Egy puszira, csókra számtalan okunk lehet. Része lehet az a köszönésnek, elköszönésnek, a szerelmünk felé tett érzelemkimutatásnak, az intim együttléteknek, de még olyan fontos rituálénak is, mint az esküvő. És ha már ennyit csináljuk, mi az, amit érdemes tudni róla – a tudomány szerint?
Csókolózni ösztönös dolog. Vagy mégsem?
Amikor csináljuk, legtöbbször ösztönből, érzésből jön és jól érezzük magunkat tőle, de ha belegondolunk, mégis furcsának hat a csókolózás, mint olyan. Hiszen mi értelme van cuppantani egyet egymás arcára, vagy éppen összeérinteni a szánkat, esetleg a nyelvünket valaki máséval? Nos, ez még a tudomány számára sem teljesen világos.
A mai napig kérdéses, hogy a csókolózás egy ösztönből jövő vagy inkább tanult viselkedés-e. Arra például, hogy tanulás eredménye, egy bizonyíték az, hogy vannak olyan törzsek a világban, ahol nincs kultúrája a csókoknak, pusziknak. Ezzel szemben az ösztönös viselkedés-koncepció mellett szóló érv, hogy az állatvilágban is van hasonló gesztus, például az orr összedörgölése, vagy a kutyák nyalogatása. A bonobo majmokra pedig élő bizonyítékként tekintenek, akik bizonyítani akarják, hogy a csókolózás ösztönös, ugyanis a bonobók nagyon hasonlóan csókolóznak, mint az emberek.
Ma már az uralkodó nézet az, hogy a csókolózás evolúciósan hasznos tevékenység, melynek során tulajdonképpen kiszimatoljuk, milyen is a másik személy, ebben pedig a feromonok segítenek nekünk. Egyesek úgy fogalmaznak, a csók olyan, mint egy állásinterjú, azzal a különbséggel, hogy itt a kritérium, aminek meg kell felelni, az a mi genetikánkhoz való illeszkedés.
Oxitocin, dopamin és egyéb hormonok
Bár az oxitocint leggyakrabban a szülés és a szoptatás témája mentén emlegetjük, a csókok esetében is egészen fontos szerepet tölt be, méghozzá a kötődésen keresztül. Amikor csókolózunk, az agyunk nagymennyiségű oxitocint termel, ami aktiválja a „szeretet-érzést”. Egyes tanulmányok szerint férfiaknál az oxitocin segít a monogámia fenntartásában és a párjukhoz való kötődésben, ilyen módon tehát a csókolózásnak hosszabb távon is nagy jelentősége lehet.
Mindezt csak tovább fokozza a dopamin megjelenése, ami a boldogságérzetet növeli. Amikor valami olyat csinálsz, olyan emberrel, ami neked jólesik, a dopamin segít, hogy ez az érzés tovább fokozódjon, akár eufóriával töltsön el.
A listából persze nem maradhat ki a harmadik nagyon fontos, boldogságot fokozó hormonunk, a szerotonin sem. Amikor csókolózunk, szerotonin szabadul fel, vagyis a hangulatunk javul, így nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbaknak érezzük magunkat. Egy tanulmány szerint a férfiak nyála tesztoszteront tartalmaz, ami partnerük szájába kerülve képes befolyásolni a libidót. Nem meglepő tehát, hogy a vizsgált férfiak gyakrabban kezdeményeztek olyan csókot, ahol a nyitott szájon keresztül könnyebben megvalósulhat a nyálcsere.
Na és a szemek?
