Zsíros lepény
Olvasási idő: 2 perc

Zsíros lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

30 dkg kenyérliszt

20 dkg finomliszt

1,5 dl tej

2-3 dl langyos víz

1 db tojás

1 tk. cukor

1 csipet só

 

Az édes változathoz:

1 l aludttej

2 ek. cukor

1 ek. vaníliás cukor

½ citrom héja

2 tojássárgája

 

A sós változathoz:

10 dkg sertészsír

 

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és a cukrot is hozzáadjuk. Míg habosra felfut, egy dagasztótálba szitáljuk a liszteket és elkeverjük a sóval. Ezután a közepébe mélyedést készítünk, és oda öntjük bele a felfutott élesztőt, beleütjük a tojást, és annyi langyos vízzel dagasztjuk be, hogy lágy, puha kalácstésztát kapjunk. Ha a felülete tökéletesen kisimult, és látjuk, hogy gyülekeznek benne az apró levegőbuborékok, akkor letakarjuk, és félretesszük kelni. Közben a sütőnket felmelegítjük 190 fokra.

Az édes változathoz az aludttejet egy sűrű szövésű vászonba rakjuk, és hagyjuk lecsöpögni. Ezután kikeverjük a tojások sárgájával, majd ízesítjük cukorral, vaníliával, illetve citromhéjjal.

Amint a tésztánk megkelt, zsemlényi darabokat szakítunk le róla. Az édes változatnál nincs más dolgunk, mint egyenként kinyújtani a cipócskákat, tepsire rakni, és bőségesen meglocsolni a tetejét az édes aludttejjel. Így mehet is rögtön a sütőbe. Nem kell sokat várnunk, hogy betöltse a konyhát a citrom és a vanília aromája. Ha a tészta körben megpirult, és az aludttej is megsült a tetején, készen is van.

A sós változat esetében szintén vékonyra sodorjuk a tésztadarabokat, majd a felületét megkenjük puha sertészsírral, és megszórjuk egy kis sóval. Ezután összehajtogatjuk. A tészta harmadát középre hajtjuk, a másik szélét erre ráhajtjuk. Végül behajtjuk fentről, majd lentről is. Minden hajtást újból vékonyan megkenünk zsírral, és enyhén sózzuk is. Nyújtófával egy kicsit elnyújtjuk, és a felületét megkenjük zsírral. Így rakjuk az előre kizsírozott tepsibe, és ezt is 190 fokos sütőbe tesszük. Ez a sós változat is nagyon finom, főként langyosan, egy kis tejfölbe mártogatva.

Kapcsolódó tartalom
Sült pisztráng batátachipsszel
| 2025. szeptember 20

Sült pisztráng batátachipsszel

Borbás Marcsi receptje