ZónánTúl

Balatonon csend ül tavasszal: itt az utolsó esély, ha nyugiban nézelődnél

Se strand, se lángos, se kánikula, se tömeg. A Balaton tavasszal az egyik legjobb választás, ha csöndes, nyugalmas kirándulásra vágynánk. Ilyenkor a víztükör pasztellszínekben játszik, lágyan bontják szirmaikat a fák, félig alszik a tó környéke, és éppen ez a jó benne. Nekem évek óta ilyenkor a legkedvesebb!

Egészen más arcát mutatja a táj, hiszen a lomb nélküli fák, a harsány virágok nélküli parkok látványban is szelídebbek. Felsejlenek a távolban olyan hegyek, amiket nyáron nem látunk a fától meg az erdőtől. Igaz, hogy sok minden zárva van – de sok, ami nyitva! A Balaton tavasszal fenőttbarát, vallja barátnőm, aki szintén nagy Balaton-hódoló, és az utóbbi években ő is tavaszra cserélte a nyarat. Ahogy egyre több ősz hajszálunk lesz, egyre inkább kívánjuk a csöndet, a lassulást, a békességes szemlélődést. Erre a legjobb a magyar tenger rügyfakadás, virágnyílás idején.

Az északi parton mindenképpen érdemes végigsétálni Füredet, mert bár ilyenkor is akadnak sétálók, nyoma sincs a nyári tumultusnak. Gyönyörködhetünk a távolban Tihany sziluettjében, a kikötőben himbálózó vitorlások árboc-rengetegében. A Tihanyi-félszigetet is jó bejárni, a virágzó mandulák rózsaszín pompája egészen másféle színben mutatja a tájat, mint nyár derekán a liluló levendulás. Nagy a csönd, és ha hétköznapot választ az ember, lehet, hogy egy túra során alig találkozik valakivel.

Aszófő határában a Nagyi kertje teaház egész évben várja a vendégeket, egyszerű ételekkel, káprázatos sütikkel és hatalmas teaválasztékkal. A teraszról egy újabb perspektívából szemlélhetjük meg az ikonikus apátságot, és rövid kitérőt tehetünk az Almás-patak forrásánál lévő Kövesdi templomromhoz.

Aki a botanika szerelmese, annak a badacsonyörsi Folly arborétum kínál csodás élményt, április elejétől pedig

a kőröshegyi és a balatongyöröki tulipános kertek színes virágkavalkádja csábít kirándulásra.

A geológia szerelmesire vár a Kőtenger, a Hegyestű, a bazaltorgonák. Sokkal kellemesebb tavasszal megmászni a kopár, napsütötte kő-képződményeket, mint a nyári kánikulában!

Akik szeretnek elmerülni a történelemben, felfedezhetik az örvényesi vízimalmot, Udvariban a híres szív alakú sírkövekkel ékes kis temetőt, az aprócska, fehérre meszelt templomokat, a dörgicsei romtemplomot, amelyek jól kivehetők már messziről. Balácán római kori villa maradványait találjuk, Kapolcson egy kovácsműhelybe tekinthetünk be.

Szépen karbantartott tanösvény vár Balatonalmádiban, a Lóczy-gejzír tanösvény a sajkodi öbölben. Siófok és Balatonszéplak közt a Töreki tanösvény egy kisebb tórendszer mellett tizenkét állomáson mutatja be a vizes élőhelyek élővilágát. Mencshelyen a Kossuth-kilátó és a Vulkán tanösvény szinte mesebeli világát barangolhatjuk be.

Érdemes két kerékre pattanni, mert a kerékpárúton alig tekernek, kicsit hűvösebb időben kellemes is a testmozgás. Így több látnivalót útba ejthetünk, felkereshetünk a déli parton különböző kilátókat, ahonnan élvezhetjük a megnyugtató türkiz víztükröt. A kilátókból mindig más szögből láthatjuk a Balaton-felvidék hegyeit, megelevenedik a térkép. Vannak, akik úgy tartják, a déli partnak a szépsége az, hogy onnan látni az északit. Valóban, ez egy varázsa a déli partnak, de számos turisztikai attrakciót is tartogat a kikeleti csendességben. A földvári Magasparton a Hajózástörténeti múzeum meghökkentő formájú épülete igen jó tárlatot rejt, a toronyba felmászva pedig remek kilátást élvezhetünk. Balatonbogláron a Xantus János Gömbkilátó már messziről kitűnik, hogy mielőbb odataláljunk. A különleges fémszerkezet erős szélben kilenghet, de kialakításának köszönhetőn nem fog legurulni a hegyről. Balatonlelléről egész évben indul kishajó, Lelle és Boglár közt lehetőség van igénybe venni elektromos kisbuszt is a kirándulásokhoz.

Fotóválogatásunk:

Bort is kóstolhatunk, belemerülhetünk a badacsonyi, a Balaton-felvidéki borok élvezetébe, vagy éppen a Balatonboglári Borrégió nemes nedűibe. A pincék örömmel fogadnak ilyenkor minden látogatót, és bőven van idő mély beszélgetésekre.

Jó tanács: indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk arról, hol mi lehet nyitva. Örömmel fognak fogadni, ha előre be is jelentkezel. 

Nem kell tavasszal nagy dolgokat várni a Balatontól. Csupán annyit, amennyit a mi tengerünk és a természet kínál.

Ha ezt mind kiélvezzük, bőven lesz emlék a tarsolyunkban. Szerethető, kedves, szelíd képek, amelyekből töltekezhetünk a következő hónapokra. Tehát ha tavaszi kiránduláson töröd a fejed, jusson eszedbe a Balaton!

Ajánljuk még:

Kedvenc tanösvényeink az áprilisi kirándulásokhoz

Beköszöntött az igazi tavasz, a természet energikus gyorsasággal kezd kibontakozni  nem is lehetne megfelelőbb időt találni egy frissítő hétvégi kiránduláshoz. Országszerte várnak minket a legkülönfélébb természeti látnivalók, amelyek közül most kedvenc tanösvényinket hoztuk el nektek.

 

Már követem az oldalt

X