trade minősítésű vagy környezetbarát, és ugyancsak kétéves cselekvési tervvel célozzák meg a fenntartható fejlődést.

Fotó: Unsplash / Alexey Demidov

Mindenki számára motiváló lehet a Mester szint, amiben megjelenik a betétdíjas és többször használható csomagolóanyagok alkalmazása, az összes tisztítószer környezetbarát, egyáltalán nincs sem friss sem fagyasztott egzotikus alapanyag, és legalább tíz a bio vagy helyi termelői termékek, alapanyagok száma. 

Joggal kérdezhetnénk, hogy milyen előnnyel jár egy ilyen fenntartható pályaút elkezdése? A Felelős Gasztrohős oldalát végigolvasva rögtön meg is fordul a kérdés: milyen előnnyel nem jár? Hogy csak a legfontosabbakat soroljuk:

  • 5–15%-os kedvezmény a beszállítói termékekből és szolgáltatásokból a minősítéssel rendelkező vendéglátóhelyeknek,
  • hivatalos tanúsítvány, ami emeli a hozzáadott értéket is, illetve vonzza a környezetvédelem felé elkötelezett vendégeket,
  • igénybe vehető fenntarthatósági tanácsadások és képzések,
  • kedvezményes tagságok, kapcsolatépítési lehetőségek és célzott megjelenések,
  • publicitás online és print magazinokban, TV és rádióműsorokban, blogokon, közösségi média oldalakon. 

Fotó: Unsplash / Stefan Schauber

A program sikerén felbuzdulva a Felelős Gasztrohős Alapítvány csapata létrehozta a Fenntartható Kávézó minősítést is, amivel azokat a kávézókat jutalmazzák, akik eleget tesznek a fenntarthatóság és környezetvédelem következő fontos kritériumainak:

  • kizárólag magyar vagy bio tejet használnak,
  • nem használnak polisztirol csomagolóanyagot,
  • kínálatukban vegetáriánus ételek is szerepelnek,
  • élelmiszereik legalább 30%-a hazai,
  • legalább egy bio, fair trade, direct trade kávét vagy teát kínálnak,
  • legalább egy általuk használt tisztítószer rendelkezik környezetbarát minősítéssel,
  • és folyamatosan törekednek a környezetterhelésük csökkentésére. 

Hogy a törekvéseket minél hatékonyabban tudják segíteni, az Alapítvány fontosnak tartja a Gasztro randi nevet viselő találkozók szervezését is, ahol az igényes vendéglátóhelyek és a hazai kistermelők találkozhatnak, ismerkedhetnek, és megállapodásokat köthetnek. „Ezáltal együtt valami jobbat, valami újat hozva létre, isteni finom és fenntartható ételek, italok formájában” – olvashatjuk a honlapon. A kezdeményezés célja, hogy hidat teremtsen a hazai termelők és vendéglátósok között, ezzel elősegítve a közvetlen alapanyag-beszerzést és a közös tudatos gondolkodást. 

Fotó: Unsplash / Stefan Johnson

Ha valakinek segítettünk abban, hogy más perspektívából közelítse meg a vendéglátás kérdéseit, akkor következő lépésként ajánljuk a Felelős Gasztrohős Tudástárát is: itt sok olyan hasznos információ elérhető, ami gyakorlati példákon keresztül mutatja meg a vendéglátás fenntarthatóbbá tételének lehetőségeit.

A csatlakozás lehetőségeivel és további részletekkel kapcsolatban itt lehet érdeklődni.

Ajánljuk még:

A középkori katonai építészet lenyűgöző remeke, a festői Hochosterwitz, ahová 14 kapun át juthatunk be

Ausztriai prospektusokat böngészve, Karintia tartományhoz érve rendre szembetalálkozhatunk egy kimagasló sziklaszirten kevélyen őrködő, soktornyú, impozáns vár képével. Magam is így voltam vele, és a közelgő túrát tervezve utánajártam, mi is ez a hely. A Hochosterwitz kastély Karintia történelmének fontos állomása, a tartomány egyik jelképe, Európa egyik legjelentősebb műemléke – szinte kötelező látnivaló mindazoknak, akik Ausztria építészetének történetét és festői szépségét szeretnék megcsodálni.