Húsvéti sonkafőzés: 7 tipp Borbás Marcsitól

Ünnep

Húsvéti sonkafőzés: 7 tipp Borbás Marcsitól

A sonkafőzés igen egyszerű, mégis könnyű elrontani. Ahhoz, hogy jól sikerüljön a húsvéti menü, csak néhány egyszerű alapszabályt kell követni.

1. Jó minőségű hússal dolgozzatok!

Akkor lesz jó a sonka, ha friss, nyers, füstölt sonkával kezdünk dolgozni – amennyiben már főzés előtt száraz a hús, nem lesz puha a végeredmény!
Fontos, hogy zsíros, kihízott hússal dolgozzunk, ez is szükséges ahhoz, hogy ne száradjon ki az étel, míg elkészül.
Ha tehetitek, NE vásároljatok gyorspácolt húst – egy hagyományosan pácolt, füstölt kötözött sonkadarab tökéletes lehet húsvéti fogásnak, de a gyorspácolt változatot kerüljétek a benne lévő adalékanyagok miatt!

2. Ne legyen túlfüstölt a hús!

Nem érdemes túlfüstölt hússal dolgozni, mert az ízek egyensúlyát felborítja, ha túl füstös az eredmény. Ha úgy gondoljuk, a nyers hús túl füstös az ízlésünknek, forraljuk fel egyszer a húst tiszta vízben. Egy perc főzés után le is önthetjük róla ezt az első, előfőző levet, és kezdhetjük is az „igazi főzést”.

3. Az kerüljön a fazékba, ami oda való!

Nálunk a lábasba mindig csak néhány dolog kerül: a (kötözött) sonka vagy sonkák, egy darab puha, friss kolbász, és annyi víz, amennyi ellepi ezeket.

4. Szép lassan főzzük a húst!

A húson múlik, mennyi ideig kell főzni a sonkát. A főzési időt elsősorban az határozza meg, mekkora a hús. A kisebb darabok általában 1,5 – 2 óra alatt elkészülnek, de van, amelyiknek öt óra is kellhet!

5. Húsz perccel azelőtt, hogy elzárjuk a lángot a hús alatt, tegyünk a lábasba tojásokat!

A tojás héja átengedi az ízeket, ezért ha sonkalében főzzük, csodálatos kísérőt kapunk a sonka mellé! Érdemes kipróbálni a fürjtojást is, hiszen fantasztikusan egészséges, és persze gyönyörű is.

6. Amikor megfőtt a hús, hagyjuk a saját levében kihűlni!

Amikor úgy látjuk, kellően puha lett a sonka, zárjuk el a vizet, de hagyjunk mindent a lábasban együtt kihűlni. Így tudjuk elérni, hogy a sonka szaftos maradjon, és ne száradjon ki!

7. A főzőlevet soha ne öntsétek ki!

A főzőlé tele van ízzel, sőt, a tojás héjából kifőtt kalcium is benne van. Ha nem tudjuk frissen elhasználni, fagyasszuk le kisebb üvegekben vagy légmentes zacskókban, dobozokban. Hónapokig eláll a fagyasztóban, és remekül ízesíti majd a különféle leveseket vagy akár rizottókat!

Ajánljuk még:

Gyermekeinket nem (csak) a csokik és a játékok teszik boldoggá: ötletek egy alternatív adventi kalendáriumba
Van az évnek egy különleges hónapja, amikor valahogy minden más, könnyebb és emelkedettebb, amikor valódi melegség költözik a szívünkbe. Az ünnepi készülődés szívemhez egyik legközelebb álló darabja az adventi kalendárium elkészítése, ami ugyanakkora (ha nem nagyobb) ajándék nekem, mint gyermekeimnek. Mert egy szívből alkotott kalendárium szeretettel, élményekkel és őrizendő emlékekkel van tele.