Tech

Alkalmazások, amikkel kitárul a világ: kedvenc felfedezőappjaink

Bevallom: nem vagyok egy nagy app-guru, viszont van egy terület, aminek alkalmazásaival tele van a telefonom: ez a kirándulás és természetjárás. Nem győzöm kihasználni a technológia adta lehetőségeket: növény- és állathatározók, útvonalak, időjárásjelző és látnivalókat listázó appok gyűlnek a telefonomon. A kedvenceimet ajánlom.

Birdnet

A birdnet egy izgalmas madárfelismerő alkalmazás. Segítségével számos olyan madarat azonosíthatunk, amit megfigyelni nem tudunk, mert vagy nagyon rejtőzködik, vagy nincs rá jó látószögünk. A program a madárdalokat elemzi egy hangfelismerő és analizáló szoftver segítségével. Felismeri az európai énekesmadarak „dialektusainak” mintázatát, és a helyadatok bekapcsolásával minimálisra csökkenti a tévedés lehetőségét. Nem kell mást tenni, mint beállítani az alapadatokat, elindítani a felvétel gombot, kijelölni az elemezni kívánt tartományt, és várni, hogy a program kiadja a felismert fajokat. 

Plantnet

Egy nagyon kedvelt növényhatározó, aminek használata pofonegyszerű: készítünk egy képet a növényről, megadjuk azt a növényi részt, ami alapján az elemzést végeznie kell (például levél vagy virág), és összevetjük a kidobott növénylistával. Az azonosítás általában annyira pontos, hogy az első három helyen biztosan megtaláljuk az adott növényt.

A PlantNet alkalmazás használatával nemcsak azonosítunk egy növényt, de egyben a növények biológiai sokféleségével foglalkozó civil tudományos projektnek is részei leszünk. Ennek jelenleg 22 programja van: 16 földrajzi, 3 dísz- és kultúrnövényekkel kapcsolatos tematikus projekt, valamint 3 mikro projekt. Úgyhogy hajrá, hobbitudósok, itt szuper közösségre és szerteágazó tudásra tehettek szert!

KOPÓ

A KOPÓ alkalmazás a természetet járva segít beazonosítani az állatnyomokat. A folyamatot egy mesterséges intelligencia (AI) alapú megoldás segíti, de a felhasználók hagyományos kérdéssor megválaszolásával manuálisan is be tudják azonosítani a nyomokat. Gyerekeknek garantált élmény! Jelenleg a Magyarországon előforduló 30 leggyakoribb emlős lábnyomát képes felismerni, és az állatok adatlapjait olvasgatva élőhelyüket, szokásaikat is megismerhetjük.

Fa book

Egyszerűen imádom. A fák önmagukban is csodálatosak, de az az élmény, hogy az erdőben járva azonosíthatjuk őket, és megismerhetjük történetüket, egyszerűen leírhatatlan. A fahatározó 350 fényképpel segít bennünket, külön rügy-, habitus- vagy kéregfelismerésben is, 17 erdőtársulással kiegészített adatbázist érhetünk el benne, ráadásul szuper, gyerekeknek is tetsző játék is van benne.

Az applikációt és az online fotótárat fejlesztő Országos Erdészeti Egyesület célja a hazai erdőkkel kapcsolatos ismeretterjesztés, az erdők gazdagságának és értékeinek megjelenítése volt – szerintem abszolút révbe értek vele! 

Kétéltű- és hüllőhatározó

A Magyar Madártani és természetvédő Egyesület, illetve a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület telefonos alkalmazása az összes, hazánkban előforduló – 17 kétéltű- és 18 hüllőfaj – terepi azonosításához nyújt segítséget. Tavaly új funkcióval is bővült az app: az általunk megfigyelt hüllő vagy kétéltű adatait a határozó adatfeltöltési funkciójának segítségével rögzíthetjük, ezzel a szakemberek munkáját is segíthetjük.

Ideális alkalmazás a témában most indulóknak: már egy kiválasztott határozó jegy alapján megmutatja a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is van mód, például alakjuk, színük és a megfigyelt élőhely alapján. Így az abszolút laikusoknak is garantált a sikerélmény! 

Gombahatározó

Az egyik legjobb értékelést kapó alkalmazás a Mushroomizer: 530 különböző gombafajt tartalmaz, különös figyelmet szentelve az ehető gombákra és azok hasonmásaira. Nagy pontosságú alkalmazás, amiben a leleteket és helyszínek listáját elmenthetjük, de offline azonosító könyv is van hozzá. Megmutatja a hasonló gombákat, tájékoztat az összetévesztés veszélyéről, és az egyes gombafajok leírása és képei offline is elérhetők. Gombabolondoknak tökéletes, és rendkívül hasznos – de a gombavizsgálók munkáját ne bízzuk rá száz százalékban!

Közkutak 

Magyarország köz- és ivókútjai, ivócsapként használható tűzcsapjai, és a Refill projekt keretén belül azon vendéglátóipari egységek listája, ahol ingyen tölthetünk vizet. Nagyon hasznos alkalmazás a környezettudatos túrázóknak!

Kisvasutak 

Az alkalmazás a hazai kisvasutas érdeklődőknek készült. Megtalálhatóak benne a hazai kisvasutak, a hozzájuk tartozó szállások és látványosságok, ráadásul térképpel, kiegészítő információkkal. A kisvasutak bemutatóján kívül megtalálhatók benne a vonalak megállóinak nevei, menetrendjük, díjszabásuk, de lehet tájékozódni a kapcsolódó rendezvényekről is.

Erdőjáró

Nagyon hasznos eszköz ez a túrázás kedvelőinek, de azoknak is, akik csak most ismerkednek a természetjárás szépségeivel. Segítséget nyújt a környék látnivalóinak felfedezésében, a gyalog- és kerékpáros túrák tervezésében és az élővilág megismerésében. Letölthető, részletes térképeket tartalmaz, segítségével tájékozódhatunk olyan helyeken, ahol már nincs internetkapcsolat. Emellett érdekes erdei programokat kínál, és olyan információk is elérhetőek benne, mint például az elsősegély-nyújtási segédlet, szálláshelyek vagy tűzrakó helyek listája.

Választék van bőven, az élmény már vár, úgyhogy nincs más hátra, mint előre: az online térben és az erődjárásban is!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X