Ünnep

Még nincs késő – 5 tipp egy jó karácsonyi bulihoz

A céges karácsony megszervezését nem lehet elég korán elkezdeni, sokan mégis az utolsó pillanatra hagyják. 5 olyan tippet gyűjtöttünk most össze nektek a szervezéshez, amik akkor is sokat segíthetnek, ha későn kaptatok észbe. De persze nem csak akkor!

 

1. Írj egy gyors forgatókönyvet és hibalistát!

Sokan úgy gondolják, elég a buli előtti órákban kitalálni mindent, valakit elküldeni a boltba egy kis rágcsálnivalóért, pár üveg borért meg valami girlandért – és ez így is van, de akkor nem egy felejthetetlen karácsonyi bulit szervezünk, hanem egy olyan csapatépítő tréninget, ahol a kollégák együtt próbálnak megoldást találni a szervezés hiánya miatt fellépő problémákra. „Dugóhúzó van valakinél?” „Tányér mindenkinek jutott?” „Előbb adjuk át az ajándékokat, utána legyen zene?” Ésatöbbi, ésatöbbi.

Ha nem akarod, hogy a buli legnagyobb része szalvétakeresgélésből, önkéntes DJ-k vetélkedéséből, kínos viccmesélésből és YouTube-videók nézegetéséből álljon, akkor találj ki gyorsan legalább egy laza menetrendet, és próbáld meg felírni a lehetséges buktatókat! Gondolhatsz erre úgy is, mint egy gyors SWOT-analízisre.

Ha csak tíz percet és egyetlen A4-es papírlapot szánsz erre, azzal már rengeteg kellemetlenséget kerülhetsz el.

2. Ha lehet, húzzatok el az irodából!

De komolyan. Vagy legalább az épületen belül abból a térből, ahol dolgoztok. Semmi nem lehangolóbb, mint egy pohár bortól végre ellazulva megpillantani az asztalodon egy iratkupacot, amin jobb esetben január elején, rosszabb esetben már másnap délelőtt át kell rágnod magadat. Biztosan van valami kibérelhető helyszín, ha más nem, akkor néhány asztal egy bárban, ahol azt érezhetitek, hogy legalább a karácsony nem a munkáról szól.

3. Küldj egy rendes meghívót!

Itt nem kell aranyszegélyes borítékra gondolni, amit egy szolga nyújt át ezüsttálcán. Bőven elég, ha mindenki kap egy emailt, ahol szeretettel meghívják őt az itt és itt tartandó karácsonyi bulira, ekkor és ekkor. Aztán jöhet a többi fontos információ: mit hozzon/ne hozzon, mit vegyen vagy ne vegyen, hogyan talál el a helyszínre – bármi, ami lényeges lehet.

Nem túl szerencsés, ha ezeket az információkat legfeljebb egyszer üvölti el valaki az iroda közepén, aztán pedig az információk a jól ismert telefonos játékhoz hasonlóan kezdenek el terjedni.

Ilyenkor biztosan lesz, aki rossz helyre megy majd, olyan is, aki egy órával később érkezik, és persze előfordulhat, hogy valaki szimplán nem is értesül az egészről, mert éppen kiszaladt a mosdóba. Ezenkívül a meghívó ügyes pszichológiai trükk is: már önmagában is egy ajándék, ezért aki kapja, rögtön fontosabbnak érzi majd magát. És nem mellesleg nagyobb eséllyel érzi majd fontosnak magát az eseményt is.

4. Találj ki ültetési rendet!

Mint minden közösségben, egy cég dolgozói között is megfigyelhető a klikkesedés. Ez egy buliban ahhoz vezethet, hogy mindenki csak azzal beszélget majd egész este, akivel egyébként is ebédelni, vagy munka után sörözni szokott. Ez nem nagy élmény nekik sem – és különösen nyomasztóan hathat azokra a kollégákra, akik nem tagjai egyetlen ilyen csoportnak sem.

Próbáld úgy szervezni az estét, hogy az egymással ritkán (vagy talán sohasem) találkozók is kaphassanak esélyt az interakcióra

– az ilyen eseményeken kialakuló jó kapcsolatok a munkahelyi légkört is javítják. Ha lehet, alakíts ki asztaltársaságokat, szervezz valamilyen ültetési rendet!

5. Játsszatok valamit!

Egy néhány perces játék is segíthet abban, hogy oldottabbá váljon a hangulat és ne érezze úgy mindenki, hogy csak az agyatlan evésről és ivásról szól az este.

A szervezéskor viszont tartsuk észben, hogy nem mindenki az a típus, aki szereti Hugh Grant táncát előadni az Igazából szerelemből

vagy egy asztal tetején állathangokat utánozni az összes kollégája előtt.

Természetesen az introvertáltak kedvéért nem kell sudokuversenyt sem rendezni, de például egy kvíz lehet egyszerre szórakoztató, de a túlságosan kínos pillanatoktól mentes megoldás. Megkérhetsz például mindenkit, hogy küldjön magáról egy olyan tényt, ami nehezen hihető, mégis igaz. A csapatokba osztott kollégáknak pedig három név közül kell majd kitalálniuk, kiről lehet szó.

Ez a játék sem igényel több órás szervezést, mégis képes keretet adni az estének, közben pedig közelebb hozhat egymáshoz olyan embereket, akik az év többi részében talán egyáltalán nem beszélnek egymással. És egy céges karácsonynak végülis ez lenne a lényege.

 

Már követem az oldalt

X