Szent Iván-éj

Különleges recept: ilyen a sudlica

Borbás Marcsi receptje.

 Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Szentpéterfán tanultam ezt a szerelmetes, minden érzékszervünkre ható finomságot. Itt horvát nemzetiségű emberek élnek, ami a gasztronómiájukban is tetten érhető.  Ez a desszert is egy nagyon régi horvát recept, amely olyan ínyenceknek való, akik igazán tudják élvezni az életet. Édes, roppanós buja.

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • Porcukor
  • Liszt
  • Vaj

Elkészítés:

A tojást héjastól lemérjük, és amennyi a súlya, ugyanannyi porcukorral 4-5 perc alatt alaposan kikeverjük. Majd hozzáadunk szintén ugyanannyi finomlisztet, és azzal is elkeverjük. Ezután habzsákba töltjük a masszát és egy kivajazott tepsibe egymás mellé vékony csíkokat nyomunk belőle. Hagyjunk 1,5-2 cm-es távolságot a tésztacsíkok között, mert egy kicsit megdagadnak sütés közben. Ezután 200 fokos sütőben néhány percig sütjük, de csak annyira, hogy még szinte fehérek maradjanak. 

Ezután zárjuk el a sütőt, de ne vegyük ki a tepsit, hanem egyenként egy kés segítségével emeljük ki a tésztácskákat és tekerjük rá egy fakanál nyelére.

Amíg a következőt tekerjük egy másik fakanálra, addig az előbbi felveszi a csavart formát, ilyenkor le is húzhatjuk a spirál formájú sütit. Így a két fakanalat váltogatva, gyors mozdulatokkal igyekezzünk minél előbb az összes tésztát feltekerni, mert ha hűl, akkor törékennyé válik. 

Akkor az igazi és az eredeti, ha vörösborba mártogatva fogyasztjuk.

***

Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása.

Ajánljuk még:

KOVÁSZOS KRÉKEREK MARADÉK KOVÁSZBÓL
SZATYMAZI HABOS, BARACKOS SÜTEMÉNY
A KIHAGYHATATLAN NYÁRI KALAND: CSERESZNYÉS VAGY MEGGYES RÁCSOS

 

 

Már követem az oldalt

X