1. Jó minőségű hússal dolgozzatok!
Akkor lesz jó a sonka, ha friss, nyers, füstölt sonkával kezdünk dolgozni – amennyiben már főzés előtt száraz a hús, nem lesz puha a végeredmény!
Fontos, hogy zsíros, kihízott hússal dolgozzunk, ez is szükséges ahhoz, hogy ne száradjon ki az étel, míg elkészül.
Ha tehetitek, NE vásároljatok gyorspácolt húst – egy hagyományosan pácolt, füstölt kötözött sonkadarab tökéletes lehet húsvéti fogásnak, de a gyorspácolt változatot kerüljétek a benne lévő adalékanyagok miatt!
2. Ne legyen túlfüstölt a hús!
Nem érdemes túlfüstölt hússal dolgozni, mert az ízek egyensúlyát felborítja, ha túl füstös az eredmény. Ha úgy gondoljuk, a nyers hús túl füstös az ízlésünknek, forraljuk fel egyszer a húst tiszta vízben. Egy perc főzés után le is önthetjük róla ezt az első, előfőző levet, és kezdhetjük is az „igazi főzést”.
3. Az kerüljön a fazékba, ami oda való!
Nálunk a lábasba mindig csak néhány dolog kerül: a (kötözött) sonka vagy sonkák, egy darab puha, friss kolbász, és annyi víz, amennyi ellepi ezeket.
4. Szép lassan főzzük a húst!
A húson múlik, mennyi ideig kell főzni a sonkát. A főzési időt elsősorban az határozza meg, mekkora a hús. A kisebb darabok általában 1,5 – 2 óra alatt elkészülnek, de van, amelyiknek öt óra is kellhet!
5. Húsz perccel azelőtt, hogy elzárjuk a lángot a hús alatt, tegyünk a lábasba tojásokat!
A tojás héja átengedi az ízeket, ezért ha sonkalében főzzük, csodálatos kísérőt kapunk a sonka mellé! Érdemes kipróbálni a fürjtojást is, hiszen fantasztikusan egészséges, és persze gyönyörű is.
6. Amikor megfőtt a hús, hagyjuk a saját levében kihűlni!
Amikor úgy látjuk, kellően puha lett a sonka, zárjuk el a vizet, de hagyjunk mindent a lábasban együtt kihűlni. Így tudjuk elérni, hogy a sonka szaftos maradjon, és ne száradjon ki!
7. A főzőlevet soha ne öntsétek ki!
A főzőlé tele van ízzel, sőt, a tojás héjából kifőtt kalcium is benne van. Ha nem tudjuk frissen elhasználni, fagyasszuk le kisebb üvegekben vagy légmentes zacskókban, dobozokban. Hónapokig eláll a fagyasztóban, és remekül ízesíti majd a különféle leveseket vagy akár rizottókat!
Ajánljuk még: