A hiányzó őr háza: élő történelem a Király utcán
Hat őr, az egyikük eltűnt, hűlt helyén vastraverz áll ki a falból. Szomorú csere, elárul ezt-azt az utókor igénytelenségéről. Mégis érdemes emelt fővel és nyitott szemmel sétálni, a Király utcán is, mert a házak itt is mesélni tudnak…
Ma semmi nem emlékeztet a Práter utca 9. regényes életű lakójára: a vagyonát szegényeknek adományozó festőre
Práter utca és a klasszikus nyolcadik kerület. A Pál utcai fiúk környéke, bár azóta változott a világ némileg. A Corvin, és a Corvin-negyed közvetlen szomszédsága, ahol az utóbbi évtizedben felhúzott színvonalas, fákkal körülvett házak sokasága új színt vitt a környék hangulatába. Forró, nyári napon vitt erre az utam. Ahogy a körút felöl bekanyarodtam, rögtön feltűnt egy homlokzat. Hullámos halványrózsaszín óriás, legfelül ígéretes műteremablakkal.
Pillangókról híres, hímzett bérház: egy szecessziós csoda Zuglóban
Pesten járunk, a Keleti Pályaudvar mögötti, kevéssé sétára csábító részeken, pontosabban a Thököly út és a Dózsa György út kereszteződése magasságában. Ugyan már nincs macskakő, ami rázta az erre autózó pesti népet úgy fél évszázadon át, de a nem csituló, folyamatosan zúgó forgalom maradt. Nem néz itt körül senki, vagy ha mégis, nem a szépet keresi. Pedig napfényben fürdik a matyó hímzést idéző, kékvirágos homlokzat, régi idők tanúja, mesélő ház.
Párját ritkító érték: Pest talán legszebb színesüveg ablakai a belvárosból
Az úgynevezett klasszikus zsidónegyed, vagyis Erzsébetváros, és a katolikus gyökerű Terézváros határán járunk, a Király utca és a Nagymező utca torkolatánál. Az út egyik oldalán a Szent Teréz templom, azzal szemben magas, fehér falakkal néz ránk egy egészen különös szépségekkel és regényes történettel bíró bérház.