
A farsangi fánk, a lánckoszt meg a Moszkva-téri turbolyaleves
„Áhítatosan nekiveselkedett a farsangi fánknak. Beszerezte a hozzávalókat száz főre: 5 kg lisztet, 6 tojást, 6 dkg vajat, 5 dkg porcukrot, 4 liter tejet, 1 liter rumot (csak 2 dl kerül a fánkba), 8 dkg élesztőt és 1 liter olajat. Lekvárral nem kellett gondolni, mert az erdélyi barát nagymamája küldött nyolc üveg csipkeízt” – így szól Bächer Iván farsangi fánk receptje az Íz-lelő című szakácskönyvben, amely nem is igazi szakácskönyv. Vagy mégis?

Merre csörög a csöröge? – Mindent a cifra fánkokról
Tudod, miért csöröge a csöröge? A legegyszerűbb magyarázatok szerint a forgácsfánk, avagy a herőce közkeletű neve a kisülő vagy már elkészült tésztadarabok hangjára utal. Más vélemény szerint arra, ahogy az összegyúrt alapanyagokat a forró zsiradékba helyezés előtt hajtogatják, csűrik, csavarják...Voltak azután, akik addig tekergették a szót, hogy török eredetet véltek felfedezni.

10 fánk, amiért szeretjük a farsangot – kedvenc receptjeink!
Fánkok minden mennyiségben, mindenféle formában, csupa-csupa jó ízzel telepakolva!

Merre csörög a csöröge? – Mindent a cifra fánkokról
Tudod, miért csöröge a csöröge? A legegyszerűbb magyarázatok szerint a forgácsfánk, avagy a herőce közkeletű neve a kisülő vagy már elkészült tésztadarabok hangjára utal. Más vélemény szerint arra, ahogy az összegyúrt alapanyagokat a forró zsiradékba helyezés előtt hajtogatják, csűrik, csavarják...Voltak azután, akik addig tekergették a szót, hogy török eredetet véltek felfedezni.

Apácafingocska
A farsang mókás időszak, és olyan élvezettel forgathatjuk a fánkok neveit is a szánkban: ördögpirula, bábafánk, pampuska, kukacfánk, bombácska, csöröge, talkedli, tolófánk, csehpimasz, mert nem csak szalagosat vagy forgácsfánkot süthetünk. Szeretem, ha hosszú a farsang, mint az idén, mert így nap nap után újabb fánk kerülhet az asztalra.

Isteni mártások – válogatás régi receptekből
Farsang van, ilyenkor pedig sült húsok, tartalmas egytálételek és finom fánkok, kalácsok, isteni sütemények kerülnek az asztalra. Kicsit olyan érzésünk lehet, mintha a karácsonyi bőség folytatódna. És így is van. Hogy még izgalmasabbá tegyük a farsangi menüt, összegyűjtöttünk néhány mártást, amellyel bármilyen ételt ünnepi köntösbe öltöztethetünk. Lássuk hát, milyen mártásokat ajánlanak az elmúlt évszázadok szakácskönyvei!

Málnás finomságok
„Itt a bokor, itt a málna, jaj be édes, tömd a szádba!” – írta Nemes Nagy Ágnes a málnaszedő medvebocsok történetében. Mert az első málna szemek legjobbak egyenesen a bokorról bekapva. Amikor ha nem is egész kosárral, de már bőven érik, akkor málnás receptek egész sora kínálja, hogy ezt a piros gyönyörűséget hozzáillő köntösbe csomagolva tálaljuk fel. A málnás boszorkányhab békebeli nyári desszert, a nagynénik csipketerítős, hűvös szobáit idézi. Csak frissen jó, de hamar elkészül! A kakaós túrófánkhoz nem kell sütő, a málnás kosárkák pedig nyári partira vagy ünneplésre is tökéletesek.

Borbás Marcsi menüterve: február, 2. hét – bevásárlólistával!
Menütervvel készült Borbás Marcsi február második hetére is!

Az idei év 6 legkeresettebb receptje – ahogy Borbás Marcsi készíti
A Google minden évben közzéteszi, melyek a legkeresettebb témák egy-egy kategóriában. Felkutattuk, milyen recepteket kerestek idén a legtöbben, majd összeszedtük, Borbás Marcsi miképp készíti ezeket a kedvenceket!

Édes, hájas legenda: a sóskúti trubelka
Friss, hájas tésztából, fémrúdra tekerve sütött, illatos, édes, főzött, vaníliás krémmel töltött, porcukorral hintett sütemények versenyeztek egymással Sóskúton. Hogyan lett egy településnek ikonikus süteménye, és vajon van-e benne jövő – ennek jártam utána.

Briós: az egyszerű, de fantasztikus francia süti, aminek a története sem utolsó
Antal Csilla receptje