Így épült Budán székelykapu – a könyvkötő, a pszichiáter és a költő háza

Sashegy, keleti lejtő. Ez a hegy árnyékos oldala, de innen nyílik kilátás a Várra és a környező dombokra, a városra. Ez a domboldal épült be elsőnek, leginkább az 1930-as, ’40-es években. De találunk még néhány korábbi, mindent túlélt, mindent látott, XIX. századi mohikánt. Közülük való egy igazi mesebeli mézeskalácsház, legalábbis az én gyerekkoromban még az volt. Faragott kapujával és díszeivel titokzatos volt, nem evilági, repkénnyel befutott villa, amelyből alig látszott az utcáról valami, de az a kevés szép volt, faragott, regényes, éles ellentétben a szomszédos betonkocka társasházakkal. Ráadásul a Nagy Mesemondó, Benedek Elek unokája lakott itt, egy ősz hajú, bajszos bácsi, mindig elegáns, régi vágású úr, akinek a papája és nagypapája, továbbá ő maga is híres író volt. Erdélyből származott a család, ezt mindenki tudta, ezért a faragott kapu, mögötte az erdélyi hangulatú, fafaragott házikó a város közepén. És a ház története is megér egy mesét.

Tornyos, rózsadombi villában lakott „az Úristen szárnyas angyala”

A Rózsadomb tetején húzódó Berkenye utca most sem rossz környék. Keskenyke járdája ugyan kissé rozzant állapotban van, az úttestre is ráférne némi felújítás, autók parkolnak mindenütt, a kockaházak kora pedig ezt az utcát sem kímélte, de az itt-ott megbújó villák sokat elárulnak a fénykor hangulatából. A hatos ház nem sokat mutat magából: kerek tornya és kisebb, vélhetően kiszolgáló helységek ablakai néznek az utcára, a meredeken lejtő telek elrejti a kert felé néző, az utcai frontnál eséllyel sokkal szebb homlokzatot a kíváncsi tekintetektől.

Egy színész álma, avagy mesélő, meseszép ház ott, ahol sosem várnád
Van, amikor egy ház úgy vonzza az embert, mint a mágnes. Az álmoskás, téli fényben csak úgy ragyogott a meleg sárga homlokzat, a frissnek tűnő felújítás kiemelte a mozgalmas homlokzati díszítést. Mindenféle nőalakok tekeregnek a homlokzaton, leginkább a legfelsőbb szinten, mint a Fodor Gyula tervezte házakon általában, szemérmesen, ahol kevesen láthatják.
Egy rózsadombi villa, benne a huszadik század minden fájdalmával
A Rózsadombon járunk, annak is az elsőnek beépült, régi villákkal ékes, Duna-felőli oldalán. Egyik ház szebb, mint a másik, már a kerítések is, ha mesélni tudnának... Némely villa felújítva áll, van, amelyik a felismerhetetlenségig átépítve, meghatározhatatlan korú, stílusú jegyekkel ellátva árválkodik, mások egészen romos állapotban várják sorsuk jobbra fordulását. Az egyik kőlábazatos, zöldre festett, szépen faragott fakerítés hosszan húzódik egyik oldalról az Ady Endre, másikon az Eszter utca mentén; a völgy felől kis körforgalom keretezi. A ház egy hatalmas kert mélyén rejtőzik, alig látszik, de földszinti, félköríves, oszlopos terasza barátságosan nyílik a déli napfény felé, sejtetve valamit a fénykor ízléséből.
Buda mélykék ékessége, avagy az ikonikus kávéház otthona
Budán híres, nagymúltú kávéházakból nincsen hiány. Ebből a sorból is kiemelkedik a különösen szerethető (és hírhedt) Hadik kávéház. A jól ismert bár otthonául szolgáló épület jó száz éve meghatározza a Bartók Béla út képét, és nem egy híres ember sorsával hozható kapcsolatba. A ház titkainak nyomába eredtünk.
Szárnyaszegett madár az ország ékköve: a méltatlan sorsú Budaörsi Repülőtérről

A budaörsi reptér gyönyörű épülete mindig érdekelt. Az élet úgy hozta, hogy egy időben viszonylag gyakran, heti rendszerességgel kellett elautóznom mellette. A főváros környékének egyik legrosszabb állapotú útja szorosan az épület mellett halad, annak semmilyen teret nem hagyva. Sem teret, sem becsületet, az egész reptéri fogadóépület látványosan rohad, megy tönkre, zuhan szét pénz, odafigyelés és igény hiányában immáron hosszú évtizedek óta.

Budapest rejtett kincse: az Aradi utca száztíz éves csodáját kár lenne kihagyni
Az Aradi utca nem a szépségéről híres. A hatodik kerületi kőrengetegben húzódik, épp egy sarokkal az Andrássy úttól, amitől épp egy világ választja el. A nagyobb pénzeket mozgató beruházások megbízhatóan elkerülik ezt a városrészt, a kora hetvenes évekbeli rendőrségi épület szolidaritásból együtt rogyadozik az évszázados szomszédokkal.
A hiányzó őr háza: élő történelem a Király utcán
Hat őr, az egyikük eltűnt, hűlt helyén vastraverz áll ki a falból. Szomorú csere, elárul ezt-azt az utókor igénytelenségéről. Mégis érdemes emelt fővel és nyitott szemmel sétálni, a Király utcán is, mert a házak itt is mesélni tudnak…