Szocio

Bakancslistás dokumentumfilmek az idősödésről – ha inspiráló történetekre vagy kíváncsi

Ahogy a nyugati világ polgárainak átlagéletkora emelkedik, és az egészségben eltöltött évek száma fokozatosan növekszik, egyre több dokumentumfilm-rendező gondolja azt, hogy az idősebb korosztály élete érdekes, izgalmas téma lehet. Az elmúlt két évtized legsikeresebb, a kritikák által is elismert alkotásait ajánljuk.

Az idősebb emberek életéről szóló dokumentumfilmek számos megható és inspiráló történetet mesélnek el, amelyekkel gondolkodásunk előítéletektől mentesebbé válhat, és jobban megérthetjük azt, hogy az öregedés (ageing) folyamatában mindenki érintett. Ráadásul

erre fizikailag, lelkileg, szellemileg és spirituálisan nekünk is fel kell készülnünk.  

A Young@Heart (magyarul: Örökifjak) című, 2007-es alkotás például egy idős, northamptoni énekkarról szól, amelynek tagjai – bár a kórus átlagéletkora 81 esztendő – rock and roll dalokat adnak elő, és megmutatják, hogy az életkor nem korlátozza a szenvedélyt és a kreativitást, s ezzel együtt mintegy „visszaéneklik” magukat fiatalabb koruk kalandos, szerelemmel és emberi kapcsolatokkal gazdag világába.

Az Alive Inside – A Stroy of Music and Memory (szabad fordításban: Élettel telve) egy 2014-es mű, ami amerikai közösségi finanszírozásban valósult meg, és a zene pozitív hatását vizsgálja az idős emberek memóriájára, illetve hangulatára, különösen a demenciával élő emberek esetében. De szerepel a filmben bipoláris depresszióval és sclerosis multiplex-szel küzdő beteg is.

A The Age of Love (A szerelem korszaka) című, 2014-es alkotást a New York államban található Rochesterben forgatták: a szerelmi életről és a randizásról szól a legidősebb (70 és 90 év közötti) emberek világában, bemutatva, hogy soha nincs késő újra megtalálni a szerelmet.

Az Alive and Kicking (Él és Mozog) 2016-ban készült, a tánc és a swing történetére, illetve jelenkori kultúrájára összpontosít, bemutatva, hogyan találják meg boldogságot és lelki közösséget a táncban a különféle korú, más és más életproblémákkal küzdő táncosok.

A 2010-es Gen Silent (Néma generáció) Stu Maddox dokumentumfilmje, amely az LMBT idősek helyzetét vizsgálja, hat, Boston környékén élő ember élettörténetét mutatva be, akik néha elrejtik az azonosságukat a korukból adódó kihívások miatt.

The Salt of the Earth (A Föld sója) egy francia-olasz-brazil dokumentumfilm a mai is élő Sebastião Salgado világhírű fotográfus életéről és munkásságáról szól. A művész évtizedeken keresztül dokumentálta a történelmi eseményeket és az emberi szenvedést, de a filmben egy új útja jelenik meg: idős emberként és művészként leborul a természet fantasztikus csodái előtt.

A két német filmes, Peter Bardehle és Andreas Martin által 2016-ban forgatott Athos című német dokumentumfilm a görögországi Athos területén, szakrális államban élő férfi szerzeteseket mutatja be, akik leginkább a világ és önmaguk üdvéért imádkoznak a csodálatos mediterrán világban. Mindent maguk állítanak elő, és mindent megtesznek azért, hogy tiszta gondolatokkal éljenek egész életükben – közöttük számos idős és boldog ember található, akiknek az élete erkölcsi például szolgálhat a profán világban is. Ezt a filmet a Netflixen is játsszák.

A 2019-es Mother (Anya) című művet egy fiatal belga rendező, Kristof Bilsen forgatta, Thaiföldön játszódik egy olyan idősotthonban, ahová gazdag svájci családok helyezik hozzátartozóikat, ha már nem tudják őket ellátni, vagy úgy érzik, erre már nem képesek. Azért döntenek így, mert a paradicsomi körülmények reményeik szerint nagyobb nyugalmat adnak, de egyszersmind azért is, mert így kevesebbet kell a messzi távolból látogatniuk szeretteiket, akiket békében és nyugalomban tudnak az idilli világban. A film gyönyörűen mutatja be az egyik ápolónő, Pomm és az egyik ápolt, Elisabeth szoros baráti viszonyát, rámutatván arra is, hogy az ápolási szakmában igazi elhivatottság nélkül nem érdemes dolgozni.

Ezek a dokumentumfilmek különböző szempontok szerint tárják elénk az idős emberek életét, és mélyebb megértést, empátiát nyújtanak a korosodás folyamatával küzdő emberek iránt, betekintést nyújtva az előttük álló kihívások és lehetőségek világába. Ha van időnk és kedvünk, érdemes ezeket megkeresnünk a különféle videócsatornákon, nem fogunk csalódni!

Nyitókép: youngatheartchorus.com/film

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X