Miért csukjuk be a szemünket, ha csókolózunk, és miért vesszük rossz néven, ha valaki mégis kinyitja? A közgondolkodásban lévő magyarázat szerint azért, mert túl közel van a másik ahhoz, hogy rendesen fókuszálhassunk rá, ha tehát nyitva lenne a szemünk, homályosan látnánk a másikat, esetleg automatikusan kancsalítanánk. Mások szerint a becsukott szem azt jelzi, hogy bízunk a másikban és biztonságban érezzük magunkat, így felül tudunk kerekedni azon az evolúciós késztetésen, hogy állandóan monitorozzuk a környezetünket. A Londoni Egyetem kutatói úgy vélik, azért hunyjuk be a szemünket csók közben, mert nem tudunk egyszerre két érzékszervünkre fókuszálni, így a látványt jobb kiiktatni ahhoz, hogy valóban meg tudjuk élni a csók élményét.
A tudomány ugyanakkor nem erősíti meg egyértelműen, hogy a nyitott szemmel való csókolózás bármilyen szempontból rosszabb lenne, mint a csukott szemes – szóval csinálja mindenki, ahogyan jólesik, már csak azért is, mert az egészségünknek is jót tesz. Illetve...
Csók és egészség
Amikor a csókolózásra gondolunk, az egészség több oldalról is eszünkbe juthat: gondolhatunk fizikai és mentális egészségre, illetve előnyök és hátrányok is kerülhetnek képzeletbeli listánkra. Nyilvánvaló, hogy vannak egészségügyi kockázatai annak, ha valakivel ilyen szoros fizikai közelségbe kerülünk; számos baktérium átadható, könnyebben terjednek a vírusok is – nem véletlen, hogy a mononukleózist korábban csókbetegség néven emlegették.
De a csókolózásnak számos előnye is van. A termelődő, boldogságért felelős hormonok és a kortizolszint együttes csökkenése segít, hogy nyugodtabbnak érezzük magunkat. Ha pedig nyugodtabbak vagyunk, valahogy minden könnyebbé válik: jobb beszélgetőpartnerekké válunk, türelmesebbek, rugalmasabbak leszünk. A csókolózás serkenti az adrenalintermelődést is, így segít abban is, hogy éberebbé váljunk. A szenvedélyes csókolózás fokozza a kalóriaégetést, így javítja az anyagcserét.
Egy Németországban végzett tanulmány eredményei szerint
öt évvel tovább éltek azok a férfiak, akik munkába induláskor csókkal búcsúztak párjuktól.
Ugyanezen kutatóknak vannak eredményeik arról, hogy akik nem köszönnek ilyen módon el reggel, nagyobb eséllyel szenvednek autóbalesetet, és több időt töltenek távol a munkájuktól betegség miatt. Természetesen nem állítható, hogy mindettől kizárólag a csókolózás védene meg, ugyanakkor közvetett módon nagy szerepe lehet benne. A csókok növelik az intimitást, a jobb intimitásban élő párok pedig összességében nagyobb jóllétet tapasztalhatnak. Ez pedig kihat az élet többi területére: kevésbé lehangoltak, jobban tudnak koncentrálni (például vezetés közben is), harmonikusabbnak érzik magukat, és ez hatással van a mentális és a fizikai egészségükre is.
A csókolózásnak tehát, ha járhat is némi egészségügyi kockázattal, összességében mégis több az előnye, mint a veszélye – az pedig külön előny, hogy még élvezetes is csinálni!
Ajánljuk még:
A kéz íze: ezért más mindig, ha nagymama készíti a desszertet
Egészségtelen, elhízunk tőle, és azt sem tudjuk, mennyit eszünk belőle: a nátrium-glutamátról
Tucatnyi gyógynövényes tea az őszi gondokra
Lelkünk állapota a tányéron: ez állhat a zugevés, túlevés, stresszevés hátterében
Az olyan étkezési zavarok, mint az anorexia, bulimia vagy orthorexia talán már sokaknak ismerősek. De mi van akkor, ha diagnosztizálható zavarról nem beszélhetünk, mégis gondjaink vannak az étkezés területén? Mi a zugevés és miért csináljuk? Miért esszük túl magunkat? Mitől függ, hogy stresszevők vagyunk, vagy egy falat sem megy le a torkunkon olyankor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!