SZPSZ

Érzelmi megcsalásról akkor beszélünk, ha... – A szakértő válaszol!

Ahhoz, hogy meg tudjuk fogalmazni azt, hogy mikor beszélünk érzelmi megcsalásról, először azt kell leszögezni, hogy egyáltalán mit értünk megcsalás alatt. A szegedi Benák-Tömöri Judit, klinikai szakpszichológus, pszichológus tanár, szexuálpszichológus és szexuálterapeuta szerint azonban már ez a definíció is igen eltérő lehet...

A megcsalás ugyanis mindenki számára mást jelent. Az, hogy ez a bizonyos határ hol húzódik, többek között attól is függ, hogy:

  • a pár tagjai milyen mintát hoznak otthonról
  • milyen az alaptermészetük
  • mennyire magas az érzelmi intelligenciájuk szintje
  • milyen célok állnak előttük
  • hány szerelmi kapcsolatot létesítettek már azt megelőzően, mielőtt összejöttek.

Így lehet az, hogy van, ahol a csók még belefér, másnál már a flörtölés sem... 

Elsődleges: tudni, mi a másik álláspontja

A párkapcsolat sikeressége szempontjából hasznos, ha a megcsalás, azon belül pedig az érzelmi és fizikális megcsalás kérdésben is szabályokat fektetünk le. A legjobb természetesen az, ha egyezik a véleményük a partnereknek, ellenkező esetben viszont akár rövid időn belül súrlódásokra és féltékenységre épülő konfliktusokra kell számítaniuk. A szakértő szerint azért is érdemes ezt a kérdést már a kapcsolat elején tisztázni, mert vannak, akik megcsalásként tekintenek egy harmadik személy átölelésére vagy megpuszilására, de akadnak olyanok is, akiknél mindez semmit sem jelent, és csak a szexuális aktus számít megcsalásnak. 

Holott már az a bizonyos ölelés és puszi is lehet az, ha nem egyszer történik, és tele van érzelemmel.

Az érzelmi megcsalás alapját ugyanis a flörtölés képezi.

Ez pedig azt jelenti, hogy az adott illető már nemcsak elméletben játszik, hanem a kimondott és leírt gondolatait, valamint cselekedeteit is érzelmekkel tölti meg a harmadik fél iránt.

Az érzelmi hűtlenség látszólag ártalmatlan: a partner nem lép félre, nem keveredik intim testi viszonyba mással. Viszont mély, közeli lelki kapcsolatban van azzal a valakivel, akiről lehet, nem is hallottunk még. Rá gondol mosolyogva, neki szeretné először elmesélni, ha valami jó dolog történik vele.

Benák-Tömöri Judit elmondása szerint úgy az érzelmi, mint a fizikális megcsalásnak egyértelmű jelei vannak. Ezek legtöbbször a megszokott, már-már rutinszerű cselekedetek elmaradásaiban fedezhetők fel. Ilyen lehet a reggeli csók, az ölelés, egy-egy érintés, kézfogás, esetleg a szexuális együttlét hanyagolása, de mindezek túlkompenzálása is utalhat erre.

Az esetek többségében munkatársról, barátról vagy épp egy közeli ismerősről beszélünk, aki felkeltette az érdeklődést, megdolgoztatta a fantáziát. Mindez a pszichológus szerint gyakran csak egyfajta kompenzáció. Egy eszköz, hogy az adott személy felhívja a párja figyelmét arra, hogy véleménye szerint a kapcsolatukban nincs minden rendben. Hiányt él meg valahol, amiről nem tud nyíltan beszélni, de valaki más közelében megéli azt, amit otthon talán már nem tud...

Persze vannak szelídebb módszerek is a hiány pótlására, például az őszinte, nyitott és bátor beszélgetések otthon; ahol elmondhatja, mi bántja, mire lenne szüksége. Egy szerelmi kapcsolat minden téren erre kellene, hogy épüljön ahhoz, hogy stabil és élvezhető legyen. A pszichológus szakmai tapasztalatai az mutatják, hogy a kommunikáció jelentheti a megoldást is azokban az esetekben, ha az érzelmi és/vagy fizikai megcsalás bekövetkezett. A legjobb tehát mielőbb ismertetni a partnerrel mindezt, ugyanis ez lehet az egyetlen lehetőség arra, hogy orvosolni tudja az illető a kialakult helyzetet, feltéve, ha azt a megcsalást elszenvedő fél is akarja.

És, hogy melyik fáj jobban?

Ez ugyancsak sok mindentől függ. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szexuális úton történő megcsalás még mindig elviselhetetlenebb, kivéve akkor, ha az csak egyszeri, illetve rövid ideig tart, és a pár azon tagja, aki elköveti el sem mondja azt. Ám sokszor az érzelmi hűtlenség is ugyanennyire tud fájni, főleg akkor, ha az hosszabb ideig tart, illetve ha a félrelépő fél azt mondja, hogy nem jelentett semmit a számára. Ezzel ugyanis elgondolkodtatja a másikat, hogy vajon, ha ez tényleg így van, akkor miért volt rá szükség, miért kellet kockára tenni vele a kapcsolatot. Lehet tehát ezzel takarózni, ám ebben az esetben még megalázóbb és érthetetlenebb lesz a másik fél számára a hűtlenség...

Nyitókép: Pixabay

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X