Túrós ökörszem
Olvasási idő: 1 perc

Túrós ökörszem

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 kg liszt
  • 2 ek kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • kb 2,5 dl tej
  • 1 kk só

A töltelékhez:

  • 25 dkg rögös túró
  • 3 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 2 db tojás

A kenéshez:

  • 1 tojás

A töltéshez:

  • szilvalekvár

Elkészítés

Egy deciliter tejet meglangyosítunk, majd egy kevés cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a liszttel eldörzsöljük a szobahőmérsékletű vajat. Ezután a sóval, a tojások sárgájával, a maradék cukorral és a tejjel rugalmas tésztát gyúrunk. Ezután letakarjuk, majd hagyjuk kelni 30-40 percet. 

Ha a tészta megkelt, kb. 10 dkg-os darabokat szakítunk belőle, és golyó alakra formáljuk őket. 15 percet pihentetjük őket letakarva. Közben a túrót kikeverjük a cukorral, vaníliával, citromhéjjal és a tojások sárgájával.

 

Ha a tésztagolyók megpihentek, mindegyiket lenyomjuk a tenyerünkkel, és a közepükbe mélyedést készítünk. Gazdagon megtöltjük az édes túróval és egy-egy kanálnyi szilvalekvárt is teszünk rájuk. 

A peremüket lekenjük felvert tojással. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, az ökörszemeket pedig sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 20-25 perc alatt pirosra sütjük. 

Kapcsolódó tartalom
Készüljenek hazai vajjal a legfinomabb fogások! (x)
| 2025. augusztus 11

Készüljenek hazai vajjal a legfinomabb fogások! (x)

A Magyar Vaj minőségét az arany KMÉ, azaz a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy is szavatolja.