Vesevelő
Olvasási idő: 1 perc

Vesevelő

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvese
  • 50 dkg sertésvelő
  • 1 ek. sertészsír
  • 1,5 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 erezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • fél zöldpaprika
  • fél hegyes erős paprika
  • 1 kk. fűszerpaprika

 

Elkészítés

A veséket nagyon alaposan megtisztítjuk. Félbe vágjuk őket, kivágjuk a fehér belső részeket, az ereket és inakat is. (Az a legbiztosabb, ha megkérjük a hentesünket, hogy tisztítsa meg nekünk, mert nem kellemes munka.). A hagymát viszonylag vastag fél karikákra vágjuk (nem kell túlságosan felaprítani, úgy lesz finom, ha érezzük majd a kész ételben a hagymadarabokat), bő zsiradékon megdinszteljük, és közben beleszórjuk a felaprított zöldpaprikát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott vesét, amelyet pár percig pirítunk. Ha kifehéredett, akkor öntünk alá egy kevés vizet.

Mindig csak apránként pótoljuk az elpárolgott folyadékot, hogy a végére jó sűrű szaftot kapjunk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk fűszerpaprikával. Nagyon jól áll neki a füstölt fűszerpaprika. Kb. 40 perc alatt puhára fő a vese, és akkor jöhet rá a velő.

Közben a velőről a durva hártyákat leszedjük. Ha a vese már puha, akkor hozzáadjuk a velőt, és óvatosan elkeverjük. Ezután már csak tíz percig főzzük és azon nyomban forrón tálaljuk. Savanyú uborkával és friss fehérkenyérrel nagyon finom.

Kapcsolódó tartalom
Öt különleges kenyér, amit otthon is megsüthetsz
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. július 31

Öt különleges kenyér, amit otthon is megsüthetsz

A változatosság kedvéért néha érdemes újat is tanulni a jól bevált receptek mellé.