Tech

Téged mennyire verhetnek át a neten? – Kvízünkből kiderítheted!

Félrevezető, az eredetivel szinte tökéletesen megegyező ál-weboldalak, nemlétező csomagokról értesítő SMS-ek, elmaradt számla befizetésére ösztönző e-mailek, eladó termékeink megvásárlásával kecsegtető üzenetek – az online tér csalói számára a hiszékenység kifogyhatatlan tárháza áll rendelkezésre, hogy megkárosítsák az interneten böngészőket. A jó hír az, hogy lehet ellenük védekezni!

Ha szokatlan, akár párszáz forintos ismeretlen tranzakciókat látunk a bankszámlánkon, vagy nem sikerül belépni a saját fiókjainkba, nagy valószínűséggel illetéktelenek kezébe kerültek adataink. Ilyenkor ők költik a pénzünket, belépnek és akár el is lopják fiókunkat, hogy akár a nevünkben újabb embereket károsítsanak meg. Ha valamelyik fiókunkban a bankkártyaadataink is el vannak mentve, akkor annak is búcsút inthetünk… Jó hát elkerülni ezeket a helyzeteket, amit minimális energiabefektetéssel meg is tehetünk, és így hamar IT-hőssé válhatunk.

A cégek régóta nagy gondot fordítanak arra, hogy egyre eredményesebb vírusellenes programokkal védekezzenek a csalók ellen, de érdemes figyelni arra is, hogy saját eszközeinken se tegyük ki magunkat veszélynek. Független szakértők szerint az ESET otthoni használatú antivírus-programjai hatékonyan hárítják el a csalók támadásait, emellett pedig nagyon fontos, hogy mi magunk is egyre nagyobb tudatossággal használjuk az internet adta lehetőségeket. Kvízünkből kiderül, te mennyire vagy tudatos felhasználó!

A cikk megjelenését az ESET támogatta.  

Ajánljuk még:

A digitális világ szorításában vagy Matula bácsi ölelésében lennél inkább? – a Tüskevár mint elvonulás

Érezzük, nyilván érezzük, hogy az életünk felgyorsult, és a digitális technológia eszközei révén sokfelől bombáznak az ingerek, illetve az app-értesítések. Olyan ez, mint a vízben fővő béka esete, lassan alakult ki ez a helyzet, és nem vesszük észre, mekkora a kontraszt a mostani hétköznapok, illetve a régebbi idők között. Csak akkor derül ez ki, ha valami nem mindennapi történik. Az én esetemben ez egy könyv volt: méghozzá a Tüskevár.

 

Már követem az oldalt

X