ZónánTúl

12 dolog, amit ne hagyj otthon, ha falura mész nyaralni! – A szállásadó tippjei

A Faluhely major tulajdonosaként az itt eltöltött többéves szállásadói tapasztalatainkat sűrítettem most 12 pontba. Ugyan mi már többé-kevésbé fel vagyunk készülve ezekre a kérésekre, megkeresésekre azonban bármerre is indultok, érdemes átfutnotok e listát, mert ugyan nem nagy dolgokról van szó, de legtöbbjük azonnal kell, amikor kell.

 

 1. Bakancs/gumicsizma + a tisztításukhoz való eszköz

Persze ez magától értetődőnek tűnik, mégis vendégeink fele nincs felkészülve egy nagyobb eső utáni sárra, vizes fűre, csúszós utakra. Bár a hazai falvak úthálózata sokat javult az utóbbi években, a falvak természeti attrakcióinak bejárása közben könnyen lehetünk nyakig sárosak. Érdemes bedobni a táska aljára pl. egy nem használt fogkefét, amivel a cipőnk talpát, alját könnyebben meg tudjuk takarítani, mint egy ilyen-olyan botocskával ügyetlenkedve, vagy talpait egymáshoz csapkodva perceken át, a többiek nagy örömére.

 1. Esőkabát

Ma már olyan parányira összehajtható, vagy akár övre csatolható kabátok is léteznek, amelyek alig foglalnak helyet, de rendkívül hasznosak lehetnek egy váratlan zápor esetén. Sokkal kevésébe ciki egy gagyi esőkabátban járni a falut, mint csatakosra ázva.

Láttam már hölgyet uzsonnás nejlonzacskóval a fején rohanni a bejárat felé… és bár nekem tetszett a megoldás, ő nem tűnt maradéktalanul boldognak.
 1. Szalmakalap, kendő, napernyő

Az időjárás másik szélsőséges „áldását” mintha valamiért nem akarná igazán komolyan venni senki. Pedig a napszúrástól sokkal jobb még egy csúnya kendő is, de aki szeretne némi stílust is belevinni a nap elleni védelembe, az talál kifejezetten szép napernyőket, kalapokat is.

 1. Naptej, leégés utáni ápoló

Nincs mit magyarázni rajta, mégis a tavaszi vendégeinket rendre megtréfálja az egyébként még nem is igazán érezhető napsütés.

 1. Allergia elleni gyógyszer

Úgy vélem, mindenkinél kellene lennie efféle terméknek, mert a megszokott környezetünkből kimozdulva olyan érzékenységgel is szembesülhetünk, aminek meglétéről nem volt tudomásunk. (Ezek a tünetek szinte csakis vasár- és ünnepnapokon szoktak előjönni, amikor csak a távoli, ügyeletes gyógyszertárak vannak nyitva.)

 1. Fájdalomcsillapító, emésztést segítő gyógyszer

Utóbbi igen jó szolgálatot tehet, ha a lelkes helyi vendéglátó „nagymamai” szeretettel traktálja belénk a normálisnál háromszor nagyobb adag vacsorát. A fájdalomcsillapító csak akkor kell, ha nemet mondtunk neki…

 1. Ragtapasz

Sosincs senkinél, pedig elég a bajhoz egy új túrabakancs, vagy egy rossz mozdulat. Bár valószínűleg leukoplast vagy „szigszalag” minden vendégháznál van, sérülten nem annyira vicces ragtapasz után szaladgálni.

 1. Szúnyog-, kullancsriasztó, kullancskiszedő csipesz, csípés utáni kenőcs

Úgy tűnik, hogy a kullancsokhoz kötődnek a vidéken kiránduló emberek legnagyobb félelmei. Nem teljesen indokolatlan ez, de azért az a kétségbeesés, ami ilyenkor tapasztalható, erősen túlzó. Egy kiszedőcsipesszel a leírtak szerint hamar megoldható a probléma. A szúnyog-, hangya-, bögölycsípések okozta viszketést is jó valamilyen hűsítő géllel enyhíteni.

 1. Füldugó

Feleslegesnek tűnhet, de

sok helyen a vidék csendjének ma már állandó eleme a damilos fűkasza, a láncfűrész, a flex, esetleg a traktorok és nagyobb teherszállítók hangja,

ami nem várt kellemetlenséget okozhat. A párzó macskákat és a többiekkel incselkedő kóborkutyák hangját azért kár lenne kihagyni… szóval a füldugót csak igény szerint javaslom.

 1. Zacskó, szatyor

A szerencsésebb kirándulók egészen gyermeki örömmel kezdenek gyűjtögetésbe a természetben, ám a zsákmányt általában nem tudják miben tárolni. Ez ugyebár akkor is hasznos lehet a 2-es pontban tárgyaltak szerint, ha mégis otthon marad az esőkabát.

 1. Öngyújtó

Nemcsak a tűzgyújtás lehetőségének szempontjából praktikus, hanem a szociális kapcsolatfelvétel egyik eszköze, ha például a helyi információs központban, azaz a kocsmában szeretnénk tájékozódni a környékről.

 1. Polaroid fényképezőgép

Ez csak egy olyan bónusz, amivel maradandó emléket hagyhatunk például az előbbi pontban tárgyalt helyszínen szövődő mélybarátságoknak. Jó móka, ami mindig nagy sikert arat.

Mert vidékre járni jó. Pláne, ha megfelelő mentalitással érkezünk...

Ajánljuk még:

Ezek Budapest legszebb kilátóhelyei: lásd a fővárost madártávlatból!

Ha belföldi kirándulásról van szó, sokan automatikusan a lakhelyüktől távol eső úticélokban gondolkodnak. Pedig nem kell feltétlen elutaznunk ahhoz, hogy szépet lássunk; elég, ha egy napra turisták vagyunk a saját városunkban. Jó ideje élek már Budapesten, de még mindig nem tudtam betelni a Duna-parti panorámájával, sem pedig ikonikus épületeivel, amelyeken minden alkalommal találok valami újdonságot. Ezekről lenézni pedig különösen izgalmas...