TudatosVegasz

5 dolog, amivel faraghatsz a karácsonyi költségeken

Észszerűséget a karácsonyi készülődésbe!

Idén 1200 milliárd forintot költhetnek a magyarok karácsonykor, decemberben, ami rekordot jelent – legalábbis Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ezt nyilatkozta nemrégen. Ajándékokért állítólag fejenként 48-50 ezer forintot fizetünk.

Kétségtelen: a karácsonyi időszak megterheli a pénztárcát, aminek hatása majd csak januárban érződik igazán. Az ünnepre való készülődésben sokan keresnek mindenféle ürügyet a túlköltekezés igazolására, gondoljunk csak az „az a FULL_HD Smart televízió most 20%-kal olcsóbb volt és különben is rossz a szemem!”-féle kifogásokra. Na meg ott a visszatérő, megkérdőjelezhetetlen érv: „karácsony van, mikor, ha nem most?”.

Ha több tízezer forintot költesz ajándékokra, akkor az utolsó dolog, amit megengedhetsz magadnak, az, hogy még több pénzt költs a nem szükséges dolgokra. Nem mintha minden drága ajándék a szó szoros értelmében „szükséges” lenne, de ez már egy másik dolog.

Ha elérted a karácsonyi költségvetésed korlátját (amit jó előre kiszabni!), előfordulhat, hogy csökkentened kell a kiadásokat más területeken.

Ilyen lehet például:

1. A dekoráció

A lakásnak és a karácsonyfának nem kell olyan fényárban úsznia, mint Las-Vegasnak. Dekorálj egyszerűen és az évek óta használt lámpákkal, díszekkel. Ha valóban szükséged van új égősorra, díszekre, akkor előfordulhat, hogy a máshova szánt összegekből kell majd faragnod.

2. Csomagolópapír

Remélhetőleg sokan megtartottuk a tavaly ajándékcsomagolókat, legalábbis azt, ami simán használható még. Ha pedig eltettük, használjuk is! Ha valami csoda folytán nincs otthon fölösleges csomagolópapír vagy táska, akkor nyugodtan használd a lehető legolcsóbb csomagolópapírt – inkább az ajándékra költsd a pénzt, ne a csomagolásra.

3. Étel-ital

Ha betervezted a költségvetésedbe a forralt borozást, sült gesztenye evést, akkor minden rendben van. De tudod, mennyi pénzt takaríthatsz meg, ha kihagyod a karácsonyi vásárban való túlzott evést-ivást, költekezést? Ha csak egyszer látogatsz el a karácsonyi vásárba és nézelődés közben eszel egy lángost és iszol egy forralt bort, máris 2600 forintot fizetsz. Ha családosan mész, ezt a számot szorozd a családtagok számával. Ezt a sok pénzt fordíthatod praktikusabb karácsonyi kiadásokra – például a házastársad, gyereked ajándékára!

4.Kézzel készített ajándékok

Sokkal személyesebb és olcsóbb ajándékokat adhatsz ismerőseidnek, ha nem itt-ott vásárolod őket, hanem otthon elkészíted. Lehet ez például egy sütiből vagy kekszből álló csomag, amit aztán ízlésesen becsomagolsz. Külön feldobja az ajándékot, ha a kísérőkártyát is kézzel készíted! 

5. Ruházat

A karácsonyi partikon való részvételhez valószínűleg nincs szükséged új ruhára. Jó eséllyel lapul a szekrényedben egy-egy ünnepi ruha – hidd el, senki nem fog rá emlékezni, hogy ez volt rajtad tavaly is. Pláne, ha feldobod egy csinos sállal vagy néhány kiegészítővel. Inkább a meglévő holmikat variáljuk, mintsem újak után szaladgáljunk egész decemberben!

 

Már követem az oldalt

X