Temesvári tokány
Olvasási idő: 1 perc

Temesvári tokány

Borbás Marcsi receptje      

Hozzávalók:

15 dkg füstölt mangalicaszalonna
1 kg sertéstarja
1 nagy fej vöröshagyma
2 db paradicsom
1 db paprika
40 dkg vajbab
1 ek. fűszerpaprika
3 dl tejföl
1 nagy csokor petrezselyem

 Elkészítés:

A mangalicaszalonnát feldaraboljuk, majd lassú tűznél kisütjük a zsírját. Ezután hozzáadjuk a tokányra, vagyis hosszúkás darabokra vágott sertéshúst. Szépen körbepirítjuk, majd kiszedjük a serpenyőből. A maradék zsírban a finomra felvágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, közben meg is sózzuk. Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, majd az összevágott paradicsomot is. Felöntjük vízzel, majd visszaforraljuk. Ezt a műveletet 3-4 alkalommal elvégezzük.

Ha már jól szétfőtt a hagyma, a paprika és a paradicsom, hozzáadjuk a pirított húst is. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje a húst, majd a vajbabot is belerakjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, és készre főzzük. Végül a tejföl hőmérsékletét néhány merőkanálnyi forró szafttal kiegyenlítjük, és az ételhez adjuk. Petrezselyemmel frissítjük. 

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!