
Hozzávalók
30 dkg kenyérliszt
20 dkg finomliszt
1,5 dl tej
2-3 dl langyos víz
1 db tojás
1 tk. cukor
1 csipet só
Az édes változathoz:
1 l aludttej
2 ek. cukor
1 ek. vaníliás cukor
½ citrom héja
2 tojássárgája
A sós változathoz:
10 dkg sertészsír
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és a cukrot is hozzáadjuk. Míg habosra felfut, egy dagasztótálba szitáljuk a liszteket és elkeverjük a sóval. Ezután a közepébe mélyedést készítünk, és oda öntjük bele a felfutott élesztőt, beleütjük a tojást, és annyi langyos vízzel dagasztjuk be, hogy lágy, puha kalácstésztát kapjunk. Ha a felülete tökéletesen kisimult, és látjuk, hogy gyülekeznek benne az apró levegőbuborékok, akkor letakarjuk, és félretesszük kelni. Közben a sütőnket felmelegítjük 190 fokra.
Az édes változathoz az aludttejet egy sűrű szövésű vászonba rakjuk, és hagyjuk lecsöpögni. Ezután kikeverjük a tojások sárgájával, majd ízesítjük cukorral, vaníliával, illetve citromhéjjal.
Amint a tésztánk megkelt, zsemlényi darabokat szakítunk le róla. Az édes változatnál nincs más dolgunk, mint egyenként kinyújtani a cipócskákat, tepsire rakni, és bőségesen meglocsolni a tetejét az édes aludttejjel. Így mehet is rögtön a sütőbe. Nem kell sokat várnunk, hogy betöltse a konyhát a citrom és a vanília aromája. Ha a tészta körben megpirult, és az aludttej is megsült a tetején, készen is van.
A sós változat esetében szintén vékonyra sodorjuk a tésztadarabokat, majd a felületét megkenjük puha sertészsírral, és megszórjuk egy kis sóval. Ezután összehajtogatjuk. A tészta harmadát középre hajtjuk, a másik szélét erre ráhajtjuk. Végül behajtjuk fentről, majd lentről is. Minden hajtást újból vékonyan megkenünk zsírral, és enyhén sózzuk is. Nyújtófával egy kicsit elnyújtjuk, és a felületét megkenjük zsírral. Így rakjuk az előre kizsírozott tepsibe, és ezt is 190 fokos sütőbe tesszük. Ez a sós változat is nagyon finom, főként langyosan, egy kis tejfölbe mártogatva.
