Ünnep

Ha virgácsot érdemel a gyerek, adj neki az ördög piruláiból!

Ma már legtöbbször csak a Mikulást várjuk, a krampuszt és az ördögöt elfelejtettük idehaza. A nevük viszont számos italban és ételben feltűnik, és kár volna kihagyni őket! Az ördög piruláival még a legmegátalkodottabb gyerekeket is meg lehet szelídíteni!

A december 6-án érkező Mikulás minden népnél más-más alakot öltött, nálunk fehérszakállú, puttonyos öregember, aki aranyos dióval, fényesre dörgölt almával ajándékozza meg a jó gyermekeket s az „élet vesszejével” veregeti meg a huncutabbakat. Puttonyában édességgel telt csomagok, szaloncukorral teliaggatott virgácsok, piros almák, déligyümölcsök rejlenek, kísérője a Krampusz, aki azonban csak a rosszalkodókat keresi fel.

Nálunk a képeslapok kínálatában a XIX. század végén jelentek meg az ördögöt, krampuszt ábrázoló lapok „Viselkedj jól!” felirattal: félelemkeltő alakként ábrázolták, a pokol tüzét jelképező vörös háttérrel, hatalmas tépőfogakkal, nyelvet öltve. Kezében a büntetés elrettentő eszközei: virgács, vasvilla, szurony. A hátán pedig puttony, amibe a rossz gyerekeket gyűjtötte.

Így nem csoda, hogy ma a krampusz ebben a formában ma már nem elfogadható, sőt, Magyarországon a krampusz meg az ördög elmaradt a szokásokból, talán hazánkban csupa jó gyerek van, azért. Számos országban azonban még elevenen él ez a hagyomány, például Ausztriában advent idején szinte minden településen rendeznek Krampuszjárást (Krampuslauf), ahol ördögszerű alakoknak beöltözött vállalkozó kedvűek ijesztgetik az embereket.

A krampusz és az ördög azonban nálunk is megmaradt a decemberi időszak ételeiben, italaiban.

A krampampuli nevében is utal névadójára, és olykor ördögfejet ábrázoló pohárban szolgálták fel. Ennek a legjobb receptjét Borbás Marcsi nemrég tette közzé. Sokszor kerül a szilveszteri mulatság asztalára, de már mikuláskor is feldobhatjuk vele az estét, ha a gyerekeket már ágyba dugtuk.

Egykor a mikulásvásárokban krampusz- és ördög formájú édességeket árultak. Miféle kéjes érzés leharapni egy ijesztő figura fejét, és ezzel ki is húzni a félelem méregfogát! Az édes figurák legtöbbször csokoládéból, cukorból, aszalt szilvából, később marcipánból készültek. Ma már jószerével kiszorultak a színes csokifigura-kínálatból.

Vannak viszont ikonikus sütemények, amelyek a mikulásvárás fényét édesítik meg. Ilyen az ördögszem, aminek többféle receptje ismert. A legkelendőbb nálunk a mákkal ízesített tésztából sült, közepén sűrű szilvalekvárt mutogató változat. És persze az ördög pirulái, amely szintén minden háznál másként készül, sütő sem kell hozzá. Miközben kóstolgatjuk, elmerenghetünk: vajon az ördög ilyen pirulákkal csábította el a rosszakat, hogy zsákba gyömöszölje őket? Vagy éppenséggel ezzel lehetett lekenyerezni, hogy dolgavégezetlenül továbbálljon?

Ördög pirulái

krampusz-ordog-pirulai

 

Hozzávalók:

  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg finomra darált mandula
  •  8 dkg mazsola
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojásfehérje

a hempergetéshez:

  • 10 dkg csokoládés tortadara

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A porcukrot a finomra darált mandulával összekeverjük. Beleszórjuk az apróra vágott mazsolát, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, azután belereszeljük a csokoládét s végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Lassú tűzön, szüntelenül kever­getve sűrű masszává olvasztjuk össze. Vizes kézzel mogyorónyi golyócskákat formálunk belőle és csokoládés tortadarában meghempergetve tesszük tálra.

 Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

 

 

 

Már követem az oldalt

X