ZónánTúl

Budapesti helyek, amikben nem fogsz csalódni

Végre van idő mindenre. Ne rohanjatok. A találkozóból kávézás, abból reggeli, a reggeliből brunch, a brunch-ból sétálás, aztán esti borozás lehet. Ha közbeszól egy kis kulturális program, az sem baj. Mindeközben beszélgessetek és egyetek, egyetek, egyetek!

Összegyűjtöttünk és – nagy áldozatkészséggel! – előpróbáltunk nektek néhány helyet, ahonnan elindíthattok, vagy éppen ahol befejezhettek egy barátokkal töltött napot. 

Néztük, kóstoltuk, illatoltuk – ajánljuk!

Kis Lumen- Mikszáth Kálmán tér 2-3.

Pesten, a Kis Lumennel kezdődött minden, még 2003-ban. A Lumen Fotóművészeti alapítvány, vendéglátást és közösségi teret jó érzékkel ötvöző galériája itt várja ma is kézműves sörökkel, válogatott borokkal, ízletes szendvicsekkel, profi, helyben pörkölt kávéval azokat, akiknek kedve lenne kicsit kimozdulni.

Nagy Lumen- Horánszky utca 5.

Ha többen mennétek, akkor válaszátok a Nagy Lument, itt már pálmaház hangulatú kerthelyiség és jóval tágasabb belső tér van, külön előadóteremmel, hogy a hét minden napjára jusson hely a különböző programnak. A VIII. kerület csomópontjában a jazzen kívül nemzetközi népzenei estek, kortárs zenei élőkoncertek, filmklubok, irodalmi és urbanisztikai előadások, művészeti programok találkoznak az underground életérzéssel és természetesen az ikonikus kávéikkal, jó konyhával. Hétfőtől péntekig a napi menü opcióját is érdemes észben tartani!

Béla- Bartók Béla út 23.

Béláért odavannak a nők! A bár, étterem, lakás és arborétum összegyúrt hangulatából született férfi, aki külsőre időtállóan klasszikus, végső soron viszont kellőképpen modern. Reggelit készít nekünk, ebédet főz, és este benne van egy jó borozásban. Persze, ha ti inkább koktéloznátok, azzal is tud szolgálni. Nem rendetlen, szereti a virágokat, és nem szégyelli az érzéseit sem, így nem riad meg a kultúra szó hallatán. Barátai és vendégei is sokszínűek, jó fejek. Úgysem engedi, hogy megunjátok: ha elhagynád, választ egy olyan zenét, hogy visszalépsz az ajtóból. A Rómeó és Júlia erkélyre ne üljünk ha jól csúszik a bor, mert a pohár is könnyen az alattunk ülőkre eshet...

Törökméz - Margit utca 27.

Ha december, akkor mindent bele: bejgli, zserbó, mézes-krémes, flódni, trüffel! Az a jó, hogy sokkal finomabbak, mint amennyire hizlalnak. Persze a női étkezés örök körforgása egyetlen szabályon nyugszik: édes után sós, sós után édes, és így tovább, úgyhogy kérünk egy kis levest is, majd salátát, grillsajtot, és kezdődhet elölről a sütikkel. Aki reggelizni vagy bruncholni vágyik, csak válassza ki, hogy hova repülne a tányérján: izraeli, francia vagy Los Angeles-i menüt kér-e, aztán élvezze a napfényt (havat?) és az ízeket. Menő. 

Home of Franziska – Iskola utca 29.

Barátnőkkel egy lassú, vidám reggelizés? Finom kávé vagy smoothie, zabkása, pirítós, szendvics? Esetleg egy egészséges, könnyed leves és tészta? Akármi legyen is, Franziskában nem fogtok csalódni. Válogatott alapanyagok, vegán, mégis ízletes sütemények! Akinek fontos az egészségtudatos táplálkozás, és nem ijed meg attól, hogy minden tiszta, szép és kedves körülötte, az ki ne hagyja az újhullámos reggelizőt! 

Ajánljuk még:

Régi szokás új szerepben: tízéves a tótvázsonyi komatál hagyománya

A húsvéti ünnepkör a húsvét utáni első vasárnappal, azaz fehérvasárnappal zárul – ezen a napon vetették le az egy hétig viselt fehér ruhát a nagyszombaton megkeresztelt felnőttek, a katekumenek. Hagyományaink gazdag tárházában erre a napra is jutott bőven érdekes szokásanyag, melyek többsége mára már kiveszett vagy átalakult, esetleg új formában él tovább. A komatál eredetileg kapcsolatépítő, barátságkötő, azt megerősítő szokás volt, helyenként pedig a mátkaválasztással is összefüggött. Tótvázsonyban új hagyományt teremtettek a régi nyomán: 2014 óta komatállal köszöntik a közösség újszülőtt tagjait és a faluba beköltöző családokat. Példaértékű kezdeményezés, amely ma már új szokássá alakult Tótvázsony közösségében.

 

Már követem az oldalt

